2527, jun 3 1999

PROPAGANDNI RAT

RAZARANJE MEDIJA

U "razredjeni" etar nad Jugoslavijom sve vise se ubacuju strane radio stanice koje emituju program na srpskom, a u poslednje vreme i radio i televizija NATO

U oruzanom ratu, stara je izreka, najpre strada istina. U agresiji NATO-a na Srbiju od 24. marta do sada poruseno je cak 18 od ukupno 19 radio i TV-repetitora Radio-televizije Srbije. Neki su ruseni i vise puta. Pored toga, bombardovane su i zgrade Radio-televizije Srbije u Beogradu i Novom Sadu. I, sto je najvaznije, prilikom bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije u Beogradu poginulo je 16 ljudi, a vise njih je ranjeno.

Ukupna materijalna steta naneta svim ovim bombardovanjima medija iznosi vise od milijardu i sto miliona dolara, rekao je na konferenciji za stampu Aleksandar Vucic, republicki ministar za informisanje. Samo bombardovanjem poslovnog centra "Usce" unisteno je osam informativnih sistema i njima naneta steta oko 25 miliona dolara.

Uz sve to, bombardovani su i predajnici i repetitori privatnih radio i televizijskih stanica sirom Srbije, cime se unistava i takozvana sekundarna emisiona mreza.

Stalni pokusaji NATO-a da spreci emitovanje domacih medija da prezentiraju podatke o posledicama agresije ove zapadne vojne alijanse na Jugoslaviju, ostali su bez znacajnijeg rezultata. Ono sto NATO-ve bombe i rakete poruse nocu od radio i TV predajnika i repetitora, to tehnicari podignu danju. Zahvaljujuci tome, u najvecem delu Srbije, kako gde i kako kada - situacija se stalno menja - cuju se i domace radio stanice i vide domace televizijske stanice.

- Tako ce biti i dalje i kroz mesec-dva na nekoj konferenciji za stampu opet cu vam reci da agresor nece uspeti da unisti informativni sistem Srbije! - kategoricno je obecao ministar Vucic.

A da NATO strahuje od istine, govori i to sto je Eutelsat prekinuo emitovanje programa Radio televizije Srbije preko satelita, bez pravne osnove, i bez obzira sto je placeno sve sto je bilo potrebno i sto smo i mi utemeljivaci tog satelitskog programa. Smeta im, dakle, istina.

Posto je u svakom slucaju smanjen broj domacih televizijskih i radio stanica koje i dalje emituju svoje signale, samim tim se "razredio etar" na jugoslovenskom nebu i to omogucuje bolju cujnost stranih radio stanica koje emituju svoj program na srpskom jeziku. Sada se kao domace stanice cesto vrlo dobro cuju Glas Amerike, Bi-Bi-Si, Radio Slobodna Evropa, Dojce Vele, Glas Rusije, Bukurest, Sofija, Atina, Tirana...

Radio Novi Sad je sam ranije imao emisije na sedam jezika nacionalnih manjina, svaka na drugoj frekvenciji FM, plus zajednicki program na srednjim talasima.

Iznoseci prethodne podatke, gospodin Jan Simak, pokrajinski sekretar za informisanje Vojvodine, u razgovoru za NIN, pominje da u ovoj pokrajini svoje frekvencije ima jos 56 lokalnih radio stanica. Najvise u Backoj i Sremu gde sve opstine izuzev Sremskih Karlovaca, imaju svoje radio stanice. Manjak radio stanica osecao se jedino na severoistoku Banata.

Razoreni su tv predajnici ili repetitori na Cotu, Iriskom vencu, kod Subotice, kod Vrsca... a svaki jaci predajnik je imao i FM repetitor.

- U taj "razredjeni etar" - kaze gospodin Simak - sada se, pored ostalih, ubacuje i radio NATO, koji se emituje sa aviona tipa "avaks", a za to koristi i mobilnu tehniku kraj granica Jugoslavije, najvise iz Hrvatske. Jedan predajnik za radio NATO sada se gradi na teritoriji Madjarske. Cilj svih ovih upada na vazdusni medijski prostor Jugoslavije jeste da svojom propagandom unosi defetizam u narod Srbije, da podstice pobunu protiv rukovodstva Srbije, a i da razori poverenje izmedju 26 nacija koje zive u Vojvodini.

Ponekada, radio NATO emituje kratku sluzbenu informaciju, po ugledu na ozbiljne radio stanice, tek da privuce paznju slusalaca, a zatim nastavlja s uobicajenom propagandom koja se svodi na razradu sadrzaja njihovih propagandnih letaka koje bacaju iz aviona. Odskora NATO emituje i svoj televizijski program, verovatno sa "avaksa". Za to obicno koristi predajnike Televizije Subotica, sto znaci da povremeno po desetak minuta upada u program ove televizijske stanice.

Jugoslovenski strucnjaci su zapazili da u programu televizije, NATO, pored ostalog, emituje se i takozvane poluslike, propagandna tehnologija koja je inace zabranjena u Americi a svodi se na emitovanje fotografija dovoljno kratko da je to neprimetno za svest gledaoca, ali ne i za oko i podsvest - oni registruju poruku koja sasvim sigurno ima psiholosko dejstvo slicno fizickim posledicama koje ostavljaju eksplozije avionskih bombi. Sadrzaji ovih poruka upravo su poslati na ekspertizu jugoslovenskim strucnjacima. Uskoro se moze ocekivati pravo objasnjenje.

TOMA DzADzIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.