2540, septembar 2 1999

SVADBE

LJUBAV I MODA

Zasto su dva vencanja u Beogradu postala drustveni dogadjaj

Devojka iz familije Miskovica (Delta korporacija) otisla je u kucu Karica (BK grupacija). Odmah je zapazeno da para na paru ide. Miskovici i Karici su medju najbogatijim porodicama u skracenoj Jugoslaviji. Svadbena svecanost priredjena je u hotelu "Interkontinental" pred sest stotina zvanica. Vrlo probrano drustvo, s obzirom na kapacitet svadbe; samo Karica ima, u siroj porodici, tri stotine sedamdeset!

Bilo je glamurozno, ali bez preterivanja. Za dizajn svadbe unajmljena je agencija "Target". Agencija je suzbila ekstreme. Zapazene su najnovije modne tendencije: dame su, uz mobilni, nosile velove preko butina. Stric mladozenjin, ministar u ostavci Bogoljub Karic, bio je u fraku i u dobrom raspolozenju. Bivsi savezni premijer Radoje Kontic izabrao je protokolarnu odecu, dok su se Lepa Brena i Boba Zivojinovic drzali nonsalantno.

Zapazena gosca, mozda i najzapazenija, bila je gospodja Zorica Brunclik. Uzrok njene popularnosti lezi u rasprostranjenoj prici da bi ona mogla biti ministar srpske kulture kad se Zeljko Simic sasvim povuce u Narodno pozoriste. Njegovo mesto zbog necega mora pripasti JUL-u, i u skladu s tim gospodja Brunclik je glavni kandidat. Neki gradjani se tome raduju, u uverenju da se posle takvog kadrovskog resenja moze reci car je go! Gradjani drze da stvari treba dovesti do apsurda, a iz apsurda ce nici neka nova pokolenja...

Svedski sto u "Interkontinentalu" sadrzavao je sve djakonije koje se u datim okolnostima mogu zamisliti. Sam vrh estrade pevao je besplatno, od Ane Bekute do Marinka Rokvica. Posluga je brojala tacno dve stotine clanova.

Goran Karic (1974) zavrsio je skolu biznisa u Londonu i specijalizovao je menadzment u Moskvi. Radi kao direktor prodaje u Mobtelu, a sada je u vojsci. Dobio je sedam dana odsustva za vencanje. U vojsku je otisao onoga dana kada je pocela NATO agresija, na svoj zahtev. Izjavio je da bi uvek voleo da zivi u Srbiji koja je lepa kao Kanada!

Ivana Miskovic (1974) je na cetvrtoj godini ekonomije. Spada medju solidnije studente. Ivana je povodom svadbe izjavila da najvise ceni iskrenost i porodicu, sto je sasvim u skladu sa filozofijom familije Karic.

Prica se da je svadbeno ruho mladenaca, sa vencanicom, placeno oko 60 000 nemackih maraka, ali u funtama. Zvuci neverovatno, medjutim, moguce je, jer je Goran sin Sretena Karica, predsednika BK grupe, a Ivana kci Miroslava Miskovica, predsednika Delta holding kompanije.

Mladenci su se vencani na Veliku Gospojinu, tacno u podne, u crkvi svetog Marka na Tasmajdanu. Posto je vencanje licni i privatni cin, obezbedjenje je ljubazno sprecavalo nezvane posmatrace da se prikljuce ceremoniji. Neki novinari posle su se zalili da je time uzurpiran tasmajdanski park. Srecniji novinari, bili su, cak, na svadbi u hotelu.

Citiramo, najzad, novinski komentar ovog glamuroznog dogadjaja: "U vreme velikih integracija mocnih kompanija sirom sveta, kada se stvaraju softverske firme, banke i medijske grupe s kapitalom i do hiljadu milijardi dolara - cini se da je ovim vencanjem nagovestena i srpska varijanta (kroz ljubav) integracije dve najvece privatne kompanije."

A uboga publika misli: lako je tako se ozeniti. Pod tim okolnostima mnogi bi se zenili. Para na paru ide.

* * *

Prethodne veceri, na drugom kraju grada, u kampu "Kosutnjak", zbio se jos jedan drustveni dogadjaj, ali je ostao u senci napred opisanog. Vencanje su proslavili glumica Beogradskog dramskog Milica Isakovic (poznatija kao Milica Milsa) i narodni poslanik iz Nove demokratije Zarko Jokanovic. I tamo su bile ugledne zvanice, od Dobrice Cosica i Tanasija Mladenovica, prijatelja i kolega mladinog oca akademika Antonija Isakovica, pa do neizbezne Ruske Jakic sa Pink televizije. Slavilo se gradjansko vencanje, crkveno ce biti kasnije, u Milesevi.

Ovde se, pred trista pedeset zvanica, igralo na stolovima, bilo je i trubaca, ali nije bilo pecenja. Glumac Tihomir Arsic, u tamnoruzicastom odelu, delio je baksis. Antonije Isakovic Mladji, sin Milice Milse iz prethodne veze, pridrzavao je mamin slep. Antonije upravo polazi u prvi razred, pa zato mladenci nece ici na medeni mesec.

Na ovoj svadbi zapazena je, pre svega, pozivnica na kojoj je neko ispoljavao svoj literarni talenat. Glasi ovako: Neizmerno smo srecni sto smo u prilici da bas Vas pozovemo na svecanu premijeru filma NASE VENCANjE. Prvi put zajedno u istom filmu ONA - koju gledate na pozornica, ON - koga slusate za govornicama. U ULOZI MLADE: Milica Isakovic. U ULOZI MLADOZENjE: Zarko Jokanovic. Po sopstvenom scenariju i u sopstvenoj reziji, a na opste zadovoljstvo glumaca i publike. KADA? U petak, 27. avgusta 1999. godine, u 20,00 casova. GDE? U restoranu "Kamp Kosutnjak", Banovo brdo, Ulica Kneza Viseslava 17 (imate i mapu kako da lakse stignete). Nemojte propustiti, jer reprize nece biti. Vole Vas Milica i Zarko.

Mapa (kako da lakse stignete) bila je na poledjini pozivnice.

Banalnost je uglavnom srazmerna novcu, i svuda na svetu je tako. Videli ste na televiziji onog suludog Amerikanca koji je dao milione dolara da mu se sagradi Venecija u Las Vegasu. Bukvalna replika Venecije, u pustinjskoj Nevadi, sto se Amerikancima vrlo dopalo. Kazu Amerikanci, ta Venecija je bolja od one stare, jer kanal Grande ne smrdi kao onaj pravi.

Takav je duh vremena.

I nase svadbe su u duhu (naseg) vremena.

Postoji nesto sto se naziva neurozom duha vremena, usled nedostatka smisla, ali to se na opisane dogadjaje ne odnosi. Opisani dogadjaji pripadaju standardu vremena...

Milivoje Glisic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.