Arhiva

Najtvrđe uskršnje jaje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

I ove godine, po četrnaesti put, u Mokrinu je održano svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. U konkurenciji od 48 takmičara, jedinstvenu titulu dobio je Miodrag Prodanović, trgovac iz Mokrina. Novi-stari pobednik, koji je povratio titulu od pretprošle godine, za NIN otkriva tajnu svoje pobede:

- Moram da kažem da se mi Mokrinčani, ipak, najbolje razumemo u jaja. Ja sam ovo pobedničko našao baš u Mokrinu, oko dve nedelje pre Uskrsa. Na početku selekcije imali smo 182 jajeta, onda ih je ostalo 60 najčvršćih, pa 10 da bih na kraju izabrao baš ovo. Procedura biranja je vrlo zanimljiva i dugotrajna. Jaja se prvo kuckaju o zub pa morate imati sluha da biste prepoznali pravi zvuk. To je umetnost. Mora da kucka snažno ali i nekako staklasto. Takođe, “guzica” mora da mu bude bar solidna. Da bude snažno i napred i nazad. Da bude izdržljivo, jer mora da razbije 5-6 jaja, četiri u finalnom delu i dva u kvalifikacijama. Pehar koji sam dobio, ostaće trajna uspomena. Sad jedino ja imam dva pehara. Ali, kod nas u selu prestiž je najvažniji. Tako, najveća nagrada mi je slava.

U nedelju idem u selo Ostojićevo, tamo se održava Malo svetsko prvenstvo u tucanju jaja. Još nikome nije pošlo za rukom da objedini titulu. Nikad se ne zna, ali, ja ipak imam dobro jaje.

# B. J.