2534, jul 7 1999

KOSOVSKI DJACI I STUDENTI

DVAPUT PROGNANI

Postoji li odluka Vlade Srbije da se deci izbegloj sa Kosova i Metohije zabrani upis u Srbiji?

Nedoumice i oprecne komentare izazvala je nedavno odluka Vlade Srbije kojom se deci izbegloj sa Kosova zabranjuje upis u osnovne i srednje skole u Srbiji.

Demokratska stranka je najavila da ce uputiti zahtev Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) da se u Srbiji za decu skolskog uzrasta, ciji su roditelji izbegli sa Kosova i Metohije, organizuje nastava van Kosova. Time bi se sprecilo sprovodjenje odluke rezima kojom je srpskoj i crnogorskoj deci sa Kosova zabranjeno da se upisuju u skole na teritoriji Srbije. Prema podacima DS, na ovaj nacin "izmedju 15 i 20 hiljada dece skolskog uzrasta izbeglih sa Kosova bilo bi onemoguceno da nastavi skolovanje".

Zvanicnik Ministarstva prosvete rekao je NIN-u da "ne zna za odluku vlade o zabrani upisa osnovaca i srednjoskolaca sa Kosova u skole u Srbiji".

Nenad Gromovic, predsednik Granskog prosvetnog sindikata Srbije "Nezavisnost" kaze: "Ono sto znam jeste da postoji sugestija, neka vrsta preporuke iz nadleznog ministarstva da se deca sa Kosova ne upisuju u srednje skole. Porazno je sto se sprecavaju ustavna i zakonska prava pojedinaca. Javno cemo pozvati sve koji su imali probleme da progovore o njima, a mi cemo pokusati i da im nekako pomognemo."

Geto

Gromovic tvrdi da su direktori u svim srednjim skolama u Srbiji prvog dana upisa obisli komisije za upis i da su sugerisali da se postupa u skladu s preporukama Ministarstva.

Cak je i pojedinim prosvetnim radnicima zabranjeno da se iz skola sa Kosova i Metohije prebace u Srbiju. Na taj nacin prekrsena su osnovna ljudska prava zagarantovana Poveljom Ujedinjenih nacija. Ja se uzasavam toga", kaze Gromovic.

U clanu 62. Ustava Savezne Republike Jugoslavije kaze se da je "skolovanje svakom dostupno, pod jednakim uslovima" kao i da je "osnovno skolovanje obavezno, u skladu sa zakonom".

Vlada Srbije protekle nedelje donela je i odluku kojom se svim studentima upisanim na Pristinski univerzitet odobravaju stipendije za sve vreme studiranja. Ipak, prema svedocenju profesora i asistenata, na Pristinskom univerzitetu je ostao samo mali broj profesora Srba, pa ni takva odluka nece zadrzati ljude kojima je zivot u stalnoj opasnosti.

"Sta da vam kazem. Ne izlazimo nikuda iz univerzitetskog naselja. Prakticno, zivimo u getu. Kako mislite da iko moze da studentu stvori uslove za ucenje ako on svakodnevno gleda ubijanja, silovanja, ako trpi stalna maltretiranja i vredjanja i ako mu je zivot u stalnoj opasnosti? To ce da pokrije tricava stipendija?! Nema sanse. Vecina profesora Srba, koji su ostali, izrazavaju sumnju u redovan pocetak nove skolske godine. Ostacemo koliko god budemo mogli a to, nazalost, nece biti dugo", izjavio je jedan od asistenata na Pristinskom univerzitetu.

Cutanje

Generalni sekretar Rektorata Pristinskog univerziteta Ranko Djokic kaze da je organizovan upis prijavljenih kandidata i da se trenutno obavljaju pripreme oko obezbedjenja tehnickih i bezbednosnih detalja utvrdjenih sa civilnom misijom Ujedinjenih nacija i Kforom.

"Pristinski univerzitet i dalje ima vise od 15 hiljada studenata. Cak i za vreme bombardovanja bilo je svakodnevnog polaganja ispita. Mogu vam reci da ne bismo sve ovo radili da ne verujmo Kforu. Odluka Vlade Srbije se ne odnosi na nas univerzitet. Takodje, nemamo podataka da je bilo ko od studenata napustio Pristinski univerzitet i otisao u Srbiju", kaze Djokic.

Ubistvo trojice zaposlenih na Ekonomskom fakultetu u Pristini, medju kojima je (i bukvalno) masakriran docent Milenko Lekovic, koji je ubacen u obliznji VC sa natpisom "Srbi, ovde vam je mesto", kao da nije uzbudilo i zabrinulo neke iz Beograda. Mnogi novinari, posle sastanka rektora Pristinskog univerziteta Jagosa Zelenovica sa britanskim generalom Majkom Dzeksonom, kad su profesori trazili "kakve-takve" bezbednosne garancije od Dzeksona, ocekivali su izjavu rektora. Nije je bilo.

Pre neki dan republicki ministar prosvete Jovo Todorovic izjavio jeda ce na "fakultete u Srbiji biti upisani svi koji su konkurisali, pa i strani drzavljani"."Stav vlade i Ministarstva je da ce prioritet ipak imati generacija ratnih maturanata i deca iz Republike Srbije jer mi smo ministarstvo ove republike, a preporuka je da se bez ogranicenja upisu i deca palih boraca i ucenici koji su u ovom ratu branili otadzbinu", izjavio je Todorovic. O odluci vlade i preporukama Ministarstva ni slova.

Sve zapravo podseca na opasku ruskog knjizevnika Borisa Suvarina iz 1938. godine:"Staljin i njegovi podanici uvek lazu, u svakom trenutku, u svakoj prilici, i kako uvek lazu, vise i ne znaju da lazu. A kada svako laze, niko vise, lazuci, ne laze..."

Aleksandar Roknic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.