Arhiva

Prirodni faktor

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Šećerna bolest je sistemska bolest metabolizma, to jest bolest koja zahvata ceo organizam. Pristup lečenju tako komplikovane i trajne bolesti mora biti sveobuhvatan, multidisciplinaran, sistematičan. Kroz istoriju DID i prve polovine DD veka, kao nastavak lečenja ili oporavak korišćeni su prirodni faktori naših banja. U drugoj polovini DD veka, napretkom medicinske nauke, prirodni faktor je prilično zapostavljen.

Vrnjačka Banja, kao prirodna lepota, banja sa lekovitim prirodnim faktorom, ima ustanovu koja se specijalno bavi problemom šećerne bolesti, bolesti organa za varenje, kao svojom osnovnom delatnošću. Nesporna je uloga prirodnog faktora u lečenju inflamatornih bolesti digestivnog trakta, infekcija mokraćnih puteva, poremećaja mikrocirkulacije lakšeg stepena, opšteg sistemskog efekta, kao i izvesnih efekata na glikoregulaciju.

“Merkur”, specijalna bolnica za bolesti organa za varenje i šećerne bolesti, predstavlja najsavremeniju medicinsku službu za prevenciju, dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju oboljenja indiciranih za lečenje u Vrnjačkoj Banji. U “Merkuru”, pored prirodnog faktora, koriste se sva savremena znanja iz oblasti medicine i blagovremeno ih primenjuju u lečenju svojih bolesnika:

U cilju kompleksnog pristupa lečenju šećerne bolesti, Specijalna bolnica se razvijala, tako da sada ima pet lekara koji se usko bave problemima šećerne bolesti, razvijenu internističku službu gde svaki od 20-tak internista uzima aktivno učešće u lečenju šećerne bolesti i komplikacija.

Pored razvijene internističke službe (endokrinolog, kardiolog, gastroenterolog, reumatolog), Specijalna bolnica zatvara krug obrade bolesnika sa šećernom bolešću kroz konsultativne preglede: fizijatra, neurologa, oftalmologa, urologa, ginekologa, radiologa.

U Specijalnoj bolnici moguća je obrada bolesnika i sa drugim endokrinološkim poremećajima (štitaste žlezde, reproduktivnog sistema, nadbubrežnih žlezda).

Gastroenterološka obrada bolesnika pored subspecijalističkog pregleda podrazumeva i laboratorijsku dijagnostiku, ultrazvučnu dijagnostiku, interventnu i dijagnostičku endoskopiju, kako gornju tako i donju, radiološku dijagnostiku, terapiju mineralnim vodama (per os, Per clismam, tubažom).

Kompletan tretman fizikalne medicine uz prirodni faktor i procedure savremene fizikalne medicine rešava uspešno probleme komplikacije šećerne bolesti na perifernim krvnim sudovima i nervima, kao i probleme degenerativnog reumatizma i drugih reumatskih bolesti.

Oftalmološka služba, pored svoje uobičajene delatnosti, usko sarađuje i budno motri na očno dno u cilju dijagnostike promena uzrokovanih šećernom bolešću, kao i rešavanjem komplikacija iste kroz specifičan terapijski postupak.

Sve ostale specijalnosti i saradnici su u službi rešavanja osnovnog problema šećerne bolesti i komplikacija na svim organima i sistemima pored svoje delatnosti u okviru specijalnosti.

Jedan dan, ili ono što bolesnik sa šećernom bolešću može dobiti u Specijalnoj bolnici u Vrnjačkoj Banji je: prijem i smeštaj na bazi punog pansiona, tri glavna obroka i užine prema dijetetskim potrebama, dozirana fizička aktivnost, koristeći sve lepote dane prirodom, prvi lekarski pregled, korigovanje terapije, konsultativni potrebni pregledi, potrebna dijagnostička dodatna procedura, praćenje glikoregulacije kroz dnevne profile glikemija, kako pre tako i posle obroka, korigovanje energetskog unosa kroz rad dijetoterapeuta.

Sve na jednom mestu i kada treba. Optimum boravka bolesnika za zatvaranje celog dijagnostičko-terapijskog-epikriznog kruga je tri nedelje.

Kako bi bili neprestano u toku sa novim saznanjima iz oblasti naše delatnosti, ostvarena je tesna saradnja sa Medicinskim fakultetom u Beogradu (kroz redovne aktivnosti profesora iz oblasti endokrinologije, gastroendokrinologije, kardiologije, urologije), Medicinskim Fakultetom u Kragujevcu i Nišu. Stalne posete edukativnim skupovima iz raznih oblasti lekara i saradnika, aktivno učešće u njima kroz radove ili diskusije, govori o živoj aktivnosti, ozbiljnosti, temeljitosti i savremenosti u radu.

Objekti “Merkura” su Merkur-novi, Mirko Tomić, Merkur-stari i Šumadija, kapaciteta 850 postelja. Objekti su B kategorije, organizovani kao hoteli sa zdravstvenom službom u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima. Zdravstvene usluge pruža više od 50 lekara (od kojih je najveći broj specijalista i subspecijalista), 100 zdravstvenih radnika sa višom i srednjom medicinskom školom i 180 medicinskih saradnika sa visokom, višom i srednjom stručnom spremom. U svim objektima organizovana je zdravstvena služba u toku 24 časa.

U sklopu “Merkura” postoje sledeći sadržaji: Termomineralno kupatilo sa mineralnim izvorima, Ambulantno-polikliničko odeljenje sa specijalističkim službama, Rendgenološko odeljenje, Kliničko-biohemijska laboratorija sa RIA laboratorijom, Odeljenje za dijabetes i lečenje gojaznosti, Odeljenje gastroenterologije, Odeljenje fizikalne terapije, Ginekološko-terapeutsko odeljenje, Kabinet za ultrazvučnu dijagnostiku, Kabinet za endoskopiju, Kabinet za kardio-vaskularna ispitivanja, Kabinet za očne bolesti i laser terapiju, Kabinet medicine sporta, Neuropsihijatrijski kabinet, Kabinet refleksoterapije-akupunkture, - Dežurna medicinska služba.

U cilju prevencije i daljeg lečenja jedne od najčešćih bolesti današnjice, ljudi u “Merkuru” spremni su da potencijalnim bolesnicima i onima koji se već bore sa šećernom bolešću, život učine lakšim i lepšim.