2543, septembar 23 1999

REPUBLIKA SRPSKA

POLITIKA BLEFIRANJA

Najava zabrane SRS i SDS samo im donosi poene, a najava vanrednih predsednickih izbora je testiranje javnosti

Dogadjaji na politickoj sceni Republike Srpske smjenjuju se gotovo filmskom brzinom. Poslije konacne odluke o Brckom, razgranicenja kod Kostajnice, hapsenja generala Momira Talica i izbacivanja razrijesenog predsjednika RS Nikole Poplasena iz predsjednickog kabineta u Banskom dvoru, iz Vasingtona je stigla poruka Ricarda Holbruka da 'SDS ratnog zlocinca Radovana Karadzica i Seseljev rasisticko-fasisticki SRS' treba zabraniti.

Navikla da seizmografi u Vasingtonu uvijek najavljuju potrese na ovdasnjoj politickoj sceni, javnost je sa paznjom ocekivala potez visokog predstavnika Volfganga Petrica. Umjesto njega oglasila se koalicija "Sloga" saopstenjem da ce se od OSCE-a traziti saglasnost za raspisivanje vanrednih predsjednickih izbora, kako bi se napokon rijesila predsjednicka kriza, izazvana pocetkom marta razrjesenjem Poplasena.

Vanredni predsjednicki izbori

Iz Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najavljuju da bi izbore trebalo odrzati sto prije, po mogucnosti ovog mjeseca. "Iako smo se od pocetka predsjednicke krize zalagali da potpredsjednik Mirko Sarovic preuzme duznost predsjednika RS, smatramo da on tu priliku nije iskoristio", izjavio je Slavko Mitrovic, clan Izvsnog odbora SNSD.

Medjutim, sa poslednjeg sastanka lidera politickih partija ove koalicije stigla su prilicno nejasna saopstenja. U Srpskom narodnom savezu (SNS) Biljane Plavsic tvrde da se ceka da se SDS izjasni o tome hoce li predsjednicka ovlascenja preuzeti potpredsjednik Republike Mirko Sarovic. Prema Svetozaru Mihajlovicu, potpredsjedniku SNS, SDS-u je upucena ponuda da Sarovic preuzme predsjednicka ovlascenja od Poplasena. "Ima naznaka da ce SDS prihvatiti ponudu", kaze Mihajlovic.

Prvi covjek socijalista Zivko Radisic najavljuje "energican kurs" u rjesavanju predsjednicke krize. "Koalicija 'Sloga' ocekuje reakciju SDS i Srpske radikalne stranke, a prije svega Mirka Sarovica, u vezi sa preuzimanjem predsjednicke duznosti.Ako to ne bude prihvaceno, zagovaracemo prijevremene predsjednicke izbore", glasi "energican kurs" Radisica.

Prica o "potrebi hitnog rjesavanja predsjednicke krize" traje od Poplasenovog razrjesenja, uz nekoliko pokusaja koji su prije licili na politicka odmjeravanja snaga, nego na ozbiljnu namjeru da se kriza rijesi. Zbog toga se i najava raspisivanja vanrednih izbora medju pazljivim analiticarima politickih zbivanja uzima kao politicko blefiranje, ciji je cilj politicka manipulacija i testiranje politicke i opste javnosti.

"Predsjednicka ovlascenja su sa Poplasena presla na Radisica i Dodika. Zasto bi koalicija 'Sloga' rizikovala gubitak ove vlasti na vanrednim predsjednickim izborima", pita se sagovornik NIN-a, koji ne zeli da mu se pominje ime. Po njegovom misljenju, to nije interes ni medjunarodne zajednice, jer sa postojecom politickom garniturom uspijeva da realizuje svoje ciljeve. Kao argument navodi cinjenicu da na nedavnoj skupstini socijalista o rjesavanju predsjednicke krize nije bilo ni govora. "Strategija socijalista i 'Sloge' je zauzimanje sto jacih pozicija u vlasti. Nebojsa Radmanovic je jasno rekao da je doslo vrijeme da oni budu glavni", kaze, uz kategoricnu tvrdnju da bi na eventualnim izborima nacionalisti glatko pobijedili.

Sudeci po reagovanju OEBS-a na ideju o vanrednim predsjednickim izborima, nas sagovornik bi mogao biti u pravu. Njegov portparol Tanja Domi iskljucila je mogucnost odrzavanja takvih izbora, pozivajuci se na ustavni mehanizam RS, koji ima rjesenje za ovakve slucajeve. Iz istih razloga je protiv izbora i Koalicija za cjelovitu i demokratsku BiH.

Dodik i Poplasen

U medjuvremenu su Dodik i Poplasen izasli na medijski dvoboj u kome ne stede udarce. Dodik porucuje Poplasenu da je obican gradjanin i da ga ne interesuju njegove "saljive" izjave, poput najave da ce raspustiti Narodnu skupstinu. U jednom javnom istupu ponasanje Poplasena prokomentarisace rijecima da "SRS ubrzano ide ka situaciji u kojoj ce se zabraniti njeno politicko djelovanje na ovim prostorima". Poplasen ce odgovoriti da je to "besmislica". "Takva vrsta nebuloze je inace karakteristicna za gospodina Dodika. On je naprosto instrument, glasnogovornik jedne orijentacije", kaze Poplasen, optuzujuci Dodika da po tudjim nalozima obavlja funkciju i predsjednika RS, i predsjednika Narodne skupstine, i predsjednika vlade.

Kada je ovih dana potvrda Dodikove najave zabrane SRS dosla od Holbruka, Poplasen je uzvratio optuzbom: "Dodik razvija zestoku diktaturu, koja je zesca od bilo kod komunistickog rezima, uporediva sa diktatorskim rezimima iz Srednje i Juzne Amerike. Za takvu diktaturu ima podrsku zapadnih zemalja i nekih medjunarodnih organizacija."

Mogucnost zabrane SRS i SDS politicka javnost u RS nije komentarisala. Lideri vladajucih politickih partija su vjesto izbjegavali razgovor o ovoj temi, vjerujuci da bi to bio za njih nepopularan i politicki stetan potez. Procjenjuje se da su na samoj najavi ovakve mogucnosti radikali stekli politicki profit i zbili partijske redove. Otuda je u pravu Poplasen kada tvrdi da u ovom trenutku ima podrsku vecu od one koju je imao u vrijeme izbora.

BRANKO PERIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.