2541, septembar 9 1999

NEDELJNIK

I RUSI UBIJAJU

Slavni spor izmedju "slavjanofila" i "zapadnjaka" cetrdesetih godina proslog veka, kao i bratska komunisticka, vecinom slovenska zajednica, davno su nestali pod tockovima vremena.

Da je Rusija na Zapadu vise nego Srbija, poslednji dokaz su i izgubljeni zivoti trojice Srba u selu Korminjon kod Kosovske Kamenice.

Na Srbe zatecene u maltretiranju lokalnih Albanca, Rusi, - pripadnici Kfora, postupajuci prema pravilima ovih vojnih snaga, otvorili su vatru, buduci da na njihov poziv nisu odbacili oruzje. Jedan od najozbiljnijih sukoba sa lokalnim stanovnistvom otkako su snage Kfora usle na teritoriju Kosova i Metohije, uredno skrajnut u drzavnim medijima, posto se nezgodno poklopio sa prvom posetom visokog funkcionera Ruske Federacije posle NATO agresije, simbolicno ilustruje iluzornost politike uzdanja u Ruse.

Obustavivsi za to vreme, nakratko, poziranje na medije, kontroverzni humanista na privremenom radu na Kosovu Bernar Kusner zasukao je rukave i krenuo na razgradnju i ono malo virtuelnog suvereniteta Srbije i Jugoslavije na teritoriji dodeljenoj mu na staranje. Na granici SRJ prema Makedoniji uspostavljena je carina, sluzbenici su Albanci, carina se naplacuje u markama, novac ostaje na Kosovu, a na granicnim prelazima nema oznaka Jugoslavije. U platnom prometu Kosova upotreba dinara se "nece podsticati", a njegova vrednost ce se formirati na trzistu. Civilna misija UN najavila je da ce uskoro poceti da izdaje licne karte i pasose stanovnicima "juzne srpske pokrajine", demonstrirajuci svoju vlast koja se ne obazire na formalnu garanciju suvereniteta SRJ, uspostavljenu Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

"Zabrinuti za bezbednost stanovnistva kada NATO napusti Kosovo", sto ce, je li, biti vrlo skoro, lideri OVK putuju po svetu, u nameri da isposluju odlaganje izvrsenja sporazuma o demilitarizaciji. Pun razumevanja za njihove strepnje, americki senator Dzozef Bajden izjavio je da ce komandant Kfora, general Majk Dzekson, saopstiti "veoma brzo" da ce delovi OVK moci da se ukljuce u Kfor kao neko telo mirovnih snaga pod kontrolom Kfora i sa civilnom odgovornoscu. Obavestajna agencija Stratfor jos proslog petka je objavila, pod naslovom koji proglasava pobedu OVK, da je NATO potpisao plan koji ce dozvoliti delovima gerilskih snaga da postanu legitimna oruzana vlast na Kosovu. Rok za njihovu demilitarizaciju, koji istice 19. septembra, pomera se za deset dana, a OVK se grana na tri dela: oruzane jedinice, policijske snage i politicko krilo. Oruzane snage brojace 3 000 ljudi, slucajno bas onoliko koliko je "tvrdo jezgro" terorista, delovace u slucaju prirodnih katastrof, pod imenom Kosovo Corps, i raspolagati, izmedju ostalog, helikopterima.

Sa legalizovanom pozicijom OVK kao oruzane sile definitivno nece ostati ni kamen na kamenu od suvereniteta Srbije i Jugoslavije.

Narod koji je pre samo godinu i po rekao odlucno NE mesanju stranog faktora na Kosovu, sada je ponizen, proteran, popaljen. Namera vojnika poljskog bataljona Kfora da skinu crkvena zvona na jednoj seoskoj crkvi kod Strbaca, jer se navodno "zloupotrebljavaju za pozivanje seljana na okupljanje", nije samo bizarna ilustracija, vec svojevrstan direktan povratak sirotinje raje u tursko doba.

Ipak, ucutali se Srbi, "mudri kao zmije a nevini kao golubovi", autori skupih i najskupljih srpskih reci i vatreni govornici na spontanim i onim drugim dogadjanjima naroda. Doduse, poneko otpise ponesto. Savezni tuzilac Vukasin Jokanovic ostro je zahtevao od medjunarodnih snaga da mu dostave sve podatke o krivicnim delima, kako bi preduzeo radnje u svom delokrugu, i - otputovao u Kinu, na neki vazan skup. Nase diplomate, "u zemlji a i sire", izrazavaju "ozbiljnu zabrinutost povodom aktuelnog negativnog razvoja situacije". Uopste, nekako su mnogo vise zaokupljeni otkrivanjem "NATO placenika" u zemlji, uvereni da ce u medjuvremenu doci "period osvescivanja" diljem sveta (Z.Jovanovic) u nasu korist. Iscekuje se, dakle, "konceptualni sukob Evrope i Amerike", i slavna pobeda progresivnih snaga u majcici Rusiji, onoj istoj sa pocetka teksta.

U toj beznadeznoj nadi, simulirajuci suverenitet, Srbija samo treba da prezivi najezdu novog varvarstva, jos koju godinicu, do isteka mandata...

Svetlana Djurdjevic-Lukic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.