2531, jul 1 1999

KOSARKA

SAMPIONSKE GLAVOBOLJE

Pre pocetka sampionata "Evro 99" u Francuskoj, Jugosloveni su svoju ekipu vec nazvali "beli drim tim". Da li ce ti snovi biti zaista ostvareni?

Lazu oni koji kazu da se nisu pribojavali ucesca naseg tima na sampionatu "EURO 99" u Francuskoj! Brojanje dana visenedeljnog rata SR Jugoslavije sa Severnoatlantskom alijanskom donelo je kosarkaskoj naciji neizvesnost: da li cemo ucestvovati u odbrani sampionske titule, osvojene pre dve godine u Barseloni? Cak i nagovestaj gospodje Mari-Zorz Bive, francuske ministarke za sport u vladi premijera Zospena, a koja je smelo u Parlamentu Evropske unije izjavila: "Moja zemlja i vlada koja organizuje sampionat Evrope u kosarci ni u kom slucaju ne sme da zabrani ucesce Jugoslavije", nije bio garancija da ce Divac, Danilovic, Bodiroga, Obradovic, Tomasevic, Tarlac, Loncar, Gurovic, Stojakovic, Topic, Lukovski i Scepanovic, zajedno sa strucnim stabom: Ivkovic, Obradovic, Nikolic i Ruso, dobiti potreban "stambilj" utisnut u jos vazecoj "braon knjizici" sa sest buktinja. Zato je, uvek dobro obavestena "Politika", posredstvom agencije Tanjug, citirala Borislava Stankovica, generalnog sekretara Medjunarodne kosarkaske federacije (FIBA) - da je cilj ove milionske organizacije slobodan protok informacija i da bi Francuskoj bio oduzet sampionat da nije izdala vize jugoslovenskim kosarkasima. Da li samo zbog toga, tek drzava Francuska je bez problema odobrila ulazak jugoslovenskim kosarkasima u zemlju nekadasnjih starosedelaca Gala i obozavanog junaka Asteriksa.

"Srbi jesu vazeci evropski i svetski kosarkaski sampioni, ali to sigurno nisu njihovi novinari", zabelezio je, onako en passant, tirazni i nikada sportski nadahnut pariski "Figaro". Posle oklevanja, sa pristojnom zadrskom, odobrenje za ulazak u Francusku dobili su i novinari jugoslovenskih drzavnih medija. U stvari, uocila je vlada drzave organizatora sampionata da je rec samo o sportskim novinarima!

Uoci sampionata u Francuskoj selekcija Jugoslavije imala je (ne)planirano dosta problema. Spanska vlada "dosledna u svojoj nedoslednosti" nije odobrila gostovanje, za ranije utanacena dva turnira, na kojima je trebalo da ucestvuje reprezentacija Jugoslavije. Mozda je, na neki nacin, razlog bio i cinican, jer dobro je znano da su Spanci zaboravili kada su poslednji put pobedili Jugoslovene! Pa opet, u mecu u gradu Pou, na jugozapadu Francuske, poraz kosarkasa sa Iberijskog poluostrva protiv onih sa Balkana bila je dugogodisnja stvarnost.

Domacin sampionata selekcija Francuske je u tamnoputom koloritu svojih igraca docekala mec sa "etnicki cistim timom" Jugoslovena. Sportski list "Ekip" je medju prvima zeleo da bude "objektivan", unapred predvidjajuci poraz nacionalnih "trikolora", a iz pera svog nepotpisanog kosarkaskog eksperta. "Ekip" je potanko opisao sa kim Francuzi imaju posla: "Treba biti veoma snazan da bi se otela titula Jugoslovenima", zakljucio je nepotpisani novinar. Poraz od selekcije Jugoslavije ozbiljno je naljutio Francuze. Na stranicama svojih visokotiraznih novina jedva da su zabelezili dvadesetak redova o igri aktuelnog evropskog sampiona.

Oni, koji nisu nastavili takmicenje, a bili su u grupi sa Jugoslavijom, mozda vise nisu ni vredni pomena. Reprezentacije Slovenije i Izraela najvise snage i kosarkaskog umeca utrosile su da pobede selekciju Jugoslavije. Slovenci zbog poznatog i tesko izlecivog kompleksa, Izraelci iz puste i vecite zelje. Zato su se brzo vratili kuci u nadi da ce Jugosloveni u nekoj blizoj buducnosti kosarkaski onemocati...

Malo ko je ocekivao poraz od Rusa. Navikli smo da na svim sampionatima, od ukidanja sankcija vec poodmakle 1995, pobedjujemo sve i svakoga. Da li je to bilo otreznjenje? Bilo je i takvih koji su tvrdili da posle sigurnog osvajanja prve pozicije u kvalifikacionoj grupi vise nije vazan rezultat meca sa selekcijom Rusije. Mi smo prvi, pa ako je "bacuskama" potrebno - da ih propustimo, bice nam to kasnije od koristi?! "Prodali smo 18 lopti i vratili Ruse u igru", bila je tvrdnja naseg "kouca" Zeljka Obradovica. Uz ovu tvrdnju jos i podatak da je protivnik zabelezio jedanaest "trojki". Za poraz protiv Rusa moze se traziti dodatno objasnjenje: za ovaj ustupak mozemo dobiti zeljeni gas za nastupajucu zimu. Eto, dokle smo stigli sa Rusima!

Rusi, u trenutku dok je ovaj tekst u stampi, nasi su moguci protivnici u polufinalnoj utakmici. Oni treba, pre toga, u cetcvrtfinalu (cetvrtak 1. jula) da pobede Italijane, a nasi kosarkasi Nemce...

Povrede, uoci zavrsnice evropskog sampionata (Obradovic i Lukovski), uticale su na negativno raspolozenje medju reprezentativcima i trenerima Jugoslavije, ali i jedna vest iz zemlje. I pored blokade drzavnih medija Jugoslavije u Evropi, procurila je ta vest, zabelezena u "Politici Ekspres". U informaciji: "Kosarkasi pomazu izgradnju dvorane u Cupriji" citirana je izjava ministra inostranih poslova u vladi SR Jugoslavije Zivadina Jovanovica koji je gradjanima Cuprije saopstio da "zlatni kosarkasi vama, stanovnicima Cuprije, cestitaju pocetak obnove vaseg grada, porucuju vam da istrajete u zapocetom i obecavaju punu pomoc u obnovi i rekonstrukciji vase sportske hale".

U bezbroj puta dokazanu humanost kosarkasa Jugoslavije niko nikada nije sumnjao, ali je vest izazvala malu ljutnju, jer oni, jednostavno, nisu imali pojma o cemu se radi. "Neko je bar mogao da nas pozove, da nas pita, da nas informise... Nije u pitanju da li hocemo ili necemo da pomognemo, ali ne dozvoljavamo da iko bilo sta obecava u nase ime bez ikakve konsultacije sa nama", rekao je Vlade Divac.

Pre pocetka sampionata, "EURO 99" u Francuskoj, Jugosloveni su svoju ekipu, po sopstvenom nahodjenju, nazvali "beli drim tim". Sve je, u stvari, preuzeto od Amerikanaca, koji su pocev od Olimpijade 1992. u Barseloni svaki svoj naredni tim nazivali "tim snova", jer je bio sastavljen od najboljih igraca profesionalne NBA-lige. Naravno, svoju ekipu nisu nazivali "crnim timom snova", iako su u njemu najcesce igrala samo dva "bledolika" igraca.

Vecito pitanje: da li Evropa moze i kada da stigne Ameriku u kosarkaskom sportu, ostaje do danasnjih dana bez konacnog odgovora. Jednom prilikom, za vreme svetskog fudbalskog sampionata 1994. u Americi, potpisnik ovog teksta se upoznao sa gospodinom Dzerijem Vestom, komercijalnim direktorom kosarkaskog tima "Los Andjeles lejkers", covekom cija je "dribling-senka" iz njegovih igrackih dana ranih sezdesetih godina postala zastitni znak NBA lige. Tom prilikom, Dzeri Vest je govorio da ce dominacija Amerike nad Evropom dugo trajati.

"Malo dosljaka koji iz Evrope stizu da se oprobaju u NBA ne mogu da ugroze nase igrace. Njihov dolazak je vise komercijalnog karaktera. Igracka razlika je ogromna u korist Amerikanaca", zakljucio je Vest.

A na pitanje zasto su crni igraci potisnuli bele, Vest je izdeklamovao ovakvo vidjenje: "U pocetku je to bila igra belih sportista. Crni su bili nezainteresovani. U moje vreme veliko rivalstvo je bilo izmedju mene i Oskara Robertsona, prvog velikog crnog igraca. Prednost sam imao ja... zvali su me 'Mister Clutch' (u slobodnom prevodu - "Gospodin Oslonac"), ako ne znas kome da dodas loptu, daj je Vestu, on zna sta da uradi s njom... To je bilo vreme belih igraca. Kasnije su se i crni zainteresovali za kosarku..."

Dzeri Vest je pre deset godina za "Lejkerse" angazovao Vlada Divca. "Divac je jedan od retkih centara iz Evrope koji se delimicno priblizio crnim igracima. Steta sto nije rodjen u Sjedinjenim Drzavama i prosao kompletnu nasu skolu. Beli centri su gotovo bez sansi u 'sudaru' sa crnim. Postoji za to mnogo razloga. Osnovni je - skok igra i tezina" - zakljucio je Dzeri Vest.

Po misljenju direktora "L.A. Lejkersa", da se ravnopravno nose i pobede Amerikance, Evropljanima nedostaju fizicke predispozicije, sto je nenadoknadiv gubitak...

Aleksandar MihajlovicCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.