Arhiva

Oporavak na vidiku

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Mreža je već nekoliko nedelja u funkciji, ali zapadnoevropski proizvođači će tek u drugoj polovini ove godine tržištu ponuditi mobilne telefone treće generacije (UMTS) u dovoljnom broju i u različitim varijantama. Zato su tradicionalni sajam informacionih tehnologija i telekomunikacija Cebit, koji se u ovo vreme održava u nemačkom gradu Hanoveru, dočekali sa strahom od otvorenog napada azijskih konkurenata. “Simens” i “Panasonik” već imaju dovoljno iskustva sa aparatima lako prilagodljivim zahtevima evropske UMTS mreže.

Sem ove teme, očekuje se da će Cebit dosta vremena posvetiti zaštiti Interneta od virusa i crva, opasnosti koja je od početka ove godine povećana. Početkom godine Internet je ugrozio crv Mdždoom, a za njim su ubrzo sledili i drugi. Specijalisti za temu zaštite Sdžmantec, Trend Micro, Messagelabs, Sophos, Kasperskdž ili ISS na sajmu će prikazati svoje metode zaštite. “Majkrosoft” je proteklih meseci više puta morao da upozori na slabe tačke u svojim programima, a opasnost je utoliko veća što i mobilni telefoni postaju meta hakera i virusa.

Tema Cebita-a biće i sistem Linudž koji, navodno, koristi sve više firmi, gradskih uprava, pa čak i nemački Bundestag, ne samo zato što je besplatan nego je manje od “Majkrosoftovog” softvera osetljiv na hakere i viruse.

Ovogodišnji Cebit se inače održava u optimističkoj atmosferi jer branša, posle tri teške godine, ove godine očekuje rast. Doduše, viši u Aziji i Americi nego u Evropi.