Arhiva

Beta je zdrava

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U članku pod naslovom “Prvih deset godina”, posvećenom jubileju beogradske novinske agencije Beta, obnarodovano je i antrfile “Šta znači Beta?”.

Razgovarajući sa nadležnima u Beti, novinar je, kako sam beleži, došao do saznanja da su “osnivači agencije smatrali da je to jednostavan naziv koji se jednako čita na svim jezicima i asocira na Beograd, u kojem je sedište agencije”.

NIN još piše: “U Beti kažu, u šali, da ni poređenje sa grčkim slovom beta nije sasvim umesno jer su oni ‘alfa’ i ‘omega’ novinarstva.”

Da li je reč o šali, ili o nečemu što je sa šalom teško dovesti u vezu - razmišljajmo drugom prilikom. Ovoga puta konstatovaćemo da je novinar našeg uglednog nedeljnika ostao bez odgovora na pitanje iz naslova antrfilea. Reč “beta”, naime, ima sasvim konkretno značenje: cikla (cvekla) ili blitva (“Latinsko-hrvatski ili srpski rečnik”, autor Milan Žepić, priređivač Veljko Gortan, izdavač “Školska knjiga”, Zagreb, 1985).

Ako su utemeljivači agencije Beta, samim nazivom kuće koju grade, pokušali da sugerišu ovdašnjoj, i ne samo ovdašnjoj, javnosti da će u medijskom jelovniku figurisati kao artikal koji povećava broj crvenih krvnih zrnaca (cvekla) ili blagorodno deluje na crevnu floru (blitva), onda bi to u ovakvim, jubilarnim, prigodama mogli i javno da kažu. A ukoliko, pak, dadoše agenciji ime, a ne znaju šta ta reč znači - neka čitaju NIN, pa će saznati.

Vladimir D. Janković
elektronskom poštom