2544, septembar 30 1999

PREMIJERE

NEUMRLI IDOL

Milos Forman o svom novom filmu "Covek na mesecu" i Endiju Kaufmanu junaku filma

Reziser Milos Forman nedavno je zavrsio snimanje svog novog filma "Covek na mesecu" (Man on the Moon). Film ce se u americkim bioskopima pojaviti 5. novembra. Zajedno sa scenaristima Skotom Aleksandrom i Larijem Karasevskim, sa kojima je radio na filmu "Narod protiv Larija Flinta", Forman je za junaka svog novog filma ponovo izabrao stvarnu osobu iz americkog javnog zivota - Endija Kaufmana, kontroverznog i ekscentricnog komicara iz sedamdesetih godina.

U pretpremijernom razgovoru sa Martom Svargovom za "Lidove novine", reditelj je objasnio okolnosti pod kojima je upoznao junaka svog filma: "Mislim da je to bilo 1975. godine. Prijatelj me je odveo u mali klub u Los Andjelesu, u kome su svake nedelje jedno vece posvecivali mladim i nepoznatim komicarima. Tog dana je na podijum izasao mladic koji se zvao Endi Kaufman. Prvih pet minuta sam se zbog njega znojio, zalio sam ga: setio sam se nekih devojaka iz mog prvog filma "Konkurs", koje nisu imale ni glasa ni sluha, a nadale su se da ce pred mikrofonom postati Selin Dion. I nisam bio jedini koji se tako osecao. Ali Endi je nastavljao, nije primecivao nelagodnost koju je izazvao, i kroz pet minuta valjao sam se od smeha (opet nisam bio sam), a nisam znao zasto. I to nije bio smeh iz nelagodnosti. Od tog trenutka sam pratio njegovu karijeru."

U svojoj prici za "Lidove novine" Milos Forman je i sire objasnio slozenu licnost Endija Kaufmana, koji je umro mlad: "Endi nikada nije stvarno postao ljubimac publike (osim retkih pojavljivanja u televizijskoj seriji "Taksi"), ali je zato postao idol svih americkih komicara. Naime, on se usudio da na sceni uradi stvari za koje niko od njih nije imao hrabrosti. Na primer: nikada na sceni nije ispricao anegdotu. Na neverovatan nacin je provocirao strpljenje gledalaca, vredjao ih je, borio se u ringu sa neznijim polom, prerusen se izdavao za barskog pevaca kome bi na sujeti mogli da pozavide mnogi ministri, itd. A kada je u trideset petoj godini umro od raka pluca (iako nikada nije pusio), niko nije poverovao. Njegovi najveci obozavaoci i dan danas misle da je Endi simulirao vlastitu smrt. Veruju da ce se jednog dana ponovo pojaviti, to ce biti poenta njegovog najboljeg stosa. I sam bih zeleo da je to istina."

Producent novog Formanovog filma je reziser i glumac Deni de Vito, u glavnoj ulozi se pojavljuje Dzim Keri, a uz njega Kortni Lav.

MAJA ILIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.