Arhiva

Baš prelivanje

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00
Baš prelivanje

Ako ni u čemu drugom, Kori Udovički u jednome ima pravo. Zamajavanje sa Anketnim odborom koji Aleksandar Vučić ne koristi u političke svrhe dajući opširne gromopucateljne intervjue na sve strane, trebalo bi prekinuti. Po njenom receptu. Angažovanjem neke relevantne međunarodne stručne sile koja bi mogla da izađe na crtu profesoru doktoru LJubomiru Geriću. A da pri tome ne bude ni prelivena ni polivena. Kako se tokom više od tri sata njegovog saslušavanja desilo članovima Anketnog odbora. Jer struka je struka. Da Dinkić lepo izdvoji koji milion dolara iz Jelašićevih deviznih rezervi, ako je moguće preko Euroadžis banke: ako nije, nije ni važno. Da stvarno saznamo da li su nas oni iz EPS-a potkradali ili nisu. Pa koliko košta da košta. Ovako će isto da nas košta, a nećemo saznati ništa.

Tokom svog maratonskog svedočenja, doktor LJubomir Gerić se nije nasmejao nijednom, a novinare je vezao za stolicu sve do pola sata pred ponoć, dok su članovima Anketnog odbora navirala sve nova i nova pitanja koja ih nisu vodila nikud.

Profesor Gerić je za aktuelnu aferu u Srbiji optužio sve. Ona je, prema njemu, izazvana zato što se on usprotivio usvajanju Zakona o energetici kojim se EPS horizontalno razbija umesto da se vertikalno povezuje, kako je to uobičajeno u većini zemalja Evrope od kojih se neke spremaju da grešku sa horizontalnim razbijanjem isprave vertikalnim povezivanjem. Za zle namere Gerić je optužio Božidara Đelića i Kori Udovički. “Ja sam bio izvršilac njenih naređenja”, rekao je Gerić. Udovički je insistirala čak i da se smeni Momčilo Cebalović samo da bi EPS ostao bez portparola, dakle bez kontakta sa javnošću. I kad je postala guverner NBS Udovički je vladala Ministarstvom za energetiku preko zamenika. A šta je tu Đelić? E, njemu je Đinđić svojevrememo rekao: “Božo, reci dragička, postaviću ti Kori za ministra za energetiku. Zašto bi to Boži bila dragička?”, pitao je Gerić i Anketni odbor i prisutne novinare.”Mera interesa je fantastična”, rekao je Gerić. Na primer, svi imaju pik na Hidroelektranu Bajina Bašta. Ako bi mogli džabe da je otkupe.

Onda je Gerić, pošto se oko toga dvoumio, odlučio da jednom za svagda objasni Anketnom odboru i novinarima da se Hidroelektrana Bajina Bašta preliva kad iznenada nadođe velika voda, pa makar da su joj akumulacije tog trenutka prazne. Iako je operativni dispečer tvrdio drugačije. Da je do prelivanja dolazilo jer je EPS bez potrebe, recimo, deponovao struju firme EFT, vlasništvo Vuka Hamovića. Dakle, Gerić je izvadio iz torbe plastičnu flašicu bez dna i sipajući u nju vodu iz čaše plastično nam jednom za svagda pokazao kako bi “Srbija prošlog leta bila u mraku da razmenom nije dobila struju od firme EFT, koja je tu struju mogla i bolje da proda”. Ali, Gerić se bavi globalnim planiranjem, a operativni dispečer dnevnim deponovanjem, pozajmljivanjem i razmenom, između kojih svako ko želi da učestvuje u radu Anketnog odbora mora praviti razliku.

Onda je Gerić ustao da članovima Odbora podeli i materijale koji će im sve razjasniti, pa je nehotice srušio čašu vode u krilo, srećom ne Aleksandru Vučiću čija stranka sa tim ima iskustva, nego zbunjenom poslaniku Demokratske stranke Mihajlović. Na šta su posetama hidroelektranama podmićeni novinari, pošto su savladali lekciju, uglas dreknuli: “Prelivanje”.

Gerić je članove Anketnog odbora podučio i meteorologiji, koja sasvim pouzdanu prognozu može dati samo za tri dana unapred, prognozu sa greškom pet dana unapred, a od pouzdane dugoročne prognoze nema ništa. Čak ni Amerikanci, kad su se ono iskrcavali u Normandiji, nisu mogli da se obezbede dugoročnijom vremenskom prognozom, kao što znate, rekao je Gerić. “Ne znam, nisam se tad bio rodio”, replicirao je bez potrebe Vučić. “Nisam ni ja, ali znam”, mirno je nastavio Gerić.

On je dakle optužio sve redom, pa i neke koji se nisu nadali. “Jedno pitanje koje lebdi pred vama, lebdi i preda mnom: otkud EFT-i tolika kreditna sposobnost da otkupi svu struju u regionu.” Stvarno otkud?