Arhiva

Izlečenje je moguće

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

S kojim vrstama socijalne fobije se najčešće susrećete u svojoj psihoterapijskoj praksi?

- Najčešće psihoterapijsku pomoć traže osobe sa fobijom od javnog nastupa i fobijom od osoba suprotnog pola. Javni nastup je neophodan u mnogim oblastima življenja. Studentima sa osiromašujućim strahom od ispita uvek je potrebna pomoć. Isti slučaj je i sa osobama čija profesija podrazumeva javni nastup, umetnicima, najčešće muzičarima, pevačima, ali i glumcima, pa i slikarima. S druge strane, fobija od žena koja je mnogo češća nego fobija od muškaraca, po pravilu zahteva pomoć. Iako se ovakve osobe teško odlučuju za lečenje, uvek imamo po nekoliko pacijenata na tretmanu. Naravno, i svi drugi oblici izraženih socijalnih fobija zahtevaju psihoterapijsku pomoć, pa među klijentima imamo najraznovrsnije oblike socijalne fobije.

Da li među vašim pacijentima ima i javnih ličnosti i koliko je među tom populacijom prisutna ova fobija?

- Naravno, svi psihoterapeuti rade sa javnim ličnostima, pa i ja. Oni su odavno postali svesni da će im se vreme i novac koji investiraju u psihoterapijsko lečenje višestruko isplatiti. Ukoliko osoba radi odgovorniji posao i što je on više povezan sa javim nastupima (televizija, politički nastupi, umetničko kreiranje i sl.), to je veća mogućnost da se u jednom trenutku jave ovi oblici strahova. Međutim, osobe koje su veoma mlade razvile socijalni strah izbegavaju takva zanimanja i posvećuju se mirnom poslu koji je skrovit i nekako u senci, ali ne manje kvalitetan ili kreativan.

Može li se desiti da se kod ljudi koji imaju ovu vrstu straha, a bave se javnim poslovima, razviju neke telesne bolesti kao posledica konstantnog stresa?

- Doživljavanje socijalnog straha je verovatno najneprijatnije osećanje u iskustvu ljudi. Ono se ne može dugo podnositi i zbog toga osoba razvija ponašanja izbegavanja čime se brani od nepovoljnog razvoja situacije. Direktan razvoj neke telesne bolesti zbog toga nije klinički zapažen, ali su moguća brojna psihosomatska reagovanja.

Da li ste nekog u potpunosti izlečili od socijalne fobije?

- Izlečenje u psihološkom smislu je kategorija koja se razlikuje od izlečenja kod telesnih bolesti. Fobične osobe imaju strukturu linosti koja stvara smetnje. Ona se ne može lako menjati. Međutim, ako nekome pomognete da položi ispit koji dugo vremena nije mogao, pa posle toga počne redovno da polaže ispite, ako nekome pomognete da se posle pauze od više godina vrati kreativnom poslu i uspešno nastavi karijeru, ili, ako, pak, klijent posle dugo godina ostvari emocionalni kontakt sa osobom suprotnog pola, oženi se i formira porodicu, za nas se to smatra “izlečenjem”. To se dešava mnogo češće nego što se o tome zna.