2541, septembar 9 1999

JUNACI NASEG DOBA

KRIK IZ JUL-A

Pretendentkinja na mesto ministra srpske kulture Zorica Brunclik izvinjava se svojim neprijateljima sto uopste postoji

Samo muskarci sa hormonalnim poremecajima mogu biti protiv imenovanja gospodje Zorice Brunclik za ministra kulture, u postupku rekonstruisanja Marjanoviceve vlade. Ima, medjutim, pravih muskaraca, kakav je, primerice, gospodin Kemis, muz gospodje Brunclik. Odusevljena njime, gospodja Brunclik jednom je uskliknula u novinama:

- Miroljube Arandjelovicu Kemisu, hvala ti sto postojis!

Od zlobnih ljudi, svi prethodni ministri kulture bili su medju zlobnijima. Zorica Brunclik je to primetila jos devedeset cetvrte godine.

- A onda - veli - ministar za kulturu dodje na neku sednicu i kaze kako sve to muziciranje narodnjaka jeste sund, da se moramo vratiti izvornim notama i ode svojim putem. Sto nije ostao sest sati da raspravimo sve? A onda ono sto je uzeo od mene kao porez, dodeli operskoj divi, koja se nakon mesec-dva otisne u beli svet da napreduje.

S tim u vezi, gospodja Brunclik je prokleto u pravu kada ovih dana izjavljuje:

- Nijedan ministar srpske kulture do sada nije radio svoj ministarski posao kako treba!

Vreme je da Zorica uzme stvar u svoje ruke. Ministarski par Jovo Todorovic - Zorica Brunclik bio bi dobitna kombinacija. U tom slucaju, prosveta i kultura skladno bi se prozimale. On ledeni naucnik, ona vatrena umetnica!

Zorica Brunclik se skolovala uz rad. Kada je naa malenkost pre nekoliko godina prvi put opisivala ovu umetnicu ljubicaste kose, umetnica je od skole imala kurs ikebane. U medjuvremenu je zagrejala stolicu, zavrsila ekonomiju i presla na pravo, u Nisu. Znanje, takozvana akribija, kod gospodje Brunclik ispoljava se pretezno u praksi. Uzmimo ovaj slucaj:

- S obzirom na moj angazman u JUL-u, razumljivo je sto se trudim da pratim sva politicka zbivanja, da budem u toku. Pored toga, kad god mi vreme dozvoli, citam i lepu literaturu, knjige iz oblasti filozofije, psihologije, sociologije. Ima jedna divna knjiga Artura Dzanova "Primalni krik" koju nekada nisam ispustala iz ruku, a i danas joj se cesto vracam, mada vise nemam takvu potrebu. Sad naime, postoji JUL, sad imam gde da kazem, da viknem sve sto mislim i osecam i sto me boli, znajuci da cu biti pazljivo saslusana!

Psihijatri kazu da je "Primalni krik" psihijatrijski sund, a sto se vike u JUL-u tice, to je zamena za rupu iz price o caru Trajanu: mozes da kazes svoju tajnu i da je zatrpas. Prednost JUL-a je sto imas i saosecajne svedoke!

Dr Mira Markovic (cija je ideja o muskarcima sa hormonalnim poremecajima), idol Zorice Brunclik, bila je jednom na Zoricinom koncertu. Zorica kaze, kad vidi dr Miru Markovic dize joj se kosa na glavi:

- Kada sam u prvom redu videla gospdodju Markovic i moju decu pored nje, osetila sam strahovit ponos. To je na mene delovalo toliko mocno da je iz mene spontano izaslo "Dobro vece, Beograde, dobro vece, Srbijo, dobro vece, Jugoslavijo". Meni je kosa krenula nagore, a verujem i vecini prisutnih ljudi.

Zbog doktorke Markovic je i pristupila JUL-u, zbog nje je postala clan Direkcije. "Otisla sam u Direkciju i rekla: Hocu da budem aktivan clan ovog pokreta. Vasa uverenja jesu uverenja sa kojima ja zivim trideset devet godina."

Niko joj, pre toga, od postojecih lidera nije ponudio svet u kome bi se snasla.

- Medjutim, odslusala sam izlaganje dr Mire Markovic, i to je na mene vrlo pozitivno delovalo. Shvatila sam da ona svet oko sebe menja na jedan potpuno drugaciji nacin, naravno u pozitivnom smislu. Ja sam se za sve to zainteresovala. Dosla sam kod nje i rekla sta mi smeta, sta me boli, sta bih zelela i sta bih volela. Odgovorila mi je da je JUL upravo mesto gde mozete da oko sebe promenite sve sto zelite...

Gospodju Brunclik, buduceg ministra kulture (ako bog da!), ne zanimaju privilegije niti je zbog njih pristupila Jugoslovenskoj levici. Govorila je najpre kako je savrseno resila egzistencijalni status. Ili je u medjuvremenu osiromasila, ili je JUL osiromasio, tek danas kaze da zivi od Kemisove plate i hrani se idealima. Da bi bolje zivela, morace da proda kucu u Krnjaci...

Vreme je, dakle, da se stvari u srpskoj kulturi postave na svoje mesto, vreme radi za Zoricu Brunclik. Bora Corba vise nece moci na sceni da bude strokav (Izraz gospodje Brunclik), jer se gospodja Brunclik pita zasto je taj isti Bora proziva i zasto mu smetaju narodnjaci. I Minimaks ce morati da se preispita. Zorica mu je porucila: "Minimakse, Bog ce ti platiti za sve sto mi se desilo! Dok nisi prozvao narodnjake, mirno sam zivela".

Poslanicu salje i kolegi Miroslavu Ilicu:

- Miroslav Ilic izjavio je da se distancirao od PGP RTS jer sam ja vrhovni poglavar, koji drugima odredjuje kako ce i koliko. Mogu da mu porucim: dragi moj Miroslave, zelim da ti se sve ovo vise ne desava. Imas probleme sa samim sobom... Miroslave, da li je moguce da se meni, sa kojom si se toliko druzio, radio, obracas samo preko novina i tako udaras packe!

I drugima koji su joj se zamerili gospodja Brunclik porucuje, u duhu JUL-ovske tolerancije:

- Izvinite sto postojim! Zelim vam u zivotu puno srece i zdravlja! Da dodam i ono hriscansko: Oprosti im, Boze, ne znaju sta rade.

U cinjenici da je strani novinari, po njenom skromnom zapazanju, dozivljavaju kao Melinu Merkuri, vidi jak razlog da postane ministar kulture. Ocekuje se da to vidi i Mirko Marjanovic.

Nasa malenkost drzi da nas to stanoviste priblizava Evropi, preko Grcke. Nece vise operske dive da se sepure na grbaci poreskih obveznika!

Zato vas pozivam, dragi citaoci, da se, po ideji I. Dacica, pomolite Bogu za one koji su na vlasti.

Da se prekrstite i levom i desnom!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.