2539, avgust 26 1999

INTERVJU: IVICA DACIC

STA SMERA SPS

"Strategija Zapada je sledeca: da dodje do sukoba izmedju vlasti i opozicije, do nereda na ulicama kako bi neko spolja mogao vojno da intervenise, da se Srbija razbije na sest republika, a Srbi ostanu narod bez drzave. SPS to nece dozvoliti..."

Ivica Dacic (33), portparol SPS-a, skoro deset godina je u politici. Bio je ucesnik osnivackog kongresa SPS-a. U Glavnom odboru ove partije je od 1991. godine. Njen portparol ce postati sledece, 1992. godine. Savezni je poslanik. Zavrsio je Fakultet politickih nauka sa prosecnom ocenom 10. Sada je na postdiplomskim studijama.

Na konferenciji za novinare SPS-a na Preobrazenje rekli ste da se SPS ne plasi izbora ali da ih niko ne trazi, vec se nekim fantomskim prelaznim vladama pokusava rusenje vlasti. Medjutim, ne lezi vraze, na mitingu opozicije, bas te veceri, Vuk Draskovic je zatrazio izbore i izneo ocenu o prelaznoj vladi koja u velikoj, zacudjujucoj meri korelira s vasim stavom.

- Socijaliticka partija Srbije nema razloga da se plasi izbora. Vecina politickih stranaka i lidera su protiv izbora jer su oni uvek za njih bili prica s tuznim krajem. Price o njihovoj politickoj snazi su obicne fatamorgane i to nas narod dobro zna. Sto se nas tice, mi smatramo da u ovom trenutku ima mnogo vaznijih stvari od izbora. Pre svega, to je obnova zemlje. Medjutim, ukoliko ostale politicke stranke smatraju da treba da dodje do izbora, mi necemo biti protiv toga. Mi se ne bojimo narodne provere. Mi smo bili s narodom i za vreme rata i sa njim cemo uvek biti. Za razliku od onih koji su uvek bili sa onima koji su nas bombardovali i ubijali.

Medjutim, politika SPS-a ugrozila je i sam opstanak naroda a zemlju dovela u bezizlaznu situaciju.

- To je prica onih koji su nas bombardovali - da smo mi krivi sto su nas ubijali. Zele da operu svoju savest. Vi mislite da se narod moze prevariti takvim pricama? Narod zna da SPS nije bombardovao nasu zemlju niti je bilo kojim svojim cinom doprineo da se polozaj naseg naroda i nase drzave ucini gorim. Naprotiv, mi smo sve ucinili da ne dodje do rata. Nas su napali i prekrsili sve norme medjunarodnog prava. Interes velikih sila na ovom prostoru nas je doveo u ovakav polozaj. Taj interes jeste da se u pohodu ka Kaspijskom moru ceo ovaj region jugoistiocne Evrope razbije na sto vise malih drzava, medjusobno posvadjanih, koje neko stalno treba da miri i odrzava red. Jedina domina koja jos nije pala u toj igri monopola jeste Srbija i Jugoslavija. Zato Srbiju i Jugoslaviju treba razbiti jer daju los primer neposlusnosti i nepokornosti. Ali takav je nas narod - on mora biti slobodan. Srbi hoce saveznistvo a ne podanistvo. Da li Srbija treba da prihvati diktat Amerike i NATO-a i da Srbi postanu evropski Kurdi da bi je priznala medjunarodna zajednica, odnosno da u nasoj zemlji dodju na vlast one partije i oni ljudi koji bi potpisali sve sto traze Klinton, Bler i slicni? Nisam sreo nikoga koji bi pristao da potpise papir iz Rambujea i da za zelenim stolom izgubimo Kosovo za sva vremena.

Kosovo smo izgubili u ratu. Ratko Markovic je rekao da smo "dali pristanak na amputaciju Kosova da bismo spasili drzavu i narod".

- Pre svega, rat je prekinut tek onda kada je u predlog mirovnog plana ubacena odredba da ce se UN, a ne NATO ili kontakt grupa, baviti pitanjem Kosova i Metohije, decidirano garantujuci svojom rezolucijom teritorijalni integritet i suverenitet nase zemlje i mir i bezbednost svih gradjana Kosmeta. Dakle, Kosovo ostaje u Srbiji, bez ikakve mogucnosti otcepljenja ili referenduma posle tri godine kako je to bilo predvidjeno u Rambujeu. Medjutim, drugo je pitanje sto UNMIK, KFOR neostvarivanjem rezolucije postaju saucesnici u etnickom ciscenju Srba. Na takvu politiku se odnose delovi naucne rasprave u kojoj je ucestvovao Ratko Markovic.

Ono vise nije deo Srbije. Na Kosovu vlast Republike Srbije i SRJ ne postoji.

- Nije tacno. Trebalo bi da ste upoznati da je samo bezbednosna funkcija prebacena na snage Ujedinjenih nacija. Mi ne prihvatamo nista sto je izvan Rezolucije Saveta bezbednosti. I kao sto je rekao Karl Bilt, Kosovo i Metohija jeste deo nase zemlje.

Gde su sada kadrovi SPS-a sa Kosova? Ispada da su Srbi tamo prepusteni samo Crkvi i Momcilu Trajkovicu.

- To su prazne price. Zivorad Igic, predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a i ceo Izvrsni odbor, kao i stotine aktivista iz cele Srbije, sa svim relevantnim nasim drzavnim organima, ulazu maksimum napora da se sto pre situacija normalizuje. Sto se tice Crkve, mogu sa zaljenjem da konstatujem da je vladika Artemije potpisao izjavu u kojoj se kaze da su Srbi krivi za zlocin nad Albancima. Time je pocinio najveci zlocin prema vlastitom narodu jer je time pokusao da opravda one koji su nas bombardovali i da im pomogne u njihovom etnickom ciscenju. Sto se tice politickih zahteva nekih ekstremnih krugova u Sinodu podsetio bih ih na petu crkvenu zapovest koja glasi: "Moliti se Bogu za one koji su na vlasti".

Vi mislite da Srbi nisu cinili zlocine na Kosovu?

- Gde su dokazi za to? Zar mislite da ih do sada ne bi prikazali? Nemojte nasedati propagandi onih koji zele da opravdaju one koji su nas bombardovali. Nad Srbima se vec nekoliko vekova vrsi etnicko ciscenje, a svet cuti. I sada traze alibi za zlocin nad nasim narodom. Prosto je neverovatno kako vi iz takozvanih nezavisnih medija precutkujete herojski otpor svog naroda i vojske kao i ispoljeno jedinstvo naseg naroda.

Medjutim, ne znam da li ste uocili da se po celoj Srbiji organizuju mitinzi protiv vase vlasti. Da li vam to nesto znaci?

- Ovo je slobodna zemlja i svako moze slobodno da demonstrira protiv ovoga ili onoga. Kazu da se sloboda govora meri kolicinom onoga o cemu se cuti. Da li vi mozda imate neko pitanje koje ne smete da mi postavite? Da li postoji neko pitanje na koje ja necu da vam odgovorim? Mogu odmah umesto vas da odgovorim - ne.

Kad je rec o slobodi, pitao bih vas o slobodi medija ...

- Odlicno pitanje. O slobodi medija pricaju najvise oni koji su bombardovali RTS, koji zabranjuju nas satelitski program. Kod nas je zabranjeno samo reemitovanje stranih informativnih programa bez reciprociteta.

Cekajte, da li vi to hocete da kazete da kod nas postoji sloboda medija?

- Apsolutno. Ili je bar veca nego kod tih tutora. Zasto je Eutelsat otkazao satelitski program RTS-u? Zasto nijedan drugi satelit nece da preuzme program RTS-a iako on to placa? Zasto je Amerika jos pre nekoliko godina zabranila nas satelitski program? Da li je to sloboda medija?

To nije osnovno pitanje. Osnovno pitanje je: kada cemo, recimo, na RTS-u moci da vidimo sta se zaista desava u zemlji i nasem politickom zivotu, osim sto se do iznemoglosti favorizuju SPS i clanovi vladajuce koalicije? Zasto nikada ne mozemo da vidimo intervju sa Djindjicem, Svilanovicem, Djukanovicem, Slavkom Perovicem?

- Vidite, ja sam portparol SPS-a, a ne RTS-a. Zelim da kazem da RTS smeta onima koji su nas bombardovali. Zato je i bombardovan.

Smeta i onima koji zive u Srbiji, koji su takodje bili zrtve bombardovanja.

- Vi mene ne razumete. Ja zelim samo da ukazem na cinjenicu da je, bez obzira da li su primedbe na RTS osnovane ili ne, RTS sada pojam televizije naseg naroda i drzave, za razliku od nekih medija u nasoj zemlji koje kontrolise opozicija. Da ne pricam o medijima u zemljama koje su nas bombardovale.

Cekajte, molim vas!

- Cekajte vi! Nemojte mi reci da su vase novine primer slobodne stampe.

Ne znam da li smo primer, ali u nasim novinama sve relevantne politicke figure i ideje su zastupljene.

- Objektivne novine ne zauzimaju niciju stranu u politickim sukobima.

Mi ne zauzimamo niciju stranu.

- Ne, vi ne naginjete na neku stranu jer se apsolutno nalazite na strani onih, to se vidi iz vasih pitanja, koji zele da redefinisu srpsko nacionalno pitanje na Balkanu time sto kazu da su Srbi remetilacki faktor na Balkanu, kao sto svi nasi neprijatelji govore vec nekoliko vekova.

Govori se o srpskoj vlasti kao o remetilackom faktoru. Ne postoji namera poistovecivanja naroda i vlasti.

- Nije tacno. Klinton je rekao da su Srbi izazvali i Prvi i Drugi svetski rat. Pa kako on to voli srpski narod a ne voli nasu vlast kad kaze da je to genocidan narod? Svako ima pravo da voli ili ne voli vlast, ali niko nema prava da bude opozicija sopstvenom narodu i sopstvenoj zemlji. U tome je problem. Kako bi rekao Berdjajev: "Vise treba da volite majcicu Rusiju, nego sto mrzite vlast."

Da li ste primetili da sa srpskom vlascu svet ne zeli da komunicira i da je narod postao talac ove vlasti? Mozemo li ziveti mimo sveta?

- Da ja vas pitam nesto: mislite li vi da su oni u pravu?

Nije bitno sta ja mislim.

- Bitno je jer ne mislite duhom naseg naroda. U tome je problem. Citav nas narod zna ko nas je napao i zbog cega. I zato je tako jedinstveno i herojski branio zemlju. Apsolutno je pogresna ocena da smo mi u svadji sa svetom. NATO je nas napao a ne mi njih. Na nasoj strani su bile dve trecine covecanstva. Mi jesmo za saradnju sa medjunarodnom zajednicom, ali na ravnopravnoj osnovi i uz zastitu nasih nacionalnih i drzavnih interesa. Mi smo samo branili nasu zemlju. Da li shvatate o cemu vam pricam?

A da li su vam poznate katastrofalne ekonomske cinjenice i beda u kojoj nas narod zivi, koje nisu plod bombardovanja vec plod vase desetogodisnje vladavine?

- Uopste mi nije jasno kako vi ne shvatate da je SPS jedina politicka partija koja se svih ovih godina trudi da resava konkretne zivotne probleme naseg naroda koje mi nismo stvorili.

A ko ih je stvorio?

- Gde ste vi ziveli do sada? Protiv koga smo mi svi zajedno drzali koncerte na Trgu Republike?

Vi sve povezujete sa bombardovanjem.

- Nije tacno. Mi se stalno trudimo da ispravljamo subjektivne slabosti i greske, ali svima treba da bude jasno da smo preziveli sankcije, pritiske i bombardovanje, sto bi ostavilo trag i na najrazvijenije zemlje. Da Amerika dva dana nema struju, potpisali bi clanstvo i u Varsavskom paktu. Ali, nas narod je sve izdrzao zato sto zna da bi politika Zapada prema Srbiji bila ista i kad bi neka druga patriotska stranka bila na vlasti. I zato to nema nikakve veze ni sa Slobodanom Milosevicem ni sa SPS-om, vec sa interesima velikih sila na Balkanu i odnosom prema srpskom nacionalnom pitanju. Zbog toga se svih ovih godina radilo samo o borbi za opstanak drzave i naroda. Sta je drugo trebalo da radimo?

Trebalo je da odete sa vlasti.

- I sta onda, gospodine?

To bi vam bio najpatriotskiji potez.

- A cije je to misljenje i stav?

Velikog dela srpskog naroda.

- Velikog dela naroda, kazete. Ne znam da li ste primetili da ste mi prebacili da identifikujem narod i SPS. A vi poistovecujete narod sa opozicionim gledistima. Ja sam vam postavio sustinsko pitanje: cije je to misljenje? Dacu vam i odgovor. To je misljenje onih koji su nas bombardovali.

Moze li doci do prevremenih izbora u Srbiji?

- Moze samo ako nastane parlamentarna kriza a te krize sada nema.

Prema SPS-u nema nikakve krize u ovoj zemlji?

- Ko to kaze?

To se iz vasih odgovora moze zakljuciti.

- Sta ste vi, moj portparol? Postoje problemi u ovoj zemlji koji su izazvani sankcijama, ratom i jedino se SPS sa vladajucom koalicijom trudi da resava konkretne probleme u nasoj zemlji.

Sta mi treba da uradimo, sta Srbija treba da uradi da bi bila dobra? Srbija nije dobra Americi i Engleskoj jer ne zeli da ih slusa. I zbog toga pokusavaju da u Srbiji pronadju one politicke partije i lidere koji zele da pristanu da budu njihove marionete.

Hocete da kazete da je problem u narodu a ne u SPS-u?

- Ne, problem je u tome sto mi ne mozemo zrtvovati narodne i drzavne interese da bismo nekome bili dobri.

Dobro, to smo apsolvirali.

- Nismo apsolvirali. Hocu da kazem u cemu je strategija Zapada. Strategija je sledeca: ne da pobedi Savez za promene vec da dodje do sukoba izmedju vlasti i opozicije, do nereda na ulicama kako bi neko spolja mogao vojno da intervenise. I da se Srbija razbije na sest republika, a Srbi ostanu narod bez drzave. SPS to nece dozvoliti.

Imate slicne stavove kao Vuk Draskovic i SPO?

- Treba samo citati strane analiticare i strane novine. Nema tu nikakvih tajni. I SPO ima ponekad patriotske stavove.

Postoje misljenja da u SPS-u ima razlicitih frakcija i da je dosta jako liberalno krilo. Neki opozicioni lideri smatraju da je cak moguc i rascep u SPS-u. Da li je tacno da su neki ljudi iz okruzenja predsednika Milosevica nedavno bili kod Gelbarda?

- Ovo vam je bas duhovito pitanje. Opozicija je toliko nemocna da ceka kada ce se SPS raspasti. E, pa, nacekace se. Mozda ce vama "demokratama iz tzv. nezavisne stampe", koja je nezavisna od SPS-a a idolopoklonicka prema Gelbardovim pitomcima, zazvucati cudno, ali u nasoj stranci svako moze da iznese svoje misljenje ali dilema oko strateskih ciljeva nase stranke i nase politike ne postoji. Nasa partija ce i dalje biti partija koja ce se zalagati za odbranu nasih nacionalnih i drzavnih interesa.

Sta je sa Lilicem i Vucelicem?

- Lilic je nedavno presao na drugu visoku funkciju...

... koja je u stvari degradacija. Bar se tako procenjuje.

- Mogu misliti ko to procenjuje. Zoran Lilic se nalazi na visokoj funkciji u nasoj partiji i drzavnim organima. Sto se Vucelica tice,nisam primetio da je presao u drugu partiju.

Nasa partija je jedina partija koja svoje greske blagovremeno ispravlja. Zato ce nasa partija nastaviti proces kadrovskog, organizacionog i programskog jacanja. Jer ovaj narod ni od koga drugog ne moze ocekivati da resi nagomilane probleme u zemlji, osim od SPS-a.

Luka Miceta



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.