Arhiva

Crna Gora i Mali te Zi

Mila Radulović | 20. septembar 2023 | 01:00

Dok su prethodnih dana u jednom delu Crne Gore, većinski naseljenom albanskim stanovništvom - Malesiji, prikupljani potpisi za regionalizaciju Crne Gore, na Internetu se pojavio sajt navodne albanske “Nacionalne vojske Crne Gore”, koji je izgledom asocirao na one koje su koristili albanski ekstremisti sa juga Srbije, Kosova i iz Makedonije.

Na njemu je navedeno da je albanska zajednica u Crnoj Gori i u državnoj zajednici diskriminisana. “Vrhovni štab Ushtria kombetare Mali te Zi - UMK (Nacionalne armije CG) smatra da su Albanci svedeni na nivo Cigana u preambuli Ustavne povelje pseudodržave, koja je stvorena na prostorima koji su prirodno albanski”, deo je poruke. Dodaje se da Albanci “traže nacionalno okupljanje”, da ne traže silom promenu granica ali da “svim snagama traže svoja prava - da se slobodno izjasne”. Ukoliko se potcenjivanje nastavi, UKM je u tekstu koji je potpisao “komandant Meti”, zapretio da će biti spreman na “gerilske akcije protiv vitalnih strateških objekata i interesa srpsko-crnogorske pseudodržave”.

Dva dana nakon što je otkriven, sajt je nestao sa Interneta. O motivima njegovog tvorca, koji je ostao tajan, postoje svakakva nagađanja ali je teško izbrisati gorak ukus njegove sadržine - kako među nealbanskim, tako i među albanskim stanovništvom u Crnoj Gori.

Svaka potencijalna repriza albanskog ekstremizma sa Kosova, juga Srbije ili iz Makedonije unosi nemir među većinsko stanovništvo Crne Gore. A tvorac sajta se pobrinuo da, sem iste ikonografije i poruka, pomene i nezadovoljstvo radom političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori i njihovom navodnom servilnošću prema međunarodnoj zajednici a na štetu albanskih interesa. Zvanični albanski politički predstavnici o sajtu na Internetu nisu znali ništa. Predsednik Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori (DS) Mehmet Bardhi rekao je da prvi put čuje za takvu armiju. On je objasnio da je sajt očito radio neko ko dobro ne poznaje albanski jezik jer su tekstovi puni pravopisnih grešaka. Predsednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Ferhat Dinoša ocenio je da oglašavanje takozvane Nacionalne armije ne predstavlja ništa ozbiljno, kao i da su to igre koje su u ovom trenutku nekom potrebne.

Jedan od inicijatora regionalizacije Crne Gore, za šta je dosad u Malesiji prikupljeno 2000 potpisa, Nik Đeljošaj, rekao je za NIN da je “veb-sajt pokrenut kako bi se zaustavila peticija”.

- Svakog je strah rata a oni su izabrali najekstremnije sredstvo da nas zaustave. Od pojavljivanja sajta atmosfera u Malesiji je postala grozna. LJudi, pogotovu oni koji su potpisali našu peticiju, gledaju nas kao da ćemo da ratujemo. Doušnici, koji su protiv regionalizacije, išli su od kuće do kuće i tvrdili kako mi stojimo iza sajta, rekao je Đeljošaj.

Istog dana kada je nestao sajt, prestalo je i potpisivanje peticije za regionalizaciju Crne Gore na Malesiju, Ulcinj, Plav i Gusinje. Grupa građana, među kojima i Đeljošaj, objavila je da se peticija privremeno prekida zbog podignutih političkih tenzija u Malesiji. I Albanci koji zagovaraju regionalizaciju, kao i albanske partije, smatraju da “status Albanaca u Crnoj Gori treba definisati”. Ali, među samim Albancima o tome ne postoji saglasnost. Za razliku od onih koji veruju da bi se njihov položaj popravio ako bi dobili etničke regije, parlamentarne DUA i DS smatraju da je pravo rešenje osvajanje nacionalnih privilegija na nivou države, pa sledstveno tome i zameraju crnogorskoj vlasti na tromosti u naporima da se definiše status nacionalnih manjina.

Jedna od dve parlamentarne stranke Albanaca - DUA Ferhata Dinoše, objavila je pre tri godine “Platformu o političkim i pravnim okvirima samouprave nacionalnih zajednica u Crnoj Gori”, za koju Dinoša smatra da je dobar osnov za razgovor sa vlastima o statusu svih nacionalnih manjina, a ne samo Albanaca.

- Regionalizacija nije rešenje i Amerika to ne podržava iako njeni zagovornici pokušavaju da tu ideju predstave kao onu koja ima podršku Amerike. Nama je rečeno da Amerikanci neće podržati nikakvu regionalizaciju na etničkim principima ni u Crnoj Gori, a ni u regionu, naveo je Dinoša za NIN. Platformom DUA predviđeno je, između ostalog, da Albanci i ostale nacionalne zajednice svoja prava u oblasti jezika, informisanja, kulture, obrazovanja i slično, ostvaruju u sistemu lokalne samouprave - gde bi nacionalne zajednice mogle obrazovati svoje nacionalne savete. Predviđeno je da Skupština Crne Gore ima dva veća - veće građana i veće nacionalnih zajednica. Naravno, oba su punopravni učesnici u donošenju odluka. Takođe se predlaže da predsednik republičkog parlamenta i premijer ne mogu biti predstavnici jedne nacije i slično. Sve su to projekti za sistem vlasti u nezavisnoj državi.

Vratimo se povodu priče - višednevna ugrejana politička klima zbog želje Albanaca za regionalizacijom, naročito zbog pojavljivanja “nacionalne vojske”, opala je uoči dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru. Umesto da se, kao nekoliko prethodnih godina, bavi prosrpskom opozicijom koja već sedmu godinu u centru Podgorice dočekuje Srpsku novu godinu, Ministarstvo policije je ovaj put, makar medijski, bilo zaokupljeno proverama tvorca i namerama kreatora sajta takozvane UKM. U saopštenju izdatom tri dana od objavljivanja sadržaja sajta u medijima, MUP je naveo da će “preduzeti adekvatne mere u cilju otkrivanja i sprečavanja aktivnosti, ma od koga one dolazile, koje bi imale za cilj ugrožavanje bezbednosti Crne Gore”.

Jedino što je zasad potvrđeno u vezi sa spornim sajtom je da je on registrovan preko “publik Internet provajdera ulimit.com,”, čije je sedište u severnoj Kaliforniji. Sistem administrator Miljan Žugić objasnio je da provajder garantuje privatnost korisnicima i da ne može dati informaciju o tome ko je otvorio sajt. Bez obzira na to šta će MUP saznati i da li će javnost čuti ono što on sazna, crnogorska vlast bi trebalo konačno da sasluša albanske političke zvaničnike umesto što se Albanaca, kao i ostalih nacionalnih zajednica, seti samo pred izbore. Jer, razloga za pojavljivanje veb-sajta može biti bezbroj - što ozbiljnih što senzacionalističkih. Podsetimo na ove druge - pre dve godine, uoči aprilskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori lansirane su vesti da su u Plavu i Gusinju ispisivani grafiti “OVK, UČK, UKL”, potom su lansirane vesti da u Crnoj Gori postoje tri centra za obuku Albanaca koji samo čekaju komandu za izazivanje ustanka i to najpre u Plavu. Ispostavilo se da su ove vesti negde bile isfabrikovane.