2539, avgust 26 1999

MOMCILO TRAJKOVIC

PUSTENI SMO NIZ VODU

Predsednik Srpskog pokreta otpora govori kako je Srbima na Kosovu vlast namakla omcu, opozicija ih zaboravila, a i Crna Gora gleda svoja posla Vas predlog za kantonizaciju Kosova izgleda jos ne dobija podrsku ni na jednoj strani?

- Razumljivo sto Albanci odbacuju ovakav predlog jer im on definitivno oduzima mogucnost da Kosovo postane nezavisno i da oni uspostave vlast preko koje ce majorizovati Srbe, uciniti ih neravnopravnim. Kada bi to prihvatili, odustali bi od svojih ciljeva. Albanska strana nije iskrena u implementaciji Rezolucije Ujedinjenih nacija, odnosno u ostvarivanju ciljeva medjunarodne zajednice. Projekat kantonizacije bi onemogucio etnicko ciscenje i stvorio uslove za povratak Srba, sto bi predstavljalo udar u sustinu albanskog separatizma. Istovremeno, time bi se uspostavila osnova za ocuvanje multietnickog Kosova i stvorili uslovi za demokratske procese. Bez Srba medjunarodna zajednica nema odgovor na to pitanje.

Posle u sredu odrzanog sastanka Prelaznog saveta ipak je doslo do izvesnog pomaka. Izgleda da medjunarodna zajednica nece a priori odbaciti kantonizaciju kako je na pocetku izgledalo. Cak je jedan broj Albanaca zeleo da razgovara o kantonizaciji, ali da se tome da drugi oblik, u smislu obezbedjivanja zastite Srba. Cinjenica da rasprava o kantonizaciji u Prelaznom savetu jos nije zavrsena pokazuje da to nije lako prihvatiti ali da je jos teze odbiti. Sve to je rezultat nemoci da se Srbima obezbedi sigurnost.

Veliki je problem sto se o nasem projektu Srbija jos ne izjasnjava. Rezim nema svoj stav? zato sto znaju da je to jedina moguca varijanta, ali ako je prihvate priznali bi svoju gresku: prvo, sto su ranije odbacivali taj koncept, drugo, sto bi morali da podrze nasu inicijativu a optuzuju nas za izdaju.

Ni rezim ni medjunarodna zajednica, ni Albanci nemaju nikakav predlog iz svojih sopstvenih interesa. Rezimu je stalo da misija medjunarodne zajednice propadne, a ne da dodje do korekcije kojom bi se situacija poboljsala. Odgovara im da se Srbi sa Kosova isele kako bi na njih prebacili odgovornost. Cutanjem rezima i dela opozicije gubi se velika sansa i ostavlja utisak kod naroda da je kantonizacija nesto nejasno. Time se takodje ostavljaju mogucnosti medjunarodnoj zajednici da odbijanje mogu pravdati nedostatkom legitimiteta, podrske ostalih aktera srpske politicke scene. Oni predstavnici medjunarodne zajednice koji se protive cine to smatrajuci da uspostavljanje bilo kakvih unutrasnjih granica rusi multietnicnost Kosova, da je to neka podela. Tako bi bilo da je to nas cilj ali to je samo sredstvo.

U kom smislu samo sredstvo?

- To nam je sredstvo jer smo projekat orocili na pet godina. Multietnickog Kosova u ovom trenutku nema, a takvo Kosovo je zaista nas cilj jer je to jedina mogucnost da Srbi ostanu ovde. Odavno smo svesni da Kosovo ne moze biti samo srpsko, ali ne treba da bude ni samo albansko. Nadamo se da bi posle tih pet godina napetost popustila i da bi Kosovo kao celina moglo biti multietnicko.

Sta znaci Kusnerov predlog za preseljenje i koliko se on razlikuje od vaseg koncepta?

- Kusner hoce da preseli hiljadu Srba iz Pristine u Gracanicu, iz Prizrenske bogoslovije i samog grada na Brezovicu i slicno. Upravo time se rusi multietnicnost jer su mesovite sredine prvenstveno gradovi. Van njih Kosovo je mahom sastavljeno od ruralnih etnickih enklava. U nasoj varijanti nema preseljenja, vec se podrazumeva zastita Srba na njihovim ognjistima, jacanje srpskih enklava i povratak Srba, jer je to kljucni instrument resenja srpskog pitanja. U gradovima bi postojala paritetna zastupljenost i dvodomne skupstine, jer nije moguc opstanak Srba samo u selima.

Proslogodisnji projekat je sada revidiran i usaglasen sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer ovo sto sada imamo na Kosovu je protektorat, ovo vise nije Srbija. Znaci, uspostavlja se medjunarodna vlast koju bi vrsili Srbi. Sve bi bilo pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

U Kosovskoj Mitrovici postoji Srpsko nacionalno vece, u Gnjilanu Crkveno narodni odbor. Vec sama ta raznolikost u nazivima navodi na pomisao da medju njima nema saradnje.

- Odbor u Gnjilanu je lokalno telo naseg Crkveno- narodnog sabora. Vece u oblasti Kosovske Mitrovice cine i nas pokret i ostale stranke. Recimo, tamo je snazan odbor Demokratske stranke Srbije. Mi smo bili na sednici Srpskog nacionalnog veca Kosovske Mitrovice, objasnjavali kantonizaciju i dobili njihovu politicku podrsku. Dogovorili smo se da pronadjemo najbolji oblik konstituisanja srpske nacionalne zajednice. Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije bilo bi predstavnicko telo srpske etnicke zajednice, a Crkveno-narodni sabor ce ostati nacionalno politicka organizacija. Tako ce se uspostaviti koordinacija i na tome se ozbiljno radi. Mi zelimo da se u to vece ukljuce i Srbi koji su prognani i raseljeni i time pokazujemo vecu zrelost nego rezim koji je oformio srpski narodni parlament u egzilu.

Koliko je funkcionera SPS ostalo na Kosovu?

- Vrlo malo, mogu se na prste izbrojati. Predsednici opstina Kosovo Polje, Lipljan, Strpce i jos poneki.

Cini se da osim Zorana Andjelkovica i misije koju je ambasador Vukicevic na celu, drzavni i SPS funkcioneri uglavnom dolaze samo u severne opstine oko Kosovske Mitrovice, gde ima i zahteva za izdvajanje odnosno pripajanje Srbiji.

- To je sindrom Krajine. Kada su izdali Knin, zadrzali su istocnu Slavoniju, zapadni Srem i Baranju, a onda u jednom trenutku mirno predali.

Sada Vece u Kosovskoj Mitrovici drze svesne nacionalne snage ciji plan nije pomeranje ka severu nego vracanje Srba u ostale delove Kosova. Tamo je nekoliko desetina hiljada izbeglica. Istovremeno to je i rezervat u kojem se drze poslusnici rezima - sluzbenici raznih sluzbi koji kao rade za Kosovo, dok je u Brzecu Privremeno izvrsno vece Kosova koje pokusava da upravlja iz kopaonickih apartmana. Andjelkovic se iskreno trudi nesto da ucini, ali nema pravo na samostalnost. Svesno ili nesvesno, on igra opasnu igru po srpski narod: pokusava da stvori privid da Milosevicev rezim i Srbi i dalje postoje u Kosovu i Metohiji. U sustini, ovde ne postoji vise srpska vlast. Pobegli su savezni i republicki poslanici a, eno, vidimo ih u Beogradu na sednicama gde kao predstavljaju ovaj narod.

Kada su nedavno socijalisti sa Kosova bili kod Milosevica, rekao im je da izdrze do 19. septembra. Ako se posle toga nista ne promeni, mislim da ce ih narod govnavim motkama oterati. Tamo su kritikovali osnivanje srpskog parlamenta u egzilu na sta im je Milosevic odgovorio: sta vam oni smetaju, evo, vi ste skupstina, organizujte se i radite. Tako je napravljena neka nova skupstina sa maltene novim ministarstvima prosvete, trgovine, zdravstva u selima oko Pristine. Sad oni glume neku vlast a opet ce ih zedne prevesti preko vode. Milosevic je prihvatio Rezoluciju Saveta bezbednosti koja znaci protektorat, Kosovo ce do daljnjeg biti pod vlascu medjunarodne zajednice i kada se ona potpuno uspostavi, narod ce ovde opet biti razocaran.

Vas projekat kantonizacije podrazumeva povratak na stanje pre rata, i vracanje ranije iseljenih. Ne mislite li da je to nerealno?

- Zasto nerealno? Nisam verovao da ce Albanci ostvariti ovo sta su ostvarili a eto sta se desilo. Izgleda nerealno i da sam ja ziv i da vam govorim iz Pristine. Ali kad bi danasnje stanje bilo priznato, bio bi priznat i progon i etnicko ciscenje. Mi moramo da postavimo cilj da se isprave nepravde, vrate svi koji zele iako su otisli pre bombardovanja. Bilo bi neljudski zabraniti bilo kome da se vrati, bez obzira kada je otisao. 3

Predstavnici medjunarodne zajednice pominju moguce izbore na Kosovu na prolece, sto vi odbijate dok se ne resi status Pokrajine i Srbi se ne vrate.

- Ne razmisljam ni o kakvim izborima - pod ovim uslovima razmisljamo o prekidu saradnje ako se nesto ne promeni. Izbori su moguci samo kada se stvore uslovi i Srbi se vrate na Kosovo.

Nazalost, i Srbija se ponasa slicno kao medjunarodna zajednica i Albanci. Zahtev za izbore u Srbiji bez Kosova znaci odricanje od Kosova. Ako sada to urade, znaci da su nas definitivno ostavili.

Niste bili pozvani na preobrazenjski miting, ali ste ipak izjavili da ste zadovoljni njegovim ishodom.

- Zadovoljan sam energijom naroda koja moze da promeni stanje. Naravno, ne resava se to na jednom mitingu. Mene je Savez za promene pozvao da budem gost, ali nas organizatori nisu pozvali da govorimo.

Gotovo da nas je ostavila i opozicija. Sve smo zvali da dodju a nikoga nema. Kako mogu da pretenduju da vode drzavu a nisu nasli za shodno da se pojave ovde vec govore samo iz svojih kabineta? Ne samo iz stranaka, nego i iz Akademije, iz Udruzenja knjizevnika, oni koji su tolike knjige, naucne radove i govore povodom Kosova napisali i izrekli. Pozivamo i Seselja, i Milutinovica da obidje svojih trista hiljada glasaca koji su mu obezbedili pobedu.

Razocarani ste ponasanjem vlasti i opozicije. Da li i predlog crnogorske vlade za redefinisanje odnosa u federaciji zapravo znaci raspad Jugoslavije i nezavisno Kosovo?

- Ako je Milosevic na vlasti u Beogradu, Crna Gora moze jos sto godina da ostane u Jugoslaviji a Kosovo ce postati nezavisno. Bez obzira sta Crna Gora trazi, ako Milosevic ode sa scene integracioni procesi izmedju Srbije i Crne Gore bice jaci, a time i sa Kosovom. Njegov autokratski rezim koji odbija i tera sve od sebe da bi nastavio da vlada makar i Adom Ciganlijom. Ako bi demokratske snage u Srbiji dosle na vlast, separatizam u Crnoj Gori ne bi jacao jer je on sada iznudjen. Nema druge odbrane od Miloseviceve politike: ili ces pobeci ili ce te zadaviti. Nama je omca namaknuta i presecena, pusteni smo niz vodu.

Miloseviceva celokupna politika zasnovana je na zrtvama. Prosle godine je zeleo da pokaze kako su na Kosovu i Metohiji Srbi zrtve. A napravio je to da ljudi koji su decenijama bili zrtve, postanu krivci. Mi jesmo zrtve, ali ne samo separatista nego i Miloseviceve. Ove godine je hteo da ceo srpski narod ucini zrtvom i masuci tom zrtvom promeni svet, preokrene globalne procese u korist nekakve svetske pravde, ideologije njegove zene. Njegova izjava da je spasao ugled Ujedinjenih nacija dovoljno pokazuje u kakvoj je ideoloskoj magli. Sada ponovo, posto je potpisao kapitulaciju, slavi pobedu, ostavlja narod na Kosovu izlozen strasnim zlocinima da bi opet mahao srpskom zrtvom.

Otkricu vam tajnu: u ponedeljak sam imao razgovor sa Zoranom Andjelkovicem i Stanislavom Vukicevicem, glavnim predstavnicima rezima ovde na Kosovu i to o dve kljucne stvari. Prvo je kantonizacija o kojoj su se, pogotovo Andjelkovic, sasvim pozitivno izjasnili. On je rekao da je i ranije predlagao Beogradu reorganizaciju opstina u srpskim enklavama na Kosovu i da mu nije jasno zasto to nije prihvaceno. Predlozio sam mu da onda kantonizaciju javno podrzi.

Sledeca stvar o kojoj smo razgovarali jeste o trecem mestu za Srbe u prelaznom savetu Kosova. Rekli su da je to fantomsko telo okupatora kad smo mi ulazili u njega, a znaci kad su oni tamo, to nije kolaboracija nego saradnja. Pominjana su i neka imena, naravno sva iz SPSa.

Svetlana Djurdjevic-Lukic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.