2527, jun 3 1999

HRONIKA

CETVRTAK, 27. MAJ

Jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic i jos cetvorica najvisih funkcionera SRJ i Srbije optuzeni su za zlocine protiv covecnosti i ratne zlocine pocinjene na Kosovu od pocetka ove godine, saopstila je Luiz Arbur. Pored Milosevica, optuzeni su predsednik Srbije Milan Milutinovic, potpredsednik savezne vlade Nikola Sainovic, nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanic i ministar unutrasnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljkovic.

Nemacka je stavila do znanja da uprkos podizanju optuznice Haskog suda protiv predsednika SRJ Slobodana Milosevica tezi pregovorima sa Beogradom.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je da SRJ ne moze da ne priznaje Haski tribunal za ratne zlocine, jer je predsednik SRJ Slobodan Milosevic potpisivanjem Dejtonskog sporazuma priznao i Haski tribunal i potpisao sporazum o saradnji.

Elektroprivreda Srbije saopstila je da je avijacija NATO-a onesposobila trafo stanice na Bezanijskoj kosi i u Lestanima, kljucne za snabdevanje Beograda.

Tripartitni pregovori specijalnog izaslanika ruskog predsednika Viktora Cernomirdina, zamenika americkog drzavnog sekretara Stroba Talbota i predsednika Finske Martija Ahtisarija u Moskvi su zavrseni.

Sef italijanske diplomatije Lamberto Dini izjavio je da bi se razmestanje trupa NATO-a u SRJ pre postizanja mirovnog sporazuma svelo na invaziju i da bi Italija morala da se ogradi od takve akcije.

Petak, 28. maj

Jugoslavija prihvata principe Grupe osam za resenje kosovske krize i saglasna je da Savet bezbednosti donese rezoluciju u skladu sa Poveljom UN, saopsteno je posle razgovora predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica i specijalnog izaslanika ruskog predsednika Viktora Cernomirdina.

Sa "velikom opreznoscu" NATO je primio vest da Jugoslavija prihvata principe sedam vodecih zemalja Zapada i Rusije (G8) za resenje kosovske krize, kao i donosenje rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Avijacija NATO-a gadjala je sa 10 projektila polozaje Ratne mornarice VJ na sirim podrucjima Herceg-Novog i Tivta, saopstila je Informativna sluzba Ratne mornarice. Nije bilo zrtava, ali je pricinjena velika materijalna steta na vojnim i civilnim objektima.

Elektroprivreda Srbije saopstila je da su postrojenja, koja su bombardovali avioni NATO-a, potpuno onesposobljena i da u duzem periodu EPS nece biti u mogucnosti da ih koristi.

Jedan od vodja separatisticke OVK Hasim Taci, za kojim su jugoslovenske vlasti raspisale poternicu zbog ubistava i drugih teroristickih dela, primljen je u americkoj i misijama jos nekih zemalja NATO-a u Briselu, rekao je portparol NATO-a Dzejmi Sej.

U vazdusne udare na Jugoslaviju ukljuceni su i americki avioni tipa F-18 stacionirani u madjarskoj vojnoj bazi Tasar, saopstio je pres centar baze.

Jugoslavija se nalazi "na ostrici noza", rekao je po povratku iz Beograda u Atinu bivsi premijer Grcke Konstantinos Micotakis.

Optuznica za ratne zlocine protiv predsednika SRJ Slobodana Milosevica, koju je podigao Tribunal u Hagu, otezace mirovni proces, ocenio je generalni sekretar UN Kofi Anan.

Subota, 29. maj

Vlada Srbije ocenila je da su, uz efikasno angazovanje radnika EPS-a, "preduzete sve neophodne mere u cilju obezbedjenja urednog snabdevanja elektricnom energijom".

Avijacija NATO-a gadjala je most preko reke Jablanice na putu Leskovac-Lebane i u tom napadu su poginule dve osobe. Bombardovana je i gradska deponija u Pristini, a nekoliko minuta kasnije na grad su pali "leci upozorenja", u kojima se navodi da "NATO upotrebljava bombardere B-52, koji mogu poneti vise od 50 bombi". Gadjani su i Valjevo, Uzice, Kraljevo, Kragujevac i Pirot.

Pentagon je saopstio da zvanicni Beograd do sada nije dao nijedan konkretan znak da Jugoslavija prihvata principe (G8) za resavanje kosovske krize. Americki sekretar za odbranu Vilijam Koen naredio je ukljucivanje dodatnih 68 aviona u vojnu akciju NATO-a protiv SR Jugoslavije.

Ministar inostranih poslova Rusije Igor Ivanov optuzio je NATO da ne postuje u dovoljnoj meri napore koje Rusija ulaze u mirno resavanje kosovske krize.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova osudilo je zabranu satelitskog emitovanja programa RTS i najavilo da ce traziti reviziju i ukidanje te odluke.

Petoclano sudsko vece Vojnog suda osudilo je zbog spijunaze na kaznu zatvora dvojicu Australijanaca, radnika humanitarne organizacije "Ker".

U Beogradu su uhapsena sestorica pripadnika organizacije Narodni pokret Kosova, cije je vojno krilo separatisticka OVK, javila je RTS.

Nedelja, 30. maj

Najmanje 16 poginulih i oko 75 tesko ili lakse ranjenih osoba tragican je bilans napada NATO-a, izvrsenih na ciljeve u Srbiji tokom dana kao i prethodne noci. Najmanje 11 osoba je poginulo, a 40 teze ili lakse ranjeno u napadu NATO-a na drumski most na Velikoj Moravi u Varvarinu. Jedna osoba je poginula a nekoliko povredjeno u napadu aviona NATO-a na novinarski konvoj kod mesta Krk Bunar, na putu Prizren-Brezovica. Poginuo je vozac automobila Nebojsa Radojevic (38) a ranjeni su francuski filozof Danijel Sifer i novinarka londonskog "Tajmsa" Iv-En Prentis. Italijanska agencija ANSA javlja da su medju povredjenima i novinarka portugalske televizije Elsa Maruzo, kao i novinar Karlos Zulio i kamerman te televizije Karlos Spinota.

Avijacija NATO-a pogodila je sa vise projektila Duvansku industriju u Nisu.

Sef britanske diplomatije Robin Kuk izjavio je da ce se napadi NATO-a na SRJ nastaviti sve dok jugoslovenske vlasti u potpunosti ne ispune zahteve Severnoatlantskog saveza.

Italijanski premijer Masimo d'Alema ocenio je da ce narednih cetiri do pet dana biti odlucujuci za mir koji je, prema njegovom uverenju, blizu.

Sluzbene legitimacije organa bezbednosti VJ i vojne policije, koje vaze od 28. maja, omogucice primenu novih ovlascenja koja su dobili ti vojni organi, pise "Glas javnosti". Ta ovlascenja se odnose na mogucnost da, u slucajevima predvidjenim zakonom, imaoci tih legitimacija legitimisu, zadrze ili privedu vojno lice ili gradjanina, udju u tudj stan i druge prostorije i izvrse pretres bez naredbe nadleznog organa, nose i upotrebe vatreno oruzje, kao i da se posluze tudjim vozilom ili sredstvom veze.

Kosarkasice SRJ pobedile su evropske prvakinje, ekipu Litvanije, sa 59:55 (35:33) u prvom krugu Evropskog sampionata za zene u Poznanju, u Poljskoj.

Ponedeljak, 31. maj

Vise od deset osoba je poginulo, a vise desetina povredjeno u bombardovanjima ciljeva na podrucju Novog Pazara, Beograda, Mladenovca, Vranja, Leskovca i ciljeva na Kosovu. Deset osoba je poginulo, a vise od 20 teze i lakse povredjeno kada je projektil NATO-a pogodio jednu stambenu zgradu u Novom Pazaru.

Avijacija NATO-a je ponovo gadjala elektroenergetska postrojenja u Beogradu, posle cega je glavni grad ostao bez struje.

U bombardovanju Doma za stare i penzionere u Surdulici, poginulo je dvadesetak ljudi, saopstilo je Ministarstvo za rad, boracka i socijalna pitanja Srbije. NATO je demantovao da je bombardovao sanatorijum u Surdulici i naveo da su avioni alijanse gadjali legitimni vojni cilj.

Ratna mornarica VJ optuzila je predsednika hercegnovske opstine Dragana Jankovica za pokusaj "narusavanja odbrambene moci zemlje i otvorenog stajanja na stranu agresora". Krizni stab Herceg-Novog zatrazio je od Ratne mornarice VJ da se uzdrzi "od nepotrebnih aktivnosti" iz naseljenih mesta i privrednih objekata.

Ministarstvo unutrasnjih poslova Crne Gore saopstilo je da je doslo do verbalnog duela a potom i do fizickog obracuna izmedju nekoliko pripadnika MUP-a Crne Gore i VJ, na putu od Cetinja do Ivanovih korita na Lovcenu.

Utorak, 1. jun

Avijacija NATO-a bombardovala je uvece sire podrucje Beograda. Sa vise projektila gadjana su podrucja Obrenovca, Lipovicke sume i Bezanijske kose.

NATO je priznao da je jedna bomba tokom bombardovanja Novog Pazara promasila metu. Jedna bomba je "skrenula sa putanje i pala u stambenu zonu", rekao je portparol NATO Dzejmi Sej.

Avioni NATO-a gadjali su niz bunkera u Albaniji, na 500 metara od granice sa Jugoslavijom. U tom trenutku se na tom podrucju nalazilo pedesetak ljudi, ukljucujuci dvadeset novinara, javlja Frans pres.

Americki Stejt department je potvrdio da je finski predsednik Marti Ahtisari dobio detaljan plan za Kosovo sa kojim bi trebalo da krene za Beograd sa ruskim izaslanikom za Jugoslaviju Viktorom Cernomirdinom.

Makedonski predsednik Kiro Gligorov i predsednik Crne Gore Milo Djukanovic izjavili su u Skoplju da je politicko resenje na Kosovu jedino moguce resenje.

Poznati grcki kosarkas Panajotis Fasulas posetio je Beograd i obisao objekte u centru grada ostecene u napadima NATO-a.

Visoki funkcioner vladajuce Demokratske partije socijalista Crne Gore Miodrag Vukovic rekao je banjaluckom magazinu "Reporter" da VJ nije pokusala drzavni udar u Crnoj Gori, ali da poslednjih dana "transparentnije i vidljivije" iskace iz svojih ustavnih prava.

Pomocnik nacelnika Staba Vrhovne komande za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdusnu odbranu VJ general-pukovnik pilot Ljubisa Velickovic poginuo je "na prvim linijama odbrane", saopstila je Informativna sluzba Staba Vrhovne komande.

Sreda, 2. jun

Avijacija NATO-a nastavila je i 70. noc zaredom napade na ciljeve sirom Srbije. Gadjana su sira podrucja Beograda, Novog Sada, Panceva, Obrenovca, Cuprije, planine Tare, Rume, Kursumlije, Pristine, Peci i Prizrena. Avijacija NATO-a nastavila je tokom protekle noci napade sirom Kosova. Na Pristinu je ispaljeno ukupno 11 projektila, na kasarnu VJ "Kosovski junaci" koja se nalazi na samo kilometar udaljenosti od centra grada.

Drzavni sekretar u nemackom Ministarstvu inostranih poslova Volfgang Isinger izjavio je da Cernomirdin i Ahtisari nastavljaju konsultacije u Bonu a potom i u Beogradu.

Rusija smatra da se ideja o razradi "Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu" ne moze usvojiti dok traje bombardovanje SRJ, saopstili su izvori u ruskom Ministarstvu inostranih poslova.

NATO nije spreman na ustupke i bice "jezgro" bilo kakvih mirovnih snaga na Kosovu, rekao je sekretar za odbranu SAD Vilijam Koen. "Jezgro, to znaci... komanda i kontrola", rekao je on, odbacivsi mogucnost pauze u bombardovanju SRJ.

U dosadasnjem bombardovanju SRJ, NATO je upotrebio pet puta vise eksploziva nego sto je potroseno u borbama oko Staljingrada, pise ruski vojni list "Krasnaja zvezda". Poginulo je vise od 1 400 ljudi, od cega skoro 1 100 civila i unisteno je vise od 400 industrijskih pogona, navodi list.

Na prvenstvu sveta u rukometu, koji se odigrava u Egiptu, reprezentacija Jugoslavije pobedila je Kinu rezultatom 43:25.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.