Arhiva

Odsanjani san

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00
Odsanjani san

Da Nenad Zimonjić, sa Ruskinjom Jelenom Bovinom, nije ostvario finalnu pobedu na Australijskom openu, u mešovitom dublu (“miksu”), gotovo da niko među “teniskim mudracima” sa ovih prostora ne bi obratio pažnju da se tamo daleko igra prvi ovogodišnji gren-slem turnir. U Melburnu, dakako, kao i svake godine. Ne u Sidneju, kako je u jednom štampanom glasilu zapisao izvesni stručnjak za ovu igru.

Kažu da u životu svakog tenisera postoji san - da poslednjeg dana gren slem turnira igra na centralnom terenu. Taj san je odsanjao Nenad Zimonjić, ali otišao i korak dalje - probudio se sa šampionskim peharom! Možda mnogim “znalcima” tenisa ova pobeda dubla Zimonjić - Bovina na Australijskom openu i ne čini se posebnom. U startu su skloni da tvrde kako malo ko od najvećih igrača sveta nastupa u toj konkurenciji. Ali, kad je naš tenis u pitanju, koji retko ima priliku da se iskaže na velikim turnirima, uspeh ovog dubla ravan je podvigu!

Poslednju gren-slem titulu, u muškoj konkurenciji, osvojio je Slobodan Živojinović, pomalo zaboravljene 1986. na “Ju-Es” openu u saradnji sa Andresom Gomesom iz Ekvadora. Uopšte, naši teniseri tradicionalno najviše uspeha imali su na kontinentu kengura. Pre Zimonjića, u Melburnu je Monika Seleš tri puta osvajala pehar u singlu (1991-93) kao Jugoslovenka, dok je 1996. bila najbolja kao državljanka SAD. Na “Melburn parku” postignuti su i najbolji juniorski rezultati - Jelena Janković i Janko Tipsarević su osvojili titule u singlu 2001.

Jelena Dokić je 2001. igrala finale dubla na “Rolan Garosu” sa Končitom Martines i izgubila, a Selešova je, kao Jugoslovenka, osvojila pet trofeja u singlu na “Rolan Garosu” 1990-92. i “Ju-Es openu 1991-92. I to bi bilo sve.

Beograđanin Nenad Zimonjić kaže da je do partnerstva sa Moskovljankom Jelenom Bovinom došao slučajno. “Ne poznajem dovoljno teniserke. Morao sam da ostavim poruku u kancelariji BTA Tura da tražim partnerku. Javila se trener Bovine, svojevremeno odlična teniserka Larisa Savčenko, i brzo smo se dogovorili.” Tokom igre Zimonjić je primetio važan kvalitet kod svoje saigračice - da se ne plaši razornih servisa muškaraca. “Sada kada imamo stoprocentan učinak, igraćemo zajedno na svim ostalim gren-slem turnirima”, zaključio je Zimonjić.

Nekada teniska gromada u singlu i protivnica u ovoj finalnoj partiji “miksa” Martina Navratilova, sa partnerom Indijcem Paesom, ovako je prokomentarisala igru pobednika: “Oni su fantastično započeli meč. Svaku loptu su odigrali ‘pametno’ i sve im je ulazilo”...

Šampionski ček za osvojenu pobedu u “miksu” iznosi sto hiljada dolara, ali sve neće stići u Beograd i Moskvu. Porez u Australiji je enorman tako da će Nenad i Jelena biti uskraćeni za trećinu sume. Kao i uvek kada naši teniseri igraju u Melburnu, podrška sa tribine bila je veliki adut. U “Rod Lejver” areni bilo je 4-5 hiljada gledalaca (sat kasnije igrano je finale singla), a među njima bila je grupa naših navijača koji žive u Australiji. Među transparentima isticao se jedan veliki sa natpisom “Nešo, ti si bog”.

Kod nas, u klimavoj zajednici SCG, zasada još uvek više ima teniskih igrališta, luksuzno opremljenih, negoli stručnih trenera i igrača. Većina se isključivo prepoznaje po uredno parkiranim džipovima i skupom opremom za igru. Lupaju reketima po nesrećnoj loptici, a igranje u “miksu” doživljavaju kao miksiranje jaja.