Arhiva

Gandi, King, Đinđić

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Gandi, King, Đinđić

Indija je imala Gandi Mohandasa Karamčada (1869-1948), od naroda nazvanog Mahatma odnosno Velika duša. Zahvaljujući mirnoj upornosti Mahatme Gandija velika i mnogoljudna Indija dobila je svoju slobodu, svoj identitet, nezavisnost. Gandi je postao i ostao zaštitni znak Indije, jer je za nju dao svoj život. Ubio ga je fanatik, bolesnik, maloumnik.

Sjedinjene Američke Države imale su Martina Lutera Kinga (1929-1968), najvećeg borca protiv segregacije. King je crncima donio slobodu i ljudsko dostojanstvo. Martin Luter King je postao i ostao njihov zaštitni znak. On je neskladnost nacije pretvorio u zvuke simfonije. Za tu simfoniju dao je život. Ubio ga je fanatik, bolesnik, maloumnik.

Republika Srbija je imala jednog i jedinstvenog dr Zorana Đinđića (1952-2003). Doktora nauka, filozofa, mislioca, stvaraoca. Bistrog uma. Jasne ideje i istinske vizije. Zoran je imao svoj san pozitivan i nedosnevan. San o mjestu Srbije u srcu Evrope i evropskog duha i standarda u srcu Srbije. Zoran je želio, Zoran je znao. Zoran je mogao. Niko kao dr Đinđić nije, za kratko vrijeme, uspio da se kao državnik i mislilac vine i zauzme mjesto među državnicima Evrope. A to znači da su geografski malu Srbiju prihvatili kao ravnopravnu i poštovanu državu. Dr Zoran Đinđić je sva vrata otvorio. Raspolućeno je Zoranovo srce, ali san nije uništen. Ono i dalje kuca. Ubio ga je fanatik, bolesnik, maloumnik.

U posljednjih pedeset i pet godina bio je jedan Gandi, jedan King, ali i jedan Zoran Đinđić, kao zaštitni znak Republike Srbije.

Za sve što je učinio za Srbiju, Evropu i svijet dr Zoranu Đinđiću je mjesto među velikanima boraca za mir, demokratiju i toleranciju.

Lazar Manojlović,
Bijeljina