2525, maj 20 1999

REC PO REC...

SESELJ OPTUZUJE

Potpredsednik republicke vlade Vojislav Seselj izjavio je na drzavnoj televiziji da predsedniku Demokratske stranke Zoranu Djindjicu preti sudjenje "za akt izdaje".

Predsednika Crne Gore Mila Djukanovica, lidera Demokratske stranke Zorana Djindjica, Socijaldemokratije Vuka Obradovica, bivsupredsednicu Gradjanskog saveza Vesnu Pesic i lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Canka Seselj je nazvao "otvorenimizdajnicima" posto su se, kako je rekao, "otvoreno stavili na stranuagresora".

"Onaj ko sada putuje u agresorske drzave, i tamo biva priman sanajvisim pocastima, nego sta je nego izdajnik", kazao je Seselj. "Retki su izuzeci, koji su se svrstali na stranu agresora i otisli uotvorenu izdaju", dodao je on. "Unistiti NATO"

Srpska radikalna stranka ocenila je da su uzaludni svi pokusaji NATO-a da "monstruoznijim i masovnijim masakrima neduznih civila" primora sprski narod da prihvati okupaciju.

Radikali su ukazali "na neophodnost potpunog unistenja ubilackealijanse, jer svaki dalji nastavak funkcionisanja organizacije koja brutalno gazi sve ljudske i moralne principe na kojima pocivaju medjunarodni odnosi, predstavlja stalnu opasnost po mir i bezbednost u svetu sa nesagledivim posledicama". "Ne slusajte Seselja"

Srpski pokret obnove apelovao je na gradjane Srbije da "ne slusaju ubilacke pozive potpredsednika vlade Srbije i vodje Srpske radikalne stranke Vojislava Seselja" jer ce "u suprotnom Srbija biti svedena na Knez Mihailovu ulicu".

"Budemo li slusali Seselja, srpski narod ce zadesiti ista nesrecakao i nekadasnju Srpsku Krajinu, kojoj je on takodje obecavao pobedu i terao Krajisnike da izdrze do kraja. Poslusali su ga i to je bio njihov kraj", navodi se u saopstenju SPO povodom intervjua Vojislava Seselja na Radio-televiziji Srbije. A partija je ocenila da "Seseljevi pozivi na rat protiv UN i celog sveta, kao i njegovo huskanje na gradjanski rat u Srbiji i CrnojGori, jesu poziv na ubistvo Srbije i srpskog naroda, sto predstavljanajvecu izdaju drzave i naroda". Protiv podela

Demokratska stranka saopstila je da se "protivi zloupotrebi rata u partijske svrhe, kao i vestackim podelama na patriote i izdajnike"."Verujemo da se oko sudbonosnih drzavnih odluka mora postici opstasaglasnost svih politickih cinilaca i da je potrebna veca otvorenost medija i tolerantnija atmosfera u politickom zivotu", stoji u saopstenju sa sednice predsednistva DS. U saopstenju se navodi da dok padaju bombe "najvisi gradjanski, nacionalni i drzavni interes nalaze odbranu zemlje i zaustavljanje agresije".

"To ne znaci odustajanje od borbe za politicke i drustvene reforme, demokratiju i vladavinu prava, koja ce po okoncanju rata, verujemo,biti prihvacena od strane vecine naseg naroda na slobodnim izborima", stoji u saopstenju DS. Ta stranka ocenjuje da "drzavne vlasti u SRJ imaju obavezu da vode politiku koja vodi miru, u skladu sa najboljim interesima naroda i drzave", i dodaje se da su "propustene prilike dovele do velikihstradanja i razaranja u celoj zemlji".

"Neprihvatljiva je secesija Kosova i Metohije i stavljanje nasezemlje pod protektorat, kao i nametanje kolektivne odgovornostisrpskom narodu", smatra DS, ocenjujuci da SRJ ima pravo nasamoodbranu od agresije NATO-a. Strategija NATO-a velika greska

Lider Demokratske stranke Zoran Cindjic ocenio je da su lideri NATO ozbiljno pogresili kada su racunali da ce vazdusnim udarima naterati predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica da prihvati mirovni sporazum za Kosovo. "Za mene, strategija NATO je velika greska", izjavio je Djindjic u intervjuu za nemacki dnevnik "Velt".

"Zeleli su brzo da postignu uspeh i naneli su ogromnu stetu zemljiposto se nisu ispunila njihova ocekivanja da ce Milosevic popustiti u roku od nekoliko dana", rekao je Djindjic.

Djindjic je ocenio da bi jedan od puteva za postizanje mirovnog sporazuma mogla da predstavlja posrednicka aktivnost ruskog izaslanika Viktora Cernomirdina, ali nije zeleo da prognozira kolikoje takva opcija realna. Vazno je da stane razaranje

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanovic izjavio je da je "veoma vazno da razaranje Srbije stane" i da je izlaz jedino u diplomatiji. "Diplomatsko resenje ce na kraju podrazumevati UN pod oruzjem na Kosovu i potpuno neizvesno prisustvo bilo kakvih snaga bezbednosti Srbije", rekao je on u intervjuu za beogradski dnevnik "Danas".

"Diplomatske akcije Rusije jako su skocile zato sto se pokazalo da je to zemlja koja moze da resi neke stvari koje druge zemlje ne mogu i Rusi bi mogli iz cele price da izadju kao najveci profiteri... Na gubitku smo iskljucivo mi. U sirem smislu - svi ljudi ove zemljei Albanci koji su oterani s Kosova, Srbi koji ce verovatno bitioterani s Kosova, ostali gradjani Srbije koji ce jos neko neodredjeno vreme ziveti pod bombama, a zatim u potpuno srusenojzemlji", rekao je Svilanovic. Ekstremisti imaju saveznike

Nova demokratija ocenila je da "ekstremisti u NATO-u savezu imaju u SRJ partnera u neodgovornosti i fanaticnom radikalizmu". U saopstenju ND se navodi da bismo "veoma brzlo ostali i bez drzave i bez naroda ako bi radikalne ideje postale drzavna politika".

Predsednik Nove demokratije Dusan Mihajlovic zauzeo se za "usaglasavanje razumne i za sve prihvatljive rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji". Na sednici Izvrsnog odbora ND Vojvodine on je ocenio da je "to mozda poslednja prilika za mirno resenje". Zapad mora da odgovara

"Zapad treba da napravi dobru ponudu srpskom narodu. On ne moze a dane preuzme odgovornost za onolike rusevine koje je izazvao. Izmedju ostalog, Zapad treba da garantuje i teritorijalni integritet SRJ", rekla je bivsa predsednica Gradjanskog saveza Vesna Pesic radiju Frans enternasional.

"Ako smo svi mi smatrali da ne treba menjati granice bivsihjugoslovenskih republika, jer to kao sto se vidi dovodi do ratova, onda ne vidim zasto bi se sada od tog principa odustalo i trebalo biteritorijalni integritet SRJ garantovati kao sto je garantovan i Hrvatskoj i Bosni", rekla je Vesna Pesic. "Prekinite bombardovanje"

Potpredsednik Demokratske stranke i gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic zatrazio je obustavu bombardovanja Jugoslavije kako bi se izbegla dalja stradanja nevinih i pruzila sansa mirovnim inicijativama.

"Vreme je za ozivljavanje politickog procesa za resenje kosovskekrize, a dobru osnovu za to pruza dokument G 8", rekao je Zivkovic, izrazavajuci nadu da ce o krizi u Jugoslaviji brzo biti donetarezolucija Saveta bezbednosti, koja ce odgovarati svim stranama. On je pozdravio odluku Vojske Jugoslavije da povuce deo svojih isnaga policije sa Kosova i Metohije i pozvao jugoslovenske vlasti danastave sa potezima koji doprinose mirnom resenju krize. Zivkovic je odbacio optuzbe Radio-televizije Srbije na racun lidera DS Zorana Djindjica i predsednika Crne Gore Mila Djukanovicada su, razgovorima sa nemackim kancelarom Gerhardom Srederom, izdali zemlju, navodeci da su se "dva politicara samo osmelila da pricajuo buducnosti svoje zemlje". Karic: Pobedu mogu da proglase svi

Ministar bez portfelja u srpskoj vladi Bogoljub Karic predlaze vlastima u Beogradu da Zapadu "dozvole da proglasi pobedu" i prihvate da na Kosovu dodje medjunarodna misija Ujedinjenih nacija sve sa Amerikancima, pise njujorski "Volstrit xurnal".

"Nema pobednika u ovom kosovskom sukobu, samo gubitnika", rekao je Karic, naglasavajuci da izrazava svoje privatno misljenje. "Ako samoljublje sprecava velike sile da ispadnu pobednici, ucinicemo sve da izgleda kao da su pobedili." U tekstu, dostupnom na Internetu, navodi se da jugoslovenski funkcioneri priznaju da se unutar vlade intenzivno raspravlja o predstojecem diplomatskom stavu u pregovorima, pre svega o Beogradu prihvatljivom sastavu medjunarodnih mirovnih snaga za Kosovo.

Karic predlaze da snage UN zamene jugoslovenske snage bezbednosti na Kosovu, da se izbegli Albanci vrate i da se, u okviru "obnovepoverenja", formira mesovita policija Srba i Albanaca. Prema njegovim recima, pobeda Jugoslavije "bice zadrzavanje Kosova" u granicama zemlje, a okvir bilo kakvog mirovnog sporazuma treba da budu bonski principi G8, tvrdi ovaj list.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.