2531, jul 1 1999

SUMRAK DINARA

DVA HONGKONGA

Kosovo i Crna Gora dobice uskoro paralelne valute, ogradjujuci se Kineskim zidom od sudbine dinara i vlasti NBJ. Evropski analiticari predlazu "protektorat" nemacke marke za ceo Balkan

Rusi su umarsirali bez dogovora,a Zapad je uzeo svoj deo. Tako je nekadasnja Zapadna Nemacka dobila najcvrscu evropsku valutu,a Istocna - socijalizam. Izmedju je podignut Berlinski zid, kakav se ovih dana, slicnim povodom, gradi unutar Jugoslavije.

U vreme kad se ovaj broj NIN-a bude stampao (sreda uvece), ekonomski najsnaznije zemlje i Rusija raspravljace u Njujorku o uvodjenju kosovske valute. "Ujedinjene nacije ce imati svu civilnu vlast na Kosovu, zasebnu od one u Srbiji i Jugoslaviji,a nemacka marka ce u pokrajini sve vise zamenjivati dinar", izjavio je Karl Bilt, predstavnik generalnog sekretara UN za Balkan, u utorak posle sastanka sa sefom grcke diplomatije Jorgosom Papandreuom, potvrdjujuci izvestavanje ruske agencije Itertass da Velika Britanija i SAD intenzivno razmatraju razlicite modalitete za uvodjenje nove valute na Kosovo.

Pitanje suvereniteta

Vec vise od godinu i po dana, o uvodjenju lokalne valute vezane za marku ili evro, govori se i u Crnoj Gori, ali je ta tema, posto je crnogorski predsednik Milo Djukanovic predstavio osnovne crte svoje platforme za reorganizaciju odnosa unutar federacije, postala "tema dana".

Veselin Vukotic, potpredsednik Saveta za privatizaciju i najuticajniji crnogorski ekonomista, rekao je da "Crna Gora u sklopu zaokruzivanja svog ekonomskog sistema i ostvarivanja odredjenog stepena samostalnosti radi zastite nacionalnih i drzavnih interesa, treba da uvede svoju valutu".

Da bi ova republika bila korisnik privilegija medjunarodnih integracija, ona, kako je rekao Vukotic, mora imati razgovore "oci u oci" sa predstavnicima tih institucija. "Kompletan drzavni vrh federacije i Srbije ne moze da dobije vize da izadje iz zemlje i s njima bi mogli da razvijamo samo zatvorenu ekonomiju."

Guverner Narodne banke Jugoslavije Dusan Vlatkovic nekoliko puta je izjavio da ne veruje da ce Crna Gora uvesti sopstvenu valutu, a kako je najavio, ove nedelje trebalo bi da razgovara s civilnim vlastima UN na Kosovu o "prakticnim pitanjima zamene strane valute za dinar u specificnim transakcijama".

"Nasa monetarna politika, nas finansijski sistem i nasa valuta, moraju imati isti tretman na celoj teritoriji Jugoslavije", rekao je Vlatkovic. Pitanje valute je pitanje suvereniteta zemlje, ali kako je to rekao Stojan Babic, profesor Ekonomskog fakultata u Beogradu, "na Kosovu ce monetarni sistem izgledati onako kako odluci medjunarodna zajednica". Bas kao sto je njena rec bila presudna u odluci da se Vojska Jugoslavije i srpske policijske snage (dva, pored valute i pravnog sistema, najjaca temelja suvereniteta jedne zemlje) u potpunosti povuku iz pokrajine.

Dva modaliteta, na dva kraja sveta, posluzila su politicarima i ekonomistima kao uspesni primeri: jedan je tu do nas u Bosni - konvertibilna marka ozbiljno je potisnula dinar iz Republike Srpske, a drugi, daleko, u Kini: Hongkong je vracen u okvire Kine, ali i dalje je monetarno povezan za americki dolar.

Hongkong i Bosna

Kako je prosle nedelje prilikom posete Kosovu izjavio britanski ministar Robin Kuk, pozivajuci se bas na taj primer, "samo postojanje posebne valute ne podrazumeva automatski i poseban suverenitet". Cilj medjunarodne zajednice je da zastiti tamosnju ekonomiju od "uvoza inflacije" iz Jugoslavije, a ne da ugrozi njen suverenitet.

To je, relativno ugladjen diplomatski nacin, da se kazu sasvim druge stvari: od trenutka kada je uopste pocelo da se raspravlja o mogucnosti uvodjenja paralelne valute za Kosovo, unutar Evropske unije su u toku delikatna preispitivanja politickih posledica te odluke. "Bilo bi previse agresivno da insistiramo na uvodjenju nacionalne valute za Kosovo, ali uvodjenje nemacke marke ili evra je svakako put kojim cemo nastaviti", izjavio je jedan evropski zvanicnik.

S obzirom na to da ni Kosovo ni Crna Gora nisu medjunarodno priznate suverene zemlje, one ne mogu postati clanice Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, zapisano je u jednom od sveze odstampanih dokumenata Evropske komisije. "Trazenje modaliteta koji bi istovremeno bili i sprovodljivi i s pravne tacke prihvatljivi, zahtevace izvesno vreme", navodi se u tom tekstu.

Nema, medjutim, sumnje da ce ovakav razvoj dogadjaja omoguciti medjunarodnoj zajednici da dodatno izoluje Srbiju, sve dok je na mestu predsednika Jugoslavije Slobodan Milosevic. Uvodjenje posebnih valuta bice dodatno obezbedjenje da novac koji Zapad salje na Kosovo i u Crnu Goru nece zavrsiti u Beogradu.

Cilj je, kako je to napisao jedan americki list, da se Srbija potpuno ogradi i zatvori, a da se Kosovo i Crna Gora otvore prema drugim zemljama u regionu. Srbima ce ostati da se suoce sa svojom slabom valutom, koja je samo jos jedno od ogledala pogresne politike drzavnih vlasti.

Takav pristup pati od jednog vrlo jasnog i predvidljivog ogranicenja. Ekonomski truizam je da zdrava ekonomija pociva na zdravom novcu, ali je za zdrav novac potrebno mnogo vise od jednostavne odluke da se neka lokalna valuta veze za dolar, evro ili nemacku marku, bas kao sto je to pokazala sudbina novog dinara iz 1994.godine. Bivsi guverner Narodne banke Jugoslavije Dragoslav Avramovic izrazio je sumnju da ce na Kosovu tako skoro biti uvedena nova valuta, jer ona, da bi mogla da funkcionise, treba da ima odgovarajucu polugu, a "tamo privreda jedva da postoji".

Da li takva lokalna valuta, koja egzistira u nereformisanoj i slaboj privredi, moze da ostane stabilna, pitanje je oko kojeg su i mnogi svetski ekonomisti ukrstili koplja, kad je slicno resenje uvedeno u Bosni. Zdravlje takve valute zavisi od velikih stranih donacija, a kakvo ce ono biti, kad njih jednom ne bude, tek treba da se vidi.

Jedan uspesan primer je Bugarska: u maju 1997.godine, lev je vezan za nemacku marku, prosle godine zabelezen je rast drustvenog proizvoda za cetiri odsto, inflacije nema, a bugarska ekonomija se smatra jednom od najstabilnijih u regionu, uprkos predistoriji u kojoj je zemlja sedam godina bila odsecena od inostranih investicija, a pre dve godine dozivela kolaps bankarskog sistema.

Neki tvrde da uopste ne treba lokalno eksperimentisati. Centar za evropske politicke studije (CEPS) i poznati svetski ekonomista Stiv Henki (nekadasnji glavni ekonomski savetnik Ante Markovica), koji je aktivno ucestvovao u dizajniranju bosanskog i bugarskog modela valutnih odbora ( vezivanja lokalne valute za neku stranu), smatraju da su stvarna obnova, i stabilnost Balkana, moguci jedino ako se lokalne valute vezu za nemacku marku ili evro.

"Svi direktori lokalnih centralnih banaka morali bi doci sa strane, kao sto je bosanski guverner Novozelandjanin, a devizne rezerve svih zemalja morale bi biti drzane u Banci za medjunarodna poravnanja u Briselu", smatra Henki.

Jos elegantnije i sigurnije resenje bilo bi da se sve lokalne valute na Balkanu izbace i zamene odmah nemackom markom koja ce i sama kasnije ustupiti pred evrom.

Balkanski lideri pate od preteranog ponosa, cije smo posledice mogli da vidimo prethodnih godina, smatra Henki, a najbolja ponuda koju bi trebalo da prihvate je "da urade ono sto je uradila demokratska, pluralisticka i napredna Zapadna Evropa - da se odreknu svojih lokalnih valuta", smatra on.

Stabilna valuta, napisao je Henki, parafrazirajuci cuvenog austrijskog ekonomistu Ludviga fon Mizesa, znaci mnogo vise od onoga sto se na prvi pogled moze dokuciti. Ideoloski ona spada u istu klasu prava koja se garantuju najvisim zakonom jedne zemlje, ustavom.

Time bi, verovatno, i pitanje suvereniteta nad srpskom kineskom cetvrti bilo reseno.

TANjA JAKOBICopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.