Arhiva

Hteo u Putinovu fotelju

LJubinka Milinčić | 20. septembar 2023 | 01:00
Poseta Mila Đukanovića ruskom predsedniku Putinu u Sočiju izazvala je brojne ironične komentare u ruskoj štampi, što je krajnje neobično kad je reč o prijateljskoj poseti. Naglašavajući da ogroman broj Rusa kupuje nekretnine i firme u Crnoj Gori i zadovoljstvo što je Crna Gora, kao retko koja država, otvorena prema ruskom kapitalu, gotovo da nema medija koji nije ironično prokomentarisao ponašanje crnogorskog premijera.

Skoro dva metra visok, 44-godišnji lepotan ponašao se nonšalantno. Crnogorac prvo nije shvatio gde je njegova fotelja i pokušao je da sedne na mesto ruskog predsednika. A kad je seo na svoje, prebacio je nogu preko noge. Tako niko od gostiju nije ovde sedeo ndash; piše Komsomolska pravda.

Komentator Komersanta, lista koji je tokom poslednjih godina zdušno podržavao crnogorsku želju za samostalnošću, Andrej Kolsenjikov takođe se nije uzdržao od ironije naglasivši da se Putin sreo sa čovekom koji će ostati na vlasti još najmanje deset godina:

Gospodin Đukanović je tako ušao u sobu za pregovore, tako se pozdravio s Vladimirom Putinom, tako je prekrstio noge i tako se osmehnuo novinarima da sam ja zadrhtao i poželeo da još jednom odgledam film 'Bilo jednom u Americi'. Tako su ulazili, pozdravljali se, sedeli i osmehivali se novinarima junaci tog filma, biznismeni početnici, ljudi ne baš jednostavne sudbine, koji su upravo zaradili svoju prvu milijardu, kaže Kolesnjikov, i dodaje: Gospodin Đukanović je ne samo prekrstio noge već se lagano klatio napredndash;nazad, zbog čega je podsećao na glavnog trenera kijevskog 'Dinama' Valerija Lobanovskog u vreme kad je nizao uspehe u celom svetu. Onda objašnjava:

Milo Đukanović, koji ima nadimak Britva dobijen za ratne zasluge od svojih drugova (ako se ne varam, slučaj šverca duvana u Evropu koji vodi italijanska policija i u kome su učestvovale Crna Gora i lično gospodin Đukanović ne ulazi u te zasluge), snažan je i dosledan borac za sreću večno paćeničkog naroda.

Samouverenost Đukanovića i želju da što više kapitalizuje posetu zapazio je i Putin, pa je našao za shodno da koriguje razdragane Đukanovićeve reči o tome kako je Rusija prva priznala Crnu Goru. On ga je podsetio da je Ruska Federacija uvek zauzimala vrlo uzdržan stav po pitanju stvaranja novih država.

A Trud podseća da svoju karijeru Milo Đukanović duguje Slobodanu Miloševiću, čiji je stav o nedeljivosti Srbije i Crne Gore najpre podržavao, da bi kasnije promenio mišljenje.

Uostalom, vešto lsquo;laviranjersquo; uvek je korisno za političara. Svojevremeno je bio najmlađi premijer u Evropi, a sada se smatra najbogatijom čovekom u zemlji, zaključuje Trud.

Mediji nisu propustili ni da objasne veliko interesovanje Rusa za Crnu Goru. S obzirom na vrlo nizak porez na prodaju nekretnina, ta veza se zove ndash; novčanik. Rusi su poslednjih godina kupili mnoge firme, kuće i čitava sela u Crnoj Gori.

Očigledno, ruska srednja klasa odlučila je da usvoji balkansku državicu koja je posle otcepljenja od Srbije ostala siroče, zaključuje Komersant.