2544, septembar 30 1999

JUNACI NASIH DANA

TAKOZVANE PROMENE

Zasto je Zoran Djindjic bio u Makedoniji kad su tamo vec boravili Klinton, Bler i Sirak? Zna se...

Cinicna dosetka bivseg guvernera Dragoslava Avramovica kako mu supruga ne brani da se bakce s promenama, jer od toga nece biti nista, vrlo je obradovala rezim i usporila promene. Rezim tvrdi da je gospodja Avramovic pametna zena, podrzava njenu tezu, a za gospodina Avramovica kaze da je vremesan. Nije, dakle, trenutak za viceve, vicevi pripadaju rezimu, i to nam je dovoljno. Dragan Tomic, potpredsednik vlade Srbije, ispricao je sledeci vic: Preduzeca koja su porusena bombardovanjem obnavljaju se samoorganizovanjem i u tome postizu izvanredne rezultate. Svako koje je obnovljeno, istovremeno je inovirano, pa je sada preduzece za 21. vek!

Bombardovanjem u novi milenijum; u tome je izvesna korist od NATO agresije!

U tim optimistickim okolnostima, na ulice izlaze protestanti, kako ih nazivaju nacitani novinari, i traze promene. Protestanti su, znaci, remetilacki faktor.

Video sam ih, setaju.

Sacica!

Nekih pedeset hiljada dusa.

Medju njima onemocali Dragoslav Avramovic i jos nekoliko frustriranih bica, koja su nekad licila na muskarce (JUL). Posto Srbija nije izdahnula pod okupatorima - kaze dalje JUL - mozda ce taj tvrdi balkanski orah slomiti gradjanski rat, a zadatak da izazove taj rat dobio je nemacki student, saradnik vlada koje su donosile odluke o bombardovanju Srbije i saveznik NATO pakta Zoran Djindjic; tu je i saveznik NATO pakta. Neobicno je, pak, sto rezim na tu sacicu, preko svojih medija, reaguje histericno.

Najdalje je otisao drug Adzemovic, sekretar Direkcije JUL-a, u svom izlaganju u Leskovcu. "Savez za promene, koji je nista drugo do savez za NATO i cija je formacija tzv. OVK za teroristicka dejstva protiv SR Jugoslavije", naglasio je drug Adzemovic, "potpuno je razbijen".

Savez za promene, koji predvodi protestante, u govoru rezimske elite uvek je takozvani. "Kolovodje takozvanog SZP ocigledno su same u beznadju, jer ne uspevaju da ostvare zadatak nasilne smene vlasti, koji su im zadali strani mentori, pa su izgubile osecaj za meru." Drugim recima, ako je SZP takozvani, onda i ne postoji. Kao kod Vojnovica ("takozvani Conkin"), a neki su mislili da je to vreme proslo.

Taj tzv. SZP nasao se na ostrici kritike i saveznog ministra za informisanje Gorana Matica iz JUL-a; Matic tvrdi da je cilj SZP da gradjanima Jugoslavije objasni kako je NATO agresija bila ispravna, a da u zemlji nisu ispravni vlast i rukovodstvo "koje je izabrano na demokratskim, parlamentarnim izborima velikom vecinom glasova".

Ovde bih se usudio, u svojstvu gradjanina koji ima pravo da bira i da bude biran, da saveznom ministru postavim smerno pitanje: ko je iz njegovog JUL-a izabran velikom vecinom glasova? Molim jedan primer!

Takozvani Savez za promene na Trgu Republike u Beogradu organizuje sudjenja zdravstvu, privredi i drugim sektorima, kao i vodecim pojedincima iz tih sektora. Dr Milovan Bojic iz zdravstva i JUL-a tuzio je sudjenje. Bojicev kabinet saopstava da mu je povredjena cast. I, logicno, za povredu casti trazi naknadu stete. Cenu casti utvrdice sud.

Tanjug je takodje reagovao, ostro je osudio maturante sto traze da idu u inostranstvo. "Veoma je indikativno", primetio je Tanjug, "to sto se jedan deo maturanata pojavio na beogradskim ulicama kada su poceli politicki mitinzi takozvanog Saveza za promene." Uprkos Tanjugu, maturanti su pobedili. Lice s maskom, ministar prosvete Todorovic, ipak je popustilo, mada je dva dana ranije izjavilo da nece popustiti barem do proleca.

Elem, takozvani Djindjic, lider Demokratske stranke i jedan od lidera SZP, bio je u poseti Makedoniji. Tanjug javlja: Kratkom radnom posetom Djindjica Makedoniji zakljucena je lista onih koji su boravili u Skoplju a vise su nego zasluzni za agresiju na Jugoslaviju. Na toj listi nalaze se, pored ostalih, Klinton, Bler, Sirak, Olbrajt, Klark i drugi, a sada im se konacno i na ovaj nacin (posetom Makedoniji? - M.G.), pridruzio Djindjic, koji je bio i ostao istrajan na liniji podrske zapadnim mocnicima po cijem je naredjenju planirano i sprovedeno varvarsko bombardovanje nase zemlje.

Ukratko, bude li sacica protestanata i dalje rasla, Djindjicu, po Tanjugu, rastu sanse da postane generalni sekretar NATO pakta, novi Solana!

Zbunjuje, medjutim, okolnost da niko nije uhapsio Djindjica dok je po nalogu stranih mentora bombardovao nasu zemlju, niti ga je prijavio Haskom tribunalu. Cutao je i Patriotski savez Beograda. Ili su optuzbe lazne?

Rezimski propagandisti ocito veruju u pricu o triput ponovljenoj lazi. Zato su, preko Tanjuga, smislili naziv: "tzv. NATO savez - Savez za promene".

A sve u cilju da promena ne bude.

I Zoran Djindjic, nekoliko frustriranih bica koji su nekad bili muskarci, i sacica protestanata, nastavljaju bezocno da osporavaju uspehe rezima koji je sacuvao integritet i suverenitet nase zemlje. (Uprkos izjavi onog Holbruka da Beograd vise nema sta da trazi na Kosovu.)

Eto sta nam radi takozvani Djindjic...

Dokle? Hoce li se nesto promeniti?



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.