2533, jul 15 1999

FUDBAL

OPASNE VEZE

Zasto je UEFA obavestila klubove "Crvenu zvezdu", "Vojvodinu" i "Partizan" da se klone politicara na vlasti i da li je drzavni fudbalski tim u opasnosti?

Bord Evropske fudbalske unije (UEFA), minulog vikenda, na sastanku u Los Andjelesu konacno je "odobrio" fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije - da moze da igra 1. septembra kvalifikacionu utakmicu za odlazak na sampionat Evrope iduce godine u Holandiju i Belgiju sa Republikom Irskom u Dablinu.

Bord UEFA dao je jasan signal Ircima. A oni su "tvrdo" obecali da ce ovoga puta dopustiti fudbalerima iz Jugoslavije da neometano stignu na tle njihove drzave. Zadovoljni su bili i predstavnici Fudbalskog saveza Jugoslavije. "Vazno je da igramo!", kratko je, po povratku iz El-Eja, saopstio Branko Bulatovic, generalni sekretar FSJ. Iz Amerike je stigla jos jedna zanimljiva vest po kojoj se tvrdi - da Bil Klinton, poreklom Irac, mnogo ceni jugoslovenske sportiste, ali ne i njihove politicare...

Tribunal protiv fudbala

U stvari, moglo je da se prodje i mnogo gore, pa da kao, na primer, fudbalski klub "Obilic", za duze vreme i drzavni fudbalski tim bude izbacen sa evropske, a time i svetske scene. UEFA je eliminisala, ranije, tim "Obilic" iz evro-kupova "bez borbe" samo iz jednog razloga - zato sto se vlasnik kluba Zeljko Raznatovic, receno je, nalazi na listi Haskog tribunala za ratne zlocine. Posto se, odnedavno, na ovoj listi nalazi i uze rukovodstvo Republike Srbije sa Slobodanom Milosevicem, predsednikom SRJ, eto zasto je bio realan strah za drzavni fudbalski tim!

Bord UEFA je smatrao da tako rigorozna mera ne bi bila prakticna i direktno bi bila uperena protiv naroda, a poznato je koliko sirotinja sa ovih prostora obozava igru zvanu fudbal. Takodje, nije dokazano da ljudi sa "haske liste" direktno upravljaju fudbalskim klubovima u Jugoslaviji. Pa ipak, UEFA je, da bi poduprela svoju odluku o "Obilicu", uputila i pismo na adresu nasih ucesnika u evro-kupovima u kome se trazi da se vidi ko u "Crvenoj zvezdi", "Vojvodini" i "Partizanu" upravlja ovim klubovima.

U medjuvremenu, nogu je povukao vlasnik "Obilica" Zeljko Raznatovic, ustupajuci prosle subote vodjstvo Zarku Nikolicu, koji je promovisan za novog predsednika kluba. Nikolic je u Beogradu poznat kao visegodisnji uspesan poslovan covek u trgovini, uglavnom sa kafom. Ima firmu i u Minhenu, a bio je popularan u Bosni gde je izgarao za srpsku stvar... Ukoliko UEFA bude zadovoljna ovim resenjem, eto "Obilica" vec naredne godine u Evropi.

JUL i Berluskoni

Kada je prosle godine stupio na mesto predsednika "Crvene zvezde", Dragan Dzajic je kategoricki tvrdio da uprava ovog kluba nece vise imati aktuelne politicare, odnosno clanove politickih partija. Snagom autoriteta Dzajic je zasada izbegao sve pokusaje, pre svih clanova partije na vlasti, SPS-a i JUL-a, da se identifikuju sa svetski poznatim klubom. U tome je posebno upoznat bio dr Milovan Bojic iz Direkcije JUL-a. Nije prosao mozda i zato sto nije bio, kako to inace ume, malo vise uporan. Oni blizi "Zvezdi", tvrde da se Radmilo Bogdanovic, bivsi prvi policajac Srbije, i Dragan Tomic, predsednik Skupstine Srbije, jos uvek, onako kao za sebe, "stidljivo" motaju okolo kancelarije na stadionu. U proslom sazivu bili su clanovi Izvrsnog odbora.

Na drugoj strani Topcidrskog brda, u "Parizanu", sve je uglavnom u znaku JUL-a. Predsednik Skupstine kluba Ivan Curkovic kao i direktor Nenad Bjekovic su veliki postovaoci ove stranke. Prosek im donekle "kvari" Svetolik Kostandinovic, predsednik Upravnog odbora i direktor Jugoslovenskih zeleznica koji je clan SPS-a. U "Partizanu", medjutim, zele da istaknu da njihov klub predvode sve sami bivsi vrhunski sportisti.

Predsednik "Vojvodine" je Zivko Soklovacki, "poverenik" JUL-a za Srem, Banat i Backu. Soklovacki za sebe tvrdi da je uvek navijao za "Vojvodinu", jos kao dete kada je nosio "spilhoznice". Mastao je da ce jednog dana postati veliki fudbaler, a kad sazru uslovi, i glavni u klubu. Ova druga zelja mu se ostvarila.

Zasto prezauzeti politicari, pogotovu danas u vreme obnove, toliko istrajavaju u zelji da "participiraju" i u sportu? Odgovor na ovo pitanje je, koliko tezak, toliko i lak. Kada je 1994. godine magnat medijsko-finansijskog konglomerata "Fininvest" i vlasnik fudbalskog kluba "Milan", doktor pravnih nauka Silvio Berluskoni posle pobede svoje stranke "Forca Italija" formirao novu vladu, izjavio je pred okupljenim i znatizeljnim novinarima: "Nemojte da mi postavljate pitanje kakva je razlika izmedju politike i fudbala, jer je ogromna. Fudbal stalno ubrzava i stvara nove snage, a politicari duboko veruju da preko fudbala mogu dugo da traju. Ja sam prvo usao u svet fudbala, a posle mnogo godina u politiku..."

ALEKSANDAR MIHAJLOVICCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.