Arhiva

Greška traži izvinjenje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U NIN-u od 19.2.2004. godine književnik, gospodin Ž. Lazić, upoznaje nas sa svojim najnovijim delom “Skaske o Voždu”. Nabavio sam knjigu. Ovom prilikom neću o sadržaju, već o koricama knjige. Na obe korice nalazi se snimak reljefa u bronzi “Zakletva” (ustanika), autora Milorada Rašića, akademskog vajara i Zorana Miladinovića (počivšeg), akademskog slikara.

Ovo spomen-obeležje je Zadužbinsko društvo “Prvi srpski ustanak” postavilo 2002. godine u Marićevića jaruzi u Orašcu. Pored “Zakletve” stoji ploča sa natpisom: “Ovaj spomenik podiže srpski narod - 2002. god.” (!!) Autor, urednik ili autor fotografije dela “Skaske o Voždu”, učinili su grubu grešku, jer su to umetničko delo nazvali: “Ustanici u Marićevića jaruzi, bareljef, rad vajara i slikara Raje Nikolića”.

Istinite podatke o ovom vrednom umetničkom delu, autor Ž. Lazić i urednik M. Nikolić mogli su da pribave na više načina:

- da to pročitaju na reljefu postavljenom u Orašcu, ili

- da se obrate Zadužbinskom društvu “Prvi srpski ustanak”, adresa im je poznata.

Zbog učinjene grube greške, verovatno iz nehata, bilo bi uljudno i uputno da gospodin Ž. Lazić uputi javno izvinjenje autorima Miloradu Rašiću i porodici (poč.) Zorana Miladinovića. Takođe, treba da uputi izvinjenje vajaru (nije i “slikar”) Raji Nikoliću, jer mu je pripisano neopravdano priznanje nad autorstvom koje mu ne pripada.

Uljudno izvinjenje ne košta mnogo, ali znači mnogo.

Branislav V. Nedeljković,
sekretar Zadužbinskog društva Prvi srpski ustanak, Aranđelovac