2544, septembar 30 1999

STA MI SE DESAVA

NESTO KAO DNEVNIK

70. Ne vredi se opirati: virtualna stvarnost preuzima sve reference "stvarne stvarnosti".

Za stvarnu stvarnost koja nam je od boga, sve manje smo spremni. U prirodi se ne snalazimo. Sve nam smeta: Sunce, ozon, vetar, polenov prah. Gospodja u zutom sesiru ugledala je zabu i vristi kao da joj rade ne znam sta. Na televiziji i zmije prima normalno, bez histerije. Prihvatila je televizijsku stvarnost, samo se u njoj, kao i svi mi, snalazi. Od uboda pcele padamo u nesvest, stize hitna pomoc. Strsljena dozivljavamo kao samu smrt. Osu, namamljenu spremanjem zimnice, ubijamo na prozorskom staklu, krpom. Ideja i o jedinstvu sveta, prirode, vasione, i svega sto pliva, puzi i leti, drzi se jos u knjigama, u spisima priucenih filosofa i u popularnim TV emisijama SVET PRIRODE. Cim zakoracimo u svet stvarnosti (koja nam je od boga), ideja o jedinstvu svega sto postoji rasprskava se kao mehur od sapunice. I samilost je mrtva. I samilost se doima kao nekakav anahronizam, rad bolesti. Bog je udesio tako da ne osecamo tudji bol. Kap sopstvenog bola teze nam pada nego tudji na litre.

Virtualna stvarnost nije samo film, televizija, video, internet, knjizevnost, novine - virtualna stvarnost je, evo neko doba, sve. Kao kakva azdaha iz price (koja je takodje virtualna stvarnost) ona nezajazljivo guta sve, i proslost i buducnost. Sve sto nije sad, bas sad, ovog trena, ovo dok puknes prstima, ovo dok kazes A - pripada njoj, virtualnoj zavodnici. Sve sto je proslo vec je njeno, u onome sto ce biti, njena je sustina. NASE (neponovljive) minute, sekunde, stote i stote od stotih ne guta klepsidra, kao u Starih Grka, nego ona, azdaha.

Dok si nazuo cipele koje tek sto si kupio (zamolivsi da ti stare zapakuju), ta kupovina je vec proslost, i cipele, i stopala jos nesvikle na nove cipele, i ulica na koju si zakoracio (u novim cipelama), sve.

Nestaje stvarnost, virtualna je spas.

71.Spekulacija na relaciji Americka administracija - Savez za promene (sto miliona dolara uz pratece, uistinu zastrasujuce optuzbe) doima se kao naucna (politicka?) fantastika.

djavo koji po pravilu lobira protiv logike, ovoga puta imao je lepog uspeha. Nece iznenaditi ako se ispostavi da su politicki "protivnici" (zar bas mora protivnici?) Saveza za promene podmitili djavola. Djavolski su to dobro izveli!

Sveukupna nasa stvarnost nije vise ona na koju smo, bar mi, bar ti i ja, bili navikli.

Ceo taj virtualni spektakl od djavola je.

Mozemo li NADjAVOLITI DjAVOLA?

Ili nas je definitivno odneo djavo?

72. Pozdravljam sve vase talente koje ste nesebicno ugradili u svetske finansije.

U svetu finansija vi ste in.

Smrt za inflaciju - iz velikih govana, one godine, izvadili ste Englesku.

Imate lep dzemper.

Sveukupno ste prva liga.

Prvak, glavna uloga, Romeo, osamdesetogodisnjak svoj.

Vi ste onaj koji ce (kad dodje na vlast), doakati djavolu.

I ozeniti se carevom kceri (kad se ova zaljubi u vas dzemper).

Gledali smo vas, na velikoj (politickoj) sceni u Nisu, divili se buducem sefu drzave.

Rekli ste: Ova vlast, postojeca, samo laze. Posle NATO razaranja nista nije popravljeno: ni metar puta, nijedan most, nijedna kuca. Niiista!

Ova vlast je laz dovela do savrsenstva; da je laz olimpijska disciplina, oni bi sigurno pobedili. Medjutim, vase reci, izgovorene s niske politicke pozornice, direktno su pod uticajem te vlasti. Te reci su samo deo jedne ogromne lazi koja je eliminisala sve vrednosti nasih zivota.

Gradi se, gospodine. Ja licno video. Ja pio pivo s majstorima, ladno pivo na 35 C. Neke seljanke donele su gibanicu. Palo je i prase. Cuprija provaljena po sred srede ponovo je sastavljena. Ja video. Sta video? Hod'o!

I ja sam umeo da slazem ali kad sam bio mladji.

Godine obavezuju. Bez obzira na dzemper.

73.Postovana. "Rumunjski metod" ne primenjuje se u poslovima parlamentarne demokratije. Parlamentarna demokratija umesto "rumunjskog metoda" preferira izbore, referendume, prevremene izbore itd. "Rumunjski metod" nije nesto s cime ce se u buducnosti ponositi rumunjski narod.

"Rumunjski metod" nije primeren suptilnoj prirodi srpske zene. Jos manje kad je u pitanju jedna srpska baka. Kao sto i sami znate, srpske bake su jedno cudo bozije. One su nase prve skole, prvi radnicki univerziteti, fakulteti, radio, te ve, internet, knjige, one su nase sve. Od srpskih baka srpski narod neima vaznijih institucija. Sve ono sto je zabelezio Vuk Karadzic, srpske bake su prve znale.

Kad je u pitanju "rumunjski metod", to srpskim bakama i ne pominjite. One su se definitivno opredelile za parlamentarnu demokratiju, raduju se izborima, kao deca.

Opet u vezi s tim nesrecnim "rumunjskim metodom" - da li ste vi, postovana, jedna dobra, pametna i plemenita srpska baka ili ste samo intelektualac?

Lutajuci duh onog Kavaje koji je pod razlicitim okolnostima i u vise navrata ubio Tita.

Nasmesite se, molim.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.