2532, jul 8 1999

STRUJA

DOLAZI ZIMA...

Velika ostecenja i dug rok izrade opreme su razlozi sto prenosna mreza EPS nece moci da bude vracena u stanje pre bombardovanja do predstojece zime. Elektricne energije bice dovoljno za osnovne potrebe i privredu, ali ne i za grejanje

Pitanje koje sebi i drugima najcesce postavljamo poslednjih dana je - hoce li biti struje tokom predstojece zime? Grejanje na struju se prethodnih kriznih godina pokazalo kao jevtinija varijanta u odnosu na druge nacine grejanja. Protekle zime oborili smo i sve rekorde u dnevnoj potrosnji - raspon je bio izmedju 120 i 160 miliona kNjh. Sada nam takva ruzicasta perspektiva izgleda prilicno daleko

Stete

Steta koja je pricinjena bombardovanjem nasem elektroenergetskom sistemu iznosi, prema podacima EPS, oko 300 miliona maraka. Mladjan Dinkic, koordinator Grupe 17, nedavno je izneo jos pesimisticnije podatke. "Za obnovu elektroenergetske prenosne mreze i osposobljavanje za rad toplana u velikim gradovima, kako bi se izbegla potencijalna humanitarna katastrofa, treba 275 miliona dolara". Obilazak trafo-stanice Beograd 5 na Bezanijskoj kosi upravo nas je u to uverio. Kako rekose odgovorni iz Javnog preduzeca "Elektroistok" koje se bavi prenosom elektricne energije, steta samo u toj trafo-stanici iznosi 25 miliona maraka. Miodrag Milosevic, direktor ovog preduzeca, kaze da se odatle snabdeva polovina glavnog grada, Zemuna, Novog Beograda i deo juznog Srema. "Beograd 5 je dva puta raketiran razornim projektilima i jednom tzv. grafitnim bombama. Unistena su potpuno dva velika transformatora a bez njih prakticno nema snabdevanja elektricnom energijom. Uspeli smo nesto da sredimo, ali to je letnji rezim potrosnje koji je za vise od polovine manji u odnosu na zimsku potrosnju", objasnjava Milosevic. Ovakvi transformatori kostaju izmedju 3,5 i 4 miliona maraka, a njihova izrada traje od 12 do 16 meseci. Prave se u zemljama koje su ucestvovale u napadu. Milosevic govori da su razorena ili ostecena 22 visokonaponska transformatora, 25 dalekovodnih stubova od celika cija je visina od trideset do sezdeset metara, a tezina od 57 tona. "Potpuno unistenje trafo-stanice Bor 3 onemogucilo je snabdevanje strujom svih metalurskih kapaciteta kombinata RTB Bor, fabrike sumporne kiseline i dela rudarskih kapaciteta. Unistena je i trafo-stanica u metalurskom kombinatu SARTID u Smederevu zbog cega je prekinuta proizvodnja", kaze Milosevic.

"Rsum"

Jos direktniji je Radmilo Antic, pomocnik direktora za eksploataciju. "Stepen ostecenja trafo-stanice na Bezanijskoj kosi je 80 odsto. Cenimo da smo obnovili nekih 30 odsto postrojenja, ne racunajuci transformatore. Pored dva koja su potpuno unistena, tri smo obnovili, cetvrti obnavljamo i za mesec i po dana ce biti u pogonu. Zimu ne mozemo docekati bez iskljucenja ukoliko ne dobijemo ova dva vazna transformatora - u istoj ili povecanoj snazi." Antic kaze da su kontakti uspostavljeni sa Republikom Srpskom i Rumunijom. Grci su dolazili nekoliko puta, ali to sto nam treba, oni nemaju. Sve zavisi od finansija i eventualne humanitarne pomoci. "Mi cemo nesto dobiti, a da li ce biti adekvatno i na vreme da snabdemo Beograd i ostala podrucja, to cemo videti", skeptican je Antic. "Svakodnevno ima kvarova na dalekovodima koji izazivaju nestanak struje na Novom Beogradu i drugim delovima Srbije. Ne moze sve da se vidi, nesto smo morali na brzinu da obnavljamo i da, srpski receno, krpimo da bismo sto pre strujom napojili potrosace."

Prema Anticevim recima, bilo je i srece, a i hrabrosti. "Zahvaljujuci vatrogasnoj ekipi iz Zemuna koja je bez iskljucenja struje gasila pozar na postrojenjima, spreceno je da se on prosiri i na komandnu zgradu a onda bismo bili potpuno unisteni." Od cetiri dalekovoda koji idu iz Obrenovca, samo je jedan u pogonu i to ne iz Obrenovca jer su tamo poruseni svi stubovi na prelazu preko Save."Struju dobijamo okolisno iz Drmna, Panceva, Zrenjanina i Novog Sada." Prakticno, od devet polja napona 220 kV - ostala su samo tri, a od dvadeset tri od 110 kV, ostala su citava i 'skrpljena' samo cetiri. Deo naseg 'treninga' datira iz mirnodopskih uslova kada se zbog preopterecenja mreze napravi slican 'rsum', govori Antic.

Finte

Bilo je i finti. Zoran Vuckovic, rukovodilac Sluzbe za dalekovode, kaze nam da su sruseni prelazni stubovi preko Save visine 60 metara. "Preko tih dalekovoda se iz TE Obrenovac i A i Obrenovac B snabdevaju Novi Beograd i Novi Sad. Doduse, nesto su zaboravili - jeste bio Nikola Tesla kod njih, ali samo u prolazu. Dalekovod koji ide za Ernestinovo u Hrvatskoj van pogona je vec dugo - e, njega nisu srusili. Nisu razmisljali da mi mozemo taj dalekovod da spojimo sa nasim dalekovodom koji ide za Novi Sad, pa da damo vezu i tamo."

Najtezi period, kaze Vuckovic bio je kada su ceo dan radili na sanaciji postrojenja u Obrenovcu. "U 20.30 sam posao, u 21 cas su srusili taj poslednji stub koji je isao preko Save. E, onda smo posle 'cesali levom rukom desno uvo' - veza je isla iz Bajine Baste do Mitrovice, od Mitrovice do Srbobrana, pa onda vracali vezu tim vodom do Save, pa od Save ovamo. Da vam ne pricam kakvi su naponi bili." Bilo je i izuma. "Napravili smo aparatic koji skida 'paucinu' sa nekakvim cetkama. Nazvali smo ga anti-NATO 1. Jos imam radno odelo koje ne moze da se opere od te 'paucine'."

Mnogi radnici su nam rekli da su bili na terenu i po 18, 20 pa i 36 sati. Dusko Crnjanski, pomocni radnik, kaze da je bilo tesko. "Radili smo i za vreme vazdusne opasnosti. Radili smo svaki dan ne pitajuci za vreme. Nije bilo smena." Kazu nam da su ih i deca zaboravila. Mihailo Diklic, predradnik, govori da on sa svojim ljudima radi ovaj posao vec 30 godina. "Je l'vam licim na nekog ko se plasi? Moji ljudi su jos 'gori' od mene!" U EPS-u kazu da se spremaju liste za posebno nagradjivanje u iznosima od 500 do 5 hiljada dinara. Medjutim, zaposleni vec dva meseca primaju prepolovljene plate. "Zamolite gradjane da svoje dugove plate", kazu nam u EPS-u.

Humanitarna

Odgovorni u EPS-u kazu da nece cekati humanitarnu pomoc. U narednom periodu o svemu ce informisati Upravni odbor i republicku vladu. Odvojice i odredjena sredstva. Krsto Vukovic, pomocnik generalnog direktora EPS-a za proizvodnju i prenos elektricne energije, rekao je da ce zbog manjka novca za obnovu elektroenergetskog sistema i nedostatka vremena za kompletan remont postrojenja, tokom naredne zime biti nemoguce grejanje na struju ali ce je biti dovoljno za osnovne potrebe i privredu. EPS se obratio svim evropskim elektroprivredama i humanitarnoj organizaciji "Fokus". Poslali su spisak opreme koja je unistena tokom bombardovanja.

Na pitanja o restrikcijama i povecanju cena struje, u EPS-u odgovaraju kontrapitanjem: koja bi od tih mera donela transformatore? Jedino sto je izvesno jeste da se od pocetka jula u Beogradu ocekuje ponovno koriscenje jevtinije struje. Aca Markovic, pomocnik generalnog direktora EPS-a za upravljanje elektroenergetskim sistemom, kaze da se do 1. jula ocekuje stvaranje tehnickih uslova za ukljucenje NTK uredjaja. On je pomenuo da smo tokom bombardovanja dobijali pomoc susednih elektroprivreda da bi se sprecio raspad sistema. "Jedino s Hrvatima nije islo. Pozajmice smo redovno vracali zahvaljujuci dobroj hidrologiji, djerdapskoj vezi."

Receno je da su zalihe uglja vece nego ikada, ali gradjanima ne moze da se kaze da li ce biti omoguceno jevtinije i lakse snabdevanje ovim energentom. Tona sirovog uglja u "Kolubari" kosta 95 dinara, a na stovaristima 300 dinara. EPS kaze da ne odlucuje o uslovima prodaje, ceni i transportu do potrosaca.

Problemi

Od "Minel holdinga" se ocekuje najveca pomoc u popravci elektroenergetskog sistema. Kako je nedavno izjavio predsednik Milosav Filipovic, oko 95 odsto porucenih prenosnih kapaciteta EPS-a je iz njihovog programa, a ono sto ne proizvode, oni remontuju. Filipovic kaze da ce se u najboljem slucaju sanirati 80 odsto sistema. Mnoga ostecenja ce se popravljati i sledece godine, a problematicne su i planske restrikcije, jer pri cestim iskljucenjima i ukljucenjima stradaju mnogi delovi sistema. Za deo elemenata bice potrebni uvozni delovi koji cine 30-40 odsto, za sta se moraju obezbediti devizna sredstva.

Republicki ministar za rudarstvo i energetiku Zivota Cosic kazao je da ce vlada pripremiti gas, naftne derivate i kvalitetan ugalj tako da ce gradjanima biti omoguceno kvalitetno grejanje naredne zime, uredno i stabilno snabdevanje elektricnom energijom.

Ima li mesta optimizmu?

Vladimir MartinovicCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.