2526, maj 27 1999

MOJA MALENKOST

MORALNO LUDILO

Dok se na CNN-u "vrti" spot o pitkoj vodi - nastavljam, ovako promatracku kroniku uzasa, iz magarece fotelje povijesti - dotle ista televizijska stanica cijelome svijetu javlja svjezu vijest da su Beograd, a i mnogi drugi gradovi u Srbiji/Jugoslaviji ponovno ostali bez vode!

U tome TV-spotu reklamira se necija navodna zabrinutost za stanovnike u susnim dijelovima kugle zemaljske, pa se u ime nekakvoga svjetskoga "savjeta za vodu" tumaci kako cista i pitka voda nije nicija privilegija, nego puko ljudsko pravo i da se svi na svijetu moraju zauzeti kako bi se mnogim ugrozenim krajevima omogucilo da se napokon barem vode napiju do mile volje. Ako se ovakve kontradiktorne informacije i poruke ne serviraju jedna za drugom iz necije gluposti, onda se radi o cinicko-sadistickoj igri, kojom jedna sila jos samo dodatno pokazuje kako moze gaziti sve obzire. U trenucima dok ratna masinerija udruzenih i gotovo svih najrazvijenijih zapadnih zemalja nasrce na jednu suverenu drzavu - oduzimajuci njenim gradjanima elementarna zivotna prava - dotle se na ratnoj oglasnoj ploci, tj. na ekranima americko-globalne televizijske mreze, farizejski zapomaze kako bi i u pustinje trebalo uvesti vodovode jer tamosnji nomadi nisu u mogucnosti iskopati dovoljno bunara. Tako mi pustinja Sahare i Gobi, susu je u tim krajevima "izmislila" sama priroda - ako vec ne i Bog - ali koja je priroda odredila da se jedan ljevicar (?) Havijer Solana i jedan general Vesli Klark smiju prema beogradskome vodovodu ponasati kao da su bogovi?

Ocito je na djelu i u punome pogonu takva moralna bezobzirnost - ono sto se naziva "moral insanity" i nije samo "pomanjkanje" etickog rasudjivanja i osjecanja ili tek djelovanje bez ikakvih "obzira", nego zaista vrsta ludila s antisocijalnim nagonima - kakvu povijest nije ni vidjela, ni dozivjela, ni sanjala! Ratovi su uvijek razaranje, ali hajde, cik - neka se jedan umisljeni NATO usudi napokon objaviti rat, ako ih nije sram!? Ne kazem da bi strahota zivljenja bez elektricne struje i vode u tome slucaju bila manja, ali bi prljavstina "cistoga ratovanja" (o kakvome sanja jedna americka gospodja) time deklarirala svoje interese i ciljeve. Recimo: ne iz cista mira, vec iz najobicnije racunice, jedan se pakt zeli prosiriti na odredjeni, tudji teritorij, a kako na ovome vlasti, stranke i narod na to ne pristaju, nema im druge nego zauzeti ga silom. U tome bi slucaju vlasti, stranke i narodi u svim tim pojedinim i zainteresiranim zemljama trebalo vise ili manje slozno, svejedno, odobriti ratnu opciju - buduci da vuku janje nizvodno muti vodu - pa bi novi humanisticki svjetski poredak trijumfalno usetao u toliko mu potrebni "zivotni prostor". A ovako, sadisticko mrcvarenje jedne zemlje, pod farizejskim izgovorom humanitarne brige za odredjenu manjinu, pretvoreno je u grozomorni i planterani video - teatar, pravi elektronski "granginjol", u kojemu su za opotrebe frustrirane klijentele ukinuti svi moralni obziri. Raketni pogodak u kliniku izaziva pravi klinicki slucaj eticke bezobzirnosti: mi nismo gadjali civile - ali su ih pogodili! - sto znaci da nas nista nece skrenuti s nasega puta. Sve to zvuci kao da govori lutak u "granginjolskoj" predstavi (tome nekadasnjem grozomornom, veristickom teatru, ali u kojemu je tekla lazna krv dok su letjele glave), koji mehanicki zijeva, dok iz njega govori duh "orvelijanske" sadasnjosti. Nije onda nista cudno sto je Yemi Sej, glasnogovornik NATO-a, na brifinzima u Briselu otvorio cak i literarnu sekciju, pa izmedju opsirnoga citiranja klasika i terminologije teniskoga meca uvodi jedan novi "drveni jezik" u svjetsku javnost. Stvar za koju se NATO zalaze je pravedna, a sve su civilne zrtve sporedne, slucajne i u svakome slucaju zanemarive i nevazne.

Agresija na centralni zivcani sistem jedne moderne drzave (tj. ukidanje elektricne energije) - od strane planetrno zdruzene sile, ali bez otvoreno objavljena rata - imat ce tuznu povlasticu da rasvijetli smisao ovoga milenija na zalasku. Kao kruna totalitarnih sistema posljednjega stoljeca - fasizma, nacizma i staljinizma - "natoizam" ih prevladava, usavrsava i nadvisuje sofisticiranijim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju. Najprije su moralno urusene sve saveznicke vlade - najjednostavnije finansijski potkupljene, jer dok "euro" tone, americki dolar raste - a onda je svjetskoj javnosti stavljen u izgled planetarni orgazam, tako sto ce eksperimentiranje "cistim" unistavanjem citave jedne drzave biti izvedeno na brdovitome Balkanu, a da niti jedan vojnik u angaziranoj sili najvjerovatnije nece stradati. Nekaznjeno nasilje, koje ce kulminirati u kolektivnome zadovoljstvu - to je vizija kojom je "natoizam" moralno potkusurio sve sudionike, sto je za sada "elegantniji" totalitaristicki poduhvat nego sto ga uspjeli dovrsiti prethodnici (fasizam, nacizam i staljinizam). Inace, nasilje i u svome okruzenju stvara otpor, barem kad se promatracima zgadi krv na yelatovim rukama, ali kako je u ovome slucaju sve daleko i "cisto", puka video-igra s tek suhoparnim podacima, "natoizam" izigrava svoju moralnu bezobzirnost, sve dok citav svijet ne zavrsi u ludnici.

Igor Mandic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.