2541, septembar 9 1999

INTERVJU: DRAGOSLAV AVRAMOVIC

STA DA SE RADI

Zena mi je sada dopustila da u ovom ucestvujem zato sto misli da od ovog nece biti nista

Kada sam pocetkom oktobra 1996. godine vodio paralelni intervju sa g. Avramovicem i g. Djindjicem, razgovor sam zavrsio pitanjem: "Koliko je buka oko koalicije 'Zajedno' gurnula u drugi plan levu koaliciju, kroz koju JUL i de iure ulazi u vlast gde moze doci do julizacije SPS-a... Ako ona pobedi, sta onda?"

Gospodin Avramovic je odgovorio da se nada da se to nece dogoditi dok je g. Djindjic kazao da ne veruje u takvu mogucnost.

Tri godine kasnije - ista meta, isto odstojanje.

Poslednji put kada smo razgovarali, bili ste jedan od lidera koalicije "Zajedno" i trebalo je da je predvodite na izborima. Medjutim, razboleli ste se i onda ste se povukli. Kakvo vam je zdravlje sada?

- Nisam na dijalizi. Relativno se dobro osecam iako bas nisam u cvetu mladosti. Tesko hodam.

Jedan od celnika Saveta za promene nedavno mi je na pitanje sta znaci demokratizacija Srbije sa Milosevicem koju navodno zastupa Avramovic, odgovorio da Avramovic smatra da moze ubediti Milosevica da dopusti da se Srbija demokratizuje.

- Ja to nisam rekao. Mogu da kazem da ne znam da li ce gospodin Milosevic ostati na funkciji na kojoj je sada. U velikoj meri zavisi od njega sta ce da radi. Gospodin Milosevic moze da se povuce.

Mislite li da je to realno ocekivati?

- Gospodin Milosevic je realan politicar. Vec je deset godina na vlasti i ne moze da ocekuje da ostane jos toliko. Deset godina je dvostruki normalan termin. Posle toga su nuzne promene. Da li se slazete?

Tu nema spora. Medjutim, treba Milosevic da se saglasi.

- Kad je covek u javnom zivotu, on treba da bude spreman za preuzimanje svakovrsnih rizika.

Mislite li da bi covek kome preti Hag bio spreman da podnese ostavku i da rizikuje da ga nova vlast izruci Haskom tribunalu?

- Ne iskljucujem mogucnost da g. Milosevic podnese ostavku ali ne racunam na to. Hocu da kazem da je gospodin Milosevic ozbiljna figura i iskusan politicar. On ne bi opstao toliko dugo na vlasti da nije spretan. Medjutim, sada nije samo u pitanju opstanak na vlasti vec sta moze da se uradi. Ako covek dodje do zakljucka da su okolnosti takve da ne moze nista da postigne, onda ozbiljan covek, sto Milosevic jeste, razmislja ne sta je najbolje za njega vec za naciju. Polazim od toga da je to njegov primarni cilj. Tako je u normalnim zemljama.

Ali mi smo ipak na Balkanu.

- Bez obzira. Pokusavamo da budemo svet.

Prema nekim procenama, jugoslovenski trgovinski deficit iznosi 2,2 milijarde dolara godisnje. U kolikoj meri ova vlast moze, na osnovu ekonomskih resursa kojima raspolaze, i dalje da finansira svoj opstanak?

- Tesko. Ova zemlja posle deset godina zaostajanja i pada zivotnog standarda konacno mora da se izvuce. Zato joj treba novi veliki investicioni napor. Mi ta sredstva nemamo. Dakle, bez uzajmljivanja neto novca u inostranstvu i brisanja nekih postojecih dugova to ce biti vrlo tesko.

Svedoci smo kako aktualna vlast iz veceri u vece govori da ce zemlju da izgradi sopstvenim snagama. Da li je to moguce?

- Vrlo tesko. Nasa privreda je u teskoj depresiji. Jedan od nasih prvih zadataka bio bi obnova a onda sveobuhvatna zamena postojeceg kapitala i dalja ekspanzija.

A to se ne moze dobiti s Milosevicem na vlasti.

- Tako izgleda. Takvo je glediste sveta koji nam je to sasvim jasno stavio do znanja. Sa sadasnjom administracijom, sa sadasnjom vladom oni nece da rade.

Unutar Saveza za promene postoje misljenja da bi bilo vrlo korisno kada biste vi i gospodin Milosevic zajedno otisli patrijarhu s kojim biste utanacili dogovor o nekom mirnom prelaznom periodu Milosevicevog napustanja vlasti. Pominje se period od godinu dana.

- Ja za to ne znam. Ja to prvi put cujem od vas.

To mi je rekao jedan od lidera Saveza za promene.

- (Smeh). Meni nisu rekli.

Figurirate kao buduci predsednik ekspertske vlade. Sta je osnova vaseg programa za izlazak iz ove apokalipse?

- Treba da ostvarimo cetiri cilja maksimalnom brzinom. Prvo, treba nam potpuna demokratizacija. Drugo, promena ekonomske politike i liberalizacija ekonomskog sistema, s tim da se krene sto pre u ekspanziju. Da pokusamo da napravimo nesto sto smo uradili 1994. godine, ali ne na isti nacin. Trece, treba masivan investicioni program za rekonstrukciju postojeceg kapitalnog stoka i za ekspanziju na gotovo svim poljima. Cetvrto, treba nam potpuno skidanje sankcija, resenje problema sukcesije i mir sa svetom.

Mozete li izneti procenu sta ce se desiti sa jugoslovenskom privredom ukoliko Milosevic odluci da i dalje ostane na vlasti?

- Pa, nece biti lako. Nemamo novca za nove investicije, ne postoji mogucnost repatrijacije kapitala... Ne znam, bilo bi vrlo tesko.

Vi ste razgovarali sa Milosevicem. Za njega kazu da je ozbiljan bankar...

- Vrlo ozbiljna figura i vrlo sposoban covek.

...da li mislite da je upoznat sa uzasnim ekonomskim problemima u kojima se ova zemlja i ovaj narod nalaze?

- Siguran sam da je svestan teskoca u kojima se nalazimo. Ubedjen sam da zna da situacija nije sjajna. Ali nisam siguran da li zna detalje nase bede.

Kada vas je Milosevic 1993. godine angazovao da sprovedete antiinflatornu reformu, u kolikoj meri je bio tada upoznat sa nasom krizom?

- Svima su bile jasne razmere nase katastrofe. Samim tim i Milosevicu. Problem je bio sto se niko nije setio kako da tu katastrofu resi. Imao sam dosta srece u nalazenju resenja.

Kada bi vas Milosevic danas pozvao da mu pomognete, da li biste pristali? Postoji li sada formula da se iz ovoga izadje a da on ostane na vlasti?

- Milosevic je imao priliku da razgovara sa mnom kada su me skinuli. Ja imam vrlo visoko misljenje o njegovim sposobnostima. Medjutim, mislim da ima jedan veliki problem, on nije covek koji ima dugorocnu perspektivu. On je covek od osam sati. Samo da izguramo do sutra, a sutra ce vec nesto da se desi. Do sada je bio u pravu.

A sada?

- Sad je tesko.

Znaci, sada ne postoji carobna formula?

- Uvek postoji formula, ali ne carobna. Sada treba tudjeg novca a onda nam uopste tudji novac nije bio potreban. Znate, za svaku situaciju ima resenje. Samo je tada izlaz mogao da se nadje preko noci a sada je potrebno bar godinu-dve. Sada ceo sistem mora da se menja. Tu nema diskusije.

Naravno, bez Milosevica na vlasti?

- Zasto me presirate? Kad kazem da treba promeniti sistem, onda je to valjda jasno.

Sta je sa odnosima u Savezu za promene? Izgleda da general Obradovic cesto ima disonantne stavove?

- To treba da pitate njih. Nisam bio tu u poslednjih mesec dana i ne znam sta se desava.

Bili ste u nekoliko zapadnih zemalja i sreli se sa njihovim liderima. Ima li nade za nas? Postoje li obecanja za realnu i konkretnu pomoc?

- Interesovanje za nas je ogromno. Svet je potrosio na nas vise vremena i energije nego na bilo koju zemlju slicne velicine. Ubedjen sam da ako sutra dodje do ozbiljnih i korenitih promena da cemo dobiti dosta sredstava. Imam taj utisak.

Zanimljivo je da se vasa zena ovog puta ne buni zbog vaseg angazovanja u politici.

- Zena mi je sada dopustila da u ovom ucestvujem zato sto misli da od ovog nece biti nista.

LUKA MICETA



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.