2537, avgust 12 1999

PISMA GENERALA PERISICA

DODJITE PRED KAMERE!

Bivsi nacelnik Generalstaba VJ izlazi na politicku scenu, ali jos nije osnovao stranku

General pukovnik Momcilo Perisic, bivsi nacelnik Generalstaba VJ, kome je, po odluci predsednika Milosevica, prestala sluzba u VJ, priprema formiranje pokreta za demokratsku Srbiju koji ne bi imao karakter politicke partije. Ambicija pokreta bice da okupi nekompromitovane i nezavisne licnosti, pre svega eksperte svih struka, intelektualce i studente, i da objedini sve opozicione snage u pripremi demokratskih izbora. Perisic racuna da je samo 30 odsto gradjana stranacki organizovano, od toga 16 odsto na strani rezima, a 14 odsto na strani opozicije, dok je 70 odsto van igre uticaja. Pokret koji bi obuhvatio i oslonio se na tu snagu imao bi sansu, ceni general, da mirnim putem i na demokratski nacin izvede dublje demokratske reforme u drustvu.

Momcilo Perisic takodje racuna da bi emancipovane patriotske snage mogle da nas pomire sa Evropom i obezbede korisnu saradnju sa svetom.

Kako saznajemo, formiranje Pokreta za demokratsku Srbiju i predstavljanje programa obavice se danas.

Perisic je vec poceo politicku aktivnost. U utorak je boravio u Kragujevcu, gde je izjavio:

"Konacno je vreme da uzmemo sudbinu u svoje ruke, ali demokratskim sredstvima i izborima. Bicu srecan ako pokret za demokratsku Srbiju ostvari osnovni cilj - demokratski izbori."

On je rekao da "nema nikakve zelje da se bori za vlast vec da zajedno sa mladim ljudima omoguci boljitak Srbiji".

"Veoma je tesko da se oficir opredeli da se bavi necim drugim ali je neophodno staviti se u sluzbu naroda i spreciti njegovu dalju golgotu."

On je rekao da je pokret za demokratsku Srbiju u stvaranju i dodao da je to "dinamican pokret koji ce imati jako jezgro, koje ce ciniti neokaljani rodoljubi".

"Taj pokret podrzava sve sto je progresivno."

Perisic je potvrdio da se u ponedeljak sastao sa patrijarhom srpskim Pavlom, i to na zahtev patrijarha.

"Pitao me je sta nameravam i jos neke pojedinosti za koje me je zamolio da ne iznosim u javnost", rekao je bivsi prvi covek VJ.

U medjuvremenu je general Perisic uputio pisma kriticarima njegovih stavova u intervjuu NIN-u. Pismo generalnom direktoru RTS glasi:

"Vise puta omogucili ste da me neosnovano napadaju i neargumentovano optuzuju Dragan Tomic, Ivica Dacic, Ivan Markovic i Informativna sluzba GS VJ.

Posto tvrdite da ste objektivni u informisanju, a u skladu sa pravilima korektnog ponasanja TV kuca i Zakona o informisanju, zahtevam: pozovite navedene pojedince i predstavnika Sluzbe za informisanje GS VJ, pojedinacno ili skupno, da se u javnoj emisiji - uzivo, preko kamera vase TV, kroz otvoren dijalog predstavimo nasim gledaocima. Molim odgovor do 06.8.1999. godine.

Momcilo Perisic"

Pismo GS VJ - Informativnoj sluzbi:

"Posto ste u vise navrata na javnom mestu neosnovano i neargumentovano iznosili optuzbe protiv mene, pozivam vas da pred kamerama RTS, ili druge TV po vasem izboru, u emisiji uzivo, na otvorenoj sceni, u slobodnom dijalogu, predstavimo narodu i gledaocima ko je ko, sta je istina. Molim odgovor do 06.8.1999.

Momcilo Perisic"

Pisma iste sadrzine, pisana rukom, general Perisic uputio je i Draganu Tomicu, predsedniku Skupstine Srbije, Ivici Dacicu, portparolu SPS-a, i Ivanu Markovicu, portparolu JUL-a.

Niko mu do 6. avgusta nije odgovorio.

M.G.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.