2525, maj 20 1999

PORUKE SA TRGOVA

UBITACNA ODBRANA

"Knjigu odbrane" koju je priredio novinar Dragan Milenkovic spontano su ispisale hiljade ljudi

Mase ljudi na trgovima, s pesmom na usnama i transparentima s prkosnim porukama u rukama dok zavijajuci zvuk sirene oglasava vazdusnu opasnost - zbunile su svet. Takav duh i takav prkos nigde do sada nisu vidjeni.

Na hiljade razornih projektila iz vazduha, sa zemlje se odgovara desetinama, pa i stotinama hiljada poruka koje se svode samo na jedno - ne mozete nas pobediti!

Za to "ubitacno odbrambeno oruzje" zavladalo je veliko interesovanje sirom planete, pogotovo kod nasih ljudi. Time oni krepe svoj pomalo klonuli duh u tudjini, ali i podsticu otpor u sredini gde zive. Zvali su sa svih strana, sa svih kontinenata, samo da bi culi neku novu poruku sa trga.

Takve pozive dobijao je "u velikim kolicinama" i Dragan Milenkovic, dugogodisnji dopisnik Tanjuga iz Japana. To ga je dodatno podstaklo da izlazi na trgove i mostove, "skida" poruke sa transparenata i televizijskih ekrana, to jest belezi na ceduljicama poruke vaskrsle srpske usmene knjizevnosti, da bi ih izdiktirao svojim prijateljima u svetu.

Kad je video da se tih ceduljica ("koje su se same slozile") dosta skupilo, resio je da ih ukorici.

Tako je nastala - "Knjiga odbrane".

U predgovoru, ministar za kulturu u vladi Srbije Zeljko Simic pise: "Niko od stratega, idejnih tvoraca i izvrsitelja najveceg ratnog zlocina koji se dogodio u istoriji dvadesetog veka nad jednom suverenom, nezavisnom zemljom i jednim dostojanstvenim narodom u ime stvaranja 'novog svetskog poretka', nije ni mogao da nasluti, a nekmoli da predvidi erupciju 'novog svetskog duha', renesansu kratke, lucidne i dijabolicne reci, ironicne i hitre moralne replike, sarkasticnog komentara, persiflaze velikih lazi malih vladalaca savremenog sveta i to od strane onih koji se iz dana u dan izlazu represalijama najgore vrste, bombardovanju i psiholoskom zlostavljanju."

U duhu poruka sa trgova sirom zemlje, sakupljenih u ovoj knjizi, ministar porucuje: "Humor ovog naroda, poput stecka, prezivece sva previranja modernog sveta, sveta ciju sliku oblikuju prolazni i pomena nedostojni ljudi. Uostalom, moze li se ista dogoditi narodu koji usred jedne zlocinacke agresije mocnicima poruci: 'Bombardujte, il' da krecimo'..."

Dragan Milenkovic je samo sakupio i priredio ono sto je po trgovima razasuto, zato i kaze: "Autor nisam ja, autor je narod."

Na dnu svake stranice ovog narodnog dela pise: "Saljite ovu knjigu prijateljima."

A evo sta, izmedju ostalog, narod napadnute Jugoslavije sa trgova, i sada kroz ovu knjigu, na srpskom i engleskom porucuje:

"Evropo, spavaj - Srbija je budna"

"Izvinite, mi pevamo"

"Izvinite, mi i dalje pevamo"

"Nema nam spasa, moramo pobediti"

"Opet nemamo izbora, moramo pobediti"

"Dodji Klintone, cekam te - Milos Obilic"

"Ne bojte se, Rusi, mi smo s vama"

"Hvala, Klintone, sto si nas ujedinio"

"Srbija do Njujorka"

"Srbija do Tokija"

"Amerika i Engleska jesu zemlja bombarderska"

"Bombardan, kako ste?"

"Bombasticno"

"Ameriko, Kolumbo te otkrio, Srbin ce te pokriti"

"Kolumbo, jebem te radoznalog"

"Setva tece po planu, imamo i F-117 A"

"Dokazali smo da je F-117 A nevidljiv, nikada ga vise necete videti"

"Ko visoko leti, padne u Budjanovce"

"Kad Monika pusi u Vasingtonu, dimi se u Srbiji"

"Da nazdravimo, bato, ne moze nam nista NATO".

JOVAN JANjIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.