2538, avgust 18 1999

KOSOVO - MAKEDONIJA: IZVOZ LJUDSKIH ORGANA

MIRIS UZEGLOG MESA

Ako je svako ratno zariste na Zemlji ujedno i ilegalno trziste za trgovinu ljudskim organima, da li ta mracna trgovina cveta i na Kosovu?

Jedno je sigurno: Inspektorat za zastitu zivotne sredine Republike Makedonije podneo je, ove nedelje, tuzbu protiv makedonskog Ministarstva odbrane i carinske uprave zato sto su, bez znanja makedonske vlade, dozvolili da nemacki vojnici iz sastava Kfora, 27. jula ove godine, sa Kosova unesu u Makedoniju oko cetiri tone medicinskog otpada i delove ljudskih organa i spale ih u Vojnoj bolnici u Skoplju.

Doktor Avram Vankovski, direktor Vojne bolnice u Skoplju, ispocetka je tvrdio da to nije tacno i da je u njegovoj ustanovi "spaljivan samo uobicajen medicinski otpad, a ne i delovi ljudskog tela". Kasnije, kada je afera obelodanjena, pritesnjen dokazima, Vankovski je priznao da su "sa medicinskim otpadom stigli i ljudski organi, ali da su vraceni sa makedonske granice", sto je, opet, samo donekle tacno. Jedan teretni vagon sa ljudskim organima zaista je vracen sa makedonske granice, a bilo je spaljivanja ljudskih organa u skopskoj Vojnoj bolnici.

Aferu s uvozom i spaljivanjem ljudskih organa otkrili su gradjani Skoplja, oni koji stanuju u blizini Vojne bolnice. I to onog 27. jula kada su dva kamiona Kfora i specijalno vozilo stigli u Skoplje sa zakasnjenjem, "kasno po podne". To kasnjenje bilo je kobno za izvoznike ljudskih organa sa Kosova. Jer, peci koje se koriste za spaljivanje medicinskog materijala u skopskoj Vojnoj bolnici rade samo do 14 casova, pa su nemacki vojnici, koji mozda i nisu znali sta transportuju, specijalne kese s medicinskim otpadom i kese s tkivom ljudskog porekla ostavili na parkingu bolnice koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela "Aleksandar Palas", decijeg bazena i bivseg sedista Unpredep u Makedoniji, u naselju Karpos 3...

U Skoplju su prosle nedelje vladale velike vrucine (i do 44 Celzijusa!) pa je karakteristican smrad koji podseca na sprzeno uzeglo meso poceo brzo da se siri po naselju Karpos 3 u kojem zivi trecina Skopljanaca. Smrad je privukao pse lutalice i macke. Zivotinje su rasporile nekoliko plasticnih kesa s ljudskim organima i razvukle ih po okolini...

Uzasnuti gradjani pozvali su Inspektorat za zastitu zivotne sredine i tako se saznalo za uvoz ljudskih organa sa Kosova u Makedoniju.

Ubrzo, doznala se i cena koju je NATO placao makedonskom Ministarstvu odbrane za uslugu sto se u Vojnoj bolnici u Skoplju spaljivao medicinski otpad: 200 maraka po kilogramu. Ako je dosada spaljeno oko cetiri tone, dodje se do brojke od oko 800 000 maraka.

Zatecen ovim otkricem, Fridrih Cimerman, portparol nemackih snaga NATO-a za Makedoniju, priznao je prosle nedelje da je spaljivanje, pa i uvoz ljudskih organa sa Kosova u Makedoniju, pbavljano i ranije! On je, doslovce, na konferenciji za novinare rekao:"Na Kosovu nemamo gde da skladistimo i spaljujemo medicinski otpad tako da smo odlucili da to radimo u Skoplju. To su nase snage i ranije radile dok smo bili stacionirani u Tetovu. Mozda smo pogresili sto tako nesto nismo prijavili vlastima u Skoplju misleci da nece biti problema."

I problema ne bi ni bilo da uz klasicni medicinski otpad sa Kosova u Makedoniju nisu,ilegalno, stizali i - ljudski organi.

Cimerman, inace, nije hteo da odgovori na pitanje da li su ljudski organi, u stvari, ostaci tela iz masovnih grobnica ili poticu od ubijenih Srba kojima su organi povadjeni. Najnovija vest iz Skoplja glasi: NATO je, konacno, saopstenjem obelodanio poreklo ljudskih organa i tkiva koja su sa Kosova stigla u Skoplje. Deo tovara sa ljudskim tkivima i organima, navodno, "potice od pacijenata koji su umrli na operacionom stolu u bolnicama sirom Kosova".

Neka je i tako. Neka ljudski organi koje su razvlacili skopski psi lutalice "poticu od pacijenata umrlih na operacionom stolu sirom Kosova". Kako su operisani ti nesrecni pacijenti?

Profesor Rada Trajkovic, lekarka kojoj u Pristini veruju toliko da se i kod nje lece i Srbi i Albanci, kaze:"Zeleli smo da pomognemo preostalim Srbima koji, s razlogom, nemaju poverenja u novo osoblje postavljeno u zdravstvenim centrima. Radili smo tri dana i preostali. Srbi, kojima treba lekarska pomoc, ne mogu da nas dozovu jer u postama pozive ne prosledjuju. Zalosno je, ali mi vise ne znamo ni gde su Srbi, ni koliko ih je ostalo."

Za sebe, Rada Trajkovic kaze da je "konzervativan lekar", sto znaci da se bori za zivot pacijenta do poslednjeg daha. Za nju vazi pravilo: "dok se ne dokaze da je covek mrtav, za mene je ziv". Trajkoviceva je, kao "konzervativan lekar", i u nacelu, protiv transplantacije. Ona otvoreno, kaze:"Za mene se transplantacija organa moze vrsiti samo unutar clanova porodice. Sve ostalo pretvara se u komercijalizaciju i mracan biznis." A trenutno stanje na Kosovu je - "svaki rat je Eldorado za svakojake kriminalce, kako one koji trguju oruzjem i drogom, tako i za one koji trguju - ljudskim organima". Trenutno bezvlasce na Kosovu je pravo mesto za "takve morbidne ljude". Preostalo srpsko i ostalo nealbansko stanovnistvo drzava je ostavila na milost i nemilost Kforu i raznim bandama kriminalaca koji vrsljaju po Kosovu.

Misleci na trgovinu ljudskim organima, Trajkoviceva kaze:"Nad ovim narodom vrsi se poslednji veliki neljudski eksperiment. Morbidni ljudi kojima je u glavi samo veliki profit, mogu da rade sta god zele i verovatno da to i rade."

Onda, doslovce kaze za NIN :"Dolazili su mi moji pacijenti sa pricama da su videli pored puta ne samo mrtvu zenu s iscupanim srcem vec i bebice sa majkama kojima su izvadjeni unutrasnji organi. Plasim se da su i oni koji su nestali, koji su kidnapovani, postali zrtve trgovaca ljudskim organima.Uostalom, zna se da je mnogo leseva nadjeno izmasakrirano. Kusner to ne komentarise, cuti, a lekar je. Pre tri dana vratio se sa godisnjeg odmora i primio je nas, srpske lekare, razgovarao sa nama, i kao da je resio da nam pomaze. Formirace se neki sekretarijat za zdravlje u kojem ce biti i srpski i albanski lekari."

I Zoran Andjelkovic, predsednik Privremenog izvrsnog veca Kosmeta, izrazava bojaznost Trajkoviceve da su oteti Srbi zrtve trgovaca ljudskim organima. Arandjelovic za NIN kaze:

"Kidnapovanje Srba pocelo je jos marta prosle godine. U 1998. godini nestalo je 197 Srba. Od njih do sada, nema ni traga ni glasa! Od 17. juna ove godine do danas oteto je 170 Srba. Evo, dok sa vama razgovaram, javljaju mi da je danas oteto jos cetvoro Srba...Imamo ime i prezime svakog od otetih, ali niko o njima nista ne zna, ni s albanske strane.Niko nam s albanske strane nije ponudio otete Srbe za razmenu za zarobljene teroriste OVK. I Hasim Taci nije mogao nista da ponudi a znamo koliko mu je stalo do zarobljenih pripadnika OVK."

Sta cete preduzeti kao predsednik Privremenog ivrsnog veca Kosmeta?

"Trazicu licno od Kusnera da povede istragu i da se, konacno, rasvetli sudbina blizu 400 otetih Srba! Sta je s njima?! Ako su u nekim logorima, neka se kaze u kojim logorima! Ako ih nema u logorima, ako logori ne postoje, onda neka se utvrdi da li su zrtve kriminalaca koji trguju ljudskim organima, i to, izgleda, uz pomoc vojnika Kfora, pa i nekih ministara iz makedonske vlade!", kaze Andjelokovic.

Makedonsko Ministarstvo za ekologiju je prosle nedelje, na zahtev Inspektorata za zastitu zivotne sredine, po hitnom postupku donelo resenje kojim se "zabranjuje uvoz ne samo medicinskog otpada vec i drugih opasnih materija u Makedoniju, bez saglasnosti vlade". Ovom odlukom obavezuju se "carinska uprava, pogranicna policija i Ministarstvo unutrasnjih poslova da povecaju kontrolu na granicnim prelazima sa Albanijom i Kosovom".

Ali, koliko vredi ova odluka makedonskog Ministarstva za ekologiju kada se zna da makedonski pogranicni organi ne smeju da pregledaju tovar pripadnika NATO snaga koji se unosi ili iznosi iz Makedonije!?

Dakle, za sledeci izvoz ljudskih organa sa Kosova za Makedoniju saznacemo kad se, nepaznjom i losim transportom, opet negde u Skoplju oseti miris uzeglog ljudskog mesa, kad nemacki vojnici opet nesto zabrljaju...

Dr. Ljiljana Krulj je naucni saradnik Instituta drustvenih nauka u Beogradu. Ekspert je za medicinsko pravo. Odmah, na pocetku razgovora, istice neverovatan podatak: Nemacka, ciji su vojnici zaduzeni za transport ljudskih organa sa Kosova u Makedoniju, Nemacka koja ima, cak, i Zakon o podrigivanju i ispustanju ljudskih gasova na javnim mestima, tek je 1997. godine donela zakon o transplantaciji!? Da bi donela taj zakon, morala je da menja i Ustav. A bez zakona o transplantaciji nije mogla da bude clan "Eurotransplanta", evropske lekarske asocijacije u kojoj se sumiraju potrebe za ljudskim organima.

"Potrebe za ljudskim organima su ogromne i u svetu i kod nas. Najtrazenije su ocne jabucice, srca i bubrezi, dakle, organi koji se za sada veoma uspesno transplantiraju", kaze dr Ljiljana Krulj i dodaje:"Komercijalna upotreba ljudskih organa ne samo da je zabranjena vec su predvidjene ostre krivicne sankcije do 10 godina zatvora, uz to i velike novcane kazne. Evropski zakoni o transplantaciji ne dozvoljavaju nikakve posrednicke agencije upravo zato da bi se u zacetku suzbila komercijalizacija. Propisi o transplantaciji, dakle, u Evropi su sve strozi, a potraznja za ljudskim organima sve veca. Otuda su savremena ratista sirom Zemlje idealna ilegalna trzista ljudskim organima."

Znaci li da je i Kosovo jedno od tih ilegalnih trzista ljudskim organima?

"Pa, moglo bi da bude", kaze dr Krulj.

Kako je moglo da se desi ono sto desilo u Vojnoj bolnici u Skoplju?

"Pocevsi od vadjenja organa za transplantaciju, bilo od zivog darodavca ili od lesa, pa do cuvanja i skladistenja ljudskog organa do transplantacije, sve mora da se obavi na veoma strucnom nivou da bi operacija uopste uspela. Ako je skopska afera tipican slucaj balkanske trgovine ljudskim organima u ratnim uslovima, onda je sve ucesnike lanca ove mracne trgovine odala nestrucnost pri vadjenju, ocuvanju i transportu ljudskih organa tako da su oni zavrsili pored kontejnera, to jest u pecima za spaljivanje klasicnog medicinskog otpada", kaze dr Ljiljana Krulj..

Zakoni koji se odnose na davanje i koriscenje delova i produkata ljudskog tela za presadjivanje drugome, kaze dr. Krulj, treba da budu usmereni na to da stite coveka i njegovo zdravlje, zatim, covekovu licnu slobodu, prvenstveno licnosti, nepovredivost ljudskog tela i, shodno tome, integritet i dignitet ljudskog oblicja.

Ali, koji se to zakoni na Kosovu, ovog leta, uopste postuju da bi se postovao i zakon o transplantaciji koju ni Nemci do pre dve godine nisu imali?

Dragan Jovanovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.