Arhiva

Osam milimetara

Nikola Vrzić | 20. septembar 2023 | 01:00

Premijer Srbije Zoran Đinđić i njegov telohranitelj Milan Veruović pogođeni su 12. marta hicima ispaljenim iz iste puške, “hekler i koh” G3, mecima istog kalibra (7,62 milimetara). Pogođeni su sa istog mesta, stajali su maltene jedan uz drugog. Tako kaže zvanična verzija atentata na premijera.

Veličina ulazne rane u telu Zorana Đinđića zabeležena je u Obdukcionom zapisniku, što je NIN već objavio: 33dž20 milimetara. Nepravilno-elipsastog oblika je, zato što metak u telo nije ušao pod pravim uglom. Otuda i prečnik širine 33 mm. Drugi prečnik, po “visini”, iznosi 20 milimetara. Metak koji je, po zvaničnoj verziji, pogodio premijera, prečnika je 7,62 milimetara. Dva i po puta manji.

Veruovićeva rana je pravilnog, okruglog oblika. Prečnik - 8 milimetara! Odgovara hicu iz puške kalibra 7,62 mm. I Veruovićeva ulazna rana dva i po puta je manja od ulazne rane kod Đinđića.

“Neprimerena” veličina Đinđićeve ulazne rane, u poređenju s kalibrom, dosad je objašnjavana mogućnošću da je metak bio “prekršten”, ili posebno napunjen, ili... Ovakva objašnjenja, međutim, poprilično padaju u vodu prostim poređenjem veličina dveju rana. Kako je moguće da se dve rane, od hitaca ispaljenih iz istog oružja, sa iste razdaljine, jedan za drugim, toliko razlikuju? Ne sugeriše li to da ove rane nisu nastale hicima ispaljenim iz istog oružja? Osim ako je, naravno, snajperista u pušku jedan do drugog stavio dva različita metka, što zvuči vrlo neverovatno, jer, zašto bi uradio tako nešto?!

Reč-dve još o izvoru informacije i metodologiji njenog pribavljanja. Podatak o veličini Veruovićeve ulazne rane NIN je dobio od Slobodana Pajića, bivšeg policajca i telohranitelja Nebojše Čovića a sada vlasnika Detektivsko-informativno zaštitne agencije DIZA. Veruovićevu ranu izmerio je svojeručno, lenjirom. Isti metod koriste i stručnjaci sudske medicine. “Uostalom, ako postoji sumnja u ovaj podatak, neka pred sudom izmere veličinu ožiljka”, kaže Pajić.

Podatak o Veruovićevih osam milimetara, dodajmo na kraju, poznat je i dr Dušanu Dunjiću, doskorašnjem direktoru Instituta za sudsku medicinu, autoru obdukcionog veštačenja koje je potvrdilo zvaničnu verziju događaja, makar od jula prošle godine, kada je i sam na isti način izmerio veličinu ulazne rane na zadnjoj strani tela Milana Veruovića.