2531, jul 1 1999

IZBOR SRBIJE

JESEN NJIHOVOG NEZADOVOLJSTVA

Radikali su navodno napustili levicare, Draskovic i Savez za promene traze promene, a socijalisti jos nisu odlucili da li idu na prevremene izbore ili na pojacane treninge strogoce

Slavni Vinston Cercil, koji je trijumfalno pobedio svetski fasizam i jugoslovenski antikomunizam, doziveo je poraz na parlamentarnim izborima odrzanim neposredno posle istorijske pobede. Oslanjajuci se na izvestaje ovdasnjih medija o istorijskoj pobedi Srbije nad najmocnijom oruzanom svetskom silom, lokalni istoricari su pomislili da bi i srpski narod mogao da pronadje nekog novog lidera za mirnodopska vremena i zahvali se na nezaboravnim uspesima sadasnjem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu.

Dobronamerni savet Milosevicu da, iz patriotskih razloga, podnese ostavku dali su Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, akademici, deo demokratske opozicije i nepoznat broj gradjana. Srpski pokret obnove trazi formiranje prelazne republicke i savezne vlade, dok ubedljivo najvecu politicku inventivnost pokazuju radikali, koji delimicno izlaze iz republicke vlade, flertuju sa saveznom vladom i optuzuju marginalnu i neuticajnu demokratsku opoziciju za predaju Kosova. Osobe s izvesnim razumevanjem ovdasnje politike smatraju da ce vlasti u Beogradu, posto su uspele da sacuvaju Kosovo unutar Srbije, ali ne i Srbe unutar Kosova, imati veoma uzbudljivu jesen.

Slozna braca

Iako analiticari primecuju da 105 poslanika SPS-a i JUL-a predstavljaju manjinu od 250 poslanika Skupstine Srbije (postoji izvesna sumnja u spremnost dvadesetak poslanika levice sa Kosova da podrzavaju vlast), vlada nacionalnog jedinstva ce slozno delovati do 1.oktobra, kad pocinje jesenje redovno zasedanje. Radikali su odlucili da istupe iz vlade jer se na svetoj zemlji posle pobede nad snagama NATO-a nekim cudom obrelo vise desetina hiljada vojnika UN, koji su, medjutim, zaboravili da ponesu plave slemove. Na drugoj strani, Srpski pokret obnove je zatrazio hitne demokratske promene, ali i hitno zakazivanje republickog parlamenta na kojem bi se dogodila promena vlade. Radikali pokusavaju da ubede javnost kako je odbrana Kosova, njihov fundamentalni zadatak prilikom ulaska u vladu, popustila zbog Vuka, dok SPO uzroke "naopake politike" vidi u Seseljevoj ideji da treba ratovati protiv celog sveta i Kosovo braniti kao sto su branili neke druge, zaboravljene zemlje. Vladajuca koalicija je, zvanicno, time ostala manjinska, ali vecinska opozicija nije odllucila da zatrazi smenjivanje vlade Mirka Marjanovica.

Ostavku vlade su, za sada, zatrazile clanice Saveza za promene, koje se ne nalaze u parlamentu. Lider Socijaldemokratije Vuk Obradovic, koji se sve cesce nalazi na udaru medijskih gromada, najavio je i mogucnost da glavna opoziciona koalicija organizuje paralelne izbore. Sama ideja, koja je mozda inspirisana paralelnim izborima koje je pre tri meseca organizovala opozicija u bratskoj nam Belorusiji, jeste jedan od tipicnih "suvisnih poteza" opozicije koji bi uzdrmanoj vlasti posluzio kao gvozdena karijatida. Uspesnim mitingom u Cacku, Savez za promene najavio je pocetak kampanje za raspisivanje vanrednih izbora, a produzavanje medijske akcije o stranim placenicima moglo bi da izazove kontraefekte kod nezadovoljnih biraca i ubedi ih da je taj Savez, a ne SPO, radikali ili DSS, glavna opoziciona snaga u zemlji.

Savez bez promena

U krugovima bliskim levici proculo se krajem protekle nedelje, kada su radikali volsebno podrzali u Vecu republika predloge vlade iako su dan-dva ranije tvrdili da to niposto nece uciniti, da bi sada valjalo rekonstruisati saveznu vladu kako bi se sprecile dalje namere americkih imperijalista da zagospodare nekim drugim delovima zemlje. Za to vreme daleki i dobro informisani krugovi najavljivali su da vlast jos nije pronasla odgovor na tugaljivo pitanje da li treba raspisati izbore, na kojem bi svakako dobila manje nego na prethodnom brojanju glasova, ili praviti koaliciju koja bi dalje krnjila malaksalo biracko telo.

"Jedinstvo postignuto u herojskoj odbrani zemlje predstavlja veliku tekovinu koja treba da bude afirmisana i u periodu obnove i reforme. Zato u saveznoj vladi sve relevantne parlamentarne stranke, onako kako su davale doprinos narodnom jedinstvu, treba da imaju svoje mesto i daju doprinos uspesnom ostvarivanju ciljeva ekonomskog i kulturnog razvoja zemlje", navodi se u saopstenju sa sastanka predsednika Republike sa najvisim drzavnim rukovodstvom u kojem se nasao predsednik jos jedne republike.

Predsednicki kolegijum srpskih radikala je, u stendalovskom stilu, simultano obznanio da ce u narednom periodu uciniti sve kako bi se zemlja "odbranila i oduprla pokusajima Amerikanaca i njihovih saveznika da je u potpunosti pokore i uniste", cime je najavljeno premestanje crveno-crne koalicije na savezni nivo. Vojislav Seselj je izjavio sutradan da bi Miloseviceva ostavka znacila "haos u zemlji", ali se istovremeno zalozio za izbore kao "jedino demokratsko resenje".

Stambena politika

Posto ga je egzodus kosovskih Srba zatekao u vladi Srbije, a prodaja parcela na Dedinju, kojom bi se resavali nagomilani socijalni problemi, nije dala ocekivane rezultate, Seselj je, izgleda, odlucio da radikalski camac veze uz brze pruge levice. On je izjavio da bi SRS mogla ponovo da formira koaliciju sa levicarskim partijama jer se to pokazalo "jedino realnim". Ozbiljniji predstavnici vladajuce koalicije spremni su da kazu da je glavni radikalski problem nesto banalniji, jer su ministri, zamenici, cinovnici i sekretarice uspele da obezbede stanove koji, avaj, nisu preneli na svoje ime.

Socijalisti su lansirali tvrdnju da su imali razgovore o novoj, reformskoj vladi u kojima je SPO trazio znatno manje mandata od radikala, ali je taj zahtev odbijen jer Draskovicevi nisu bili spremni da na glavnoj pozornici budu ikebana i ostala flora u kosi glavne glumice. U SPO se takve vesti odbacuju s indignacijom i treba ocekivati otvoreni zahtev te stranke za izbore na svim nivoima. Takva odluka bi bila sasvim logicna reakcija na rezultate jedinog istrazivanja javnog mnjenja, obavljenog posle pobede politike mira i razuma, prema kojem su socijalisti za mesec dana doziveli znatan pad popularnosti (sa 30 na 21 odsto), dok su radikali uspeli da padnu sa 15 na 10 odsto. Za istih mesec dana, obnovitelji su uspeli da zabeleze znatan porast rejtinga (na 15 odsto), od opozicionih stranaka najbolje se drzi Demokratska stranka Srbije (5,3 odsto), ali ubedljivo najbrojnija grupacija jesu razocarani, ponizeni i uvredjeni biraci. Vlast ima samo dve mogucnosti - da izbore raspise sto pre i sprovede ih pre zime, ili da pojaca treniranje discipline nad opozicionim strankama, medijima i sopstvenim clanovima. Odlucujuci uticaj na mesece raspleta mogao bi pruzi vec nagovesten rat protiv iole samostalnih medija, a tajna bitka crveno-crne koalicije za Studio B mogla bi da bude presudjujuca u dilemi o izborima, glasanju ili represiji.

Istorijska opcija

Naucni savetnik Instituta drustvenih nauka u Beogradu Vladimir Goati istice da se Srbija nalazi na raskrsnici u kojoj se opredeljuje izmedju povratka u geografiju ili vracanja u istoriju. "Ako se odluci za prvu opciju, Srbija ce krenuti ka demokratizaciji, uspostavljanju stvarnih veza sa svetom, redefinisanju odnosa sa Crnom Gorom. Plasim se da je vlastima blizi drugi izbor, koji podrazumeva jacanje izolacije i represije, eliminisanje opozicije, raskid odnosa sa Crnom Gorom, jer njih ne pokrece ideoloska borba vec osnovni egzistencijalni interes. Sva je prilika da ce se, u toj varijanti, treca Jugoslavija pridruziti prvoj i drugoj jugoslovenskoj zajednici. Dakle, u istoriji", dodaje Goati.

Vanredni izbori podrazumevali bi i neminovnu proveru tvrdnje da ja Srbija sacuvala suverenitet nad Kosovom. Na pitanje kako ce biti moguce odrzati izbore u citavoj Srbiji i SRJ ako UN budu imale vlast na Kosovu, izaslanik generalnog sekretara UN Karl Bilt je rekao da je to jedno od dobrih pitanja na koja jos nema dovoljno dobar odgovor. Govoreci u svoje ime, Bilt je rekao da medjunarodna zajednica mora dati mogucnost onima na Kosovu, koji to hoce, da ucestvuju na izborima u Srbiji ili u Jugoslaviji. "Ali da li ce ih biti mnogo ? To tek treba videti", rekao je Bilt, ostavljajuci mogucnost da se na Kosovu odrze republicki i savezni izbori za Srbe i stotine hiljada lojalnih Albanaca iz drenickog kraja, u kojem je sadasnji predsednik Srbije na poslednjim izborima zabelezio neverovatnu popularnost.

"Politicka kretanja u Srbiji je prakticno nemoguce predvideti jer se uglavnom povlace iracionalni ili cak besmisleni potezi. Rezim moze da se ponasa kao da rat nije postojao i kreira neku paralelnu stvarnost, ali je nevolja sto gradjani ove zemlje prvi put shvataju sta se zaista dogodilo. Oni vise ne veruju u price o obnovi zemlje bez stranog kapitala i svesni su da su nuzne sustinske i hitne promene", kaze za NIN savetnik lidera SPO-a, politikolog dr Ognjen Pribicevic.

Japanski sindrom

Prema jednom drugom poznavaocu ovdasnjeg sistema, vodeci ljudi u zemlji se ponasaju kao japanski vojnici koji su do 1971. godine vodili Drugi svetski rat, ali clanstvo i baza izgleda nisu spremni da se ponasaju tako. Opozicionari smatraju da ce deo establismenta neminovno gurati vlast ka promenama i reformama ukoliko im se ne "pominje ni r od revansizma". Potpredsednik savezne vlade Zoran Lilic izjavio je u Kostunicima, mestu posebnog simbolickog znacaja, da je sustinski interes SRJ "stabilizacija ukupnih prilika u zemlji, jacanje svesti da je Jugoslavija najbolji oblik suzivota srpskog i crnogorskog naroda. Zato se moraju jacati i obnavljati veze sa Crnom Gorom. Taj napor se mora uciniti." Zaboravni reporter drzavne televizije izostavio je, medjutim, deo govora o Crnoj Gori i saradnji sa svetom.

Ako je moguce zakljucivati na osnovu drzavne televizije, vlast i narod su, posle desetogodisnjih napora raznih partija da svadjaju ljude, postali jedno telo koje povremeno izrazava divljenje prema obnovi zemlje. General armije Dragoljub Ojdanic otvorio je pontonski most kod Mijatovca, izgradjen u rekordnom roku iliti za jedan dan zivota, posle cega je saobracajna policija morala da vraca nesavesne vozace i savetuje im da ne veruju bas svemu sto vide kroz njihove prozore u svet. Iako se sa ekrana slivaju lavine pohvala na racun mirovnih snaga na Kosovu i "srpsku majku" generala Majka Dzeksona, putevima i dalje prolaza kolone nesrecnika, ciju tragediju ne moze da sakrije ni Dejvid Koperfild. Kada je, negde u blizini Nisa, policija zaustavila kolonu izbeglica iz Pristine i upitali ih kuda idu, bivsa ministarka u vladi i prvakinja radikala Rada Trajkovic izjavila je da su "dosli da grade mostove". Policajci im nisu poverovali.

BATIC BACEVICCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.