2527, jun 3 1999

REC NEDELJE

VODA

Nisam ni slutio da ce ikada voda biti aktuelna tema ove kolumne. Medjutim, ovih dana najcesce pitanje medju sugradjanima je: "Imate li struje?" "Srecom, od jutros imamo. Ali, nazalost, nemamo vode."

I vecina se slaze da im voda vise nedostaje nego elektrika.

To je i prirodno u vrsti koja bez vode nije mogla ni kada je bila zivotinja. Covecanstvo ima elektricno osvetljenje tek od kraja proslog veka. A bez vode ne mogu ni amebe.

Istini za volju, gradski vodovod je novijeg datuma. On je prvi put uveden 1847. godine u Mancesteru (Velika Britanija). Cela druga polovina veka prosla je u znaku usavrsavanja i sirenja mreze gradskog vodovoda u velikim gradovima civilizovanog sveta. (U SAD godine 1900. svi gradovi sa vise od dve hiljade stanovnika vec su imali javni vodovod). Jedan od bitnih elemenata svetskog razvoja vodovoda bilo je filtriranje vode posle saznanja da je zagadjena voda izvor zaraznih bolesti.

Beograd se krajem proslog veka snabdevao vodom sa dvadeset javnih cesama. Projekt za uvodjenje gradskog vodovoda izradjen je 1892. godine. Po tom projektu, posle izgradnje vodovodne mreze pocelo je koriscenje podzemnih voda Makisa.

Prvi filozof na samom pocetku evropske misli Tales iz Mileta smatrao je da je pocetak svega voda. Sve je od vode: prvo, zivotinje nastaju iz sperme, a ona je vlazna, drugo, bilje se hrani vodom i od vlage nose plod, a kad je nema, vene; trece, i sam zar Sunca i zvezda hrani se vlaznim isparenjima, kao i vasceli kosmos.

Za razvoj filozofske i naucne misli nije vazno da li je istina da je voda osnova svega. Znacajno je da je evropska misao pocela da trazi jedinstven princip svega postojeceg. Od toga trenutka su nastale i filozofija i nauka.

Pesnik moze da bude jos slobodniji. Tako se nemackom romanticnom pesniku cini da je "voda vlazna vatra".

Staroslovenskoj reci voda etimolozi nalaze srodnost sa hetitskim vadar, latinski unda, talas; madjarski viz i grcki hdzdor (setite se internacionalnih reci helenskog porekla hidrant, hidraulika, hidrocefalos, hidrogen, hidrografija i sl.). Takodje je jasna veza sa vodom nasih reci vidra i vedro.

Voda ima znacajnu ulogu u verovanjima Srba. Kada se voda unese u kucu, prvo se spusti na zemlju "da se voda odmori", a tek onda se pije. Kada reka klokoce pod brodom u plicaku, vele da voda "zeva". Narod veruje da voda jednim delom odlazi u pakao da tamo gasi veliki oganj.

Voda se dozivljava kao zivo bice i njoj se narod obraca: "Vodice, pobogu sestrice, odnesi moje groznice", ili prilikom rituala vadjenja vrelog gvozdja iz vode, u traganju za lazovom, kazuje se: "Vodo, kumim te nebom i preklinjem zemljom, postedi pravu dusu od ognja!"

Jovan Cirilov



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.