Arhiva

In memoriam

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Retki su ljudi koji poput doktora Vidaka Mićovića, posle decenije i po provedenih u provinciji, dospevaju do zvanja profesora univerziteta, i za koje kolege na poslu rezervišu naziv maestro. I zaista, najveći broj lekara i osoblja sa Očne klinike “Dr Đorđe Nešić” u Beogradu o profesoru Vidaku Mićoviću govori kao o gospodstvenom čoveku koji je svoj posao oftalmološkog hirurga obavljao maestralno.

Doktor Vidak Mićović rođen je 15. marta 1932. godine, a posle završene gimnazije u Zaječaru upisao se na Medicinski fakultet u Beogradu, koji je završio 1960. godine kao stipendista opštine Bor. Po završetku specijalizacije oftalmologije 1966. godine osnovao je odeljenje za očne bolesti u Boru i postao načelnik oftalmološke službe, gde je sa manjim prekidima ostao sve do 1976. godine. Jedno vreme je obavljao i dužnost načelnika Medicinskog centra Bor.

Kao ambiciozni oftalmolog našao je načina da 1975. godine dospe do jednog od tada najpoznatijih oftalmologa u Evropi, profesora Helmuta Nojbauera i da kod njega na klinici u Kelnu provede na subspecijalizaciji iz oblasti mikrohirurgije oka 11 meseci. Čuveni nemački profesor prihvatio je i odobrio predlog doktora Vidaka Mićovića o seriji eksperimenata u vezi sa prodorom amagnetnih stranih tela metalnog porekla, pretežno bakra, u pojedine segmente očne jabučice. Ova kolosalna ideja i njeni rezultati postignuti u eksperimentalnoj laboratoriji Očne klinike u Kelnu, prerasli su u doktorsku tezu koju je doktor V. Mićović odbranio u Beogradu 1980. godine.

Za vreme boravka u Kelnu doktor Mićović je bio svedok istorijskog događaja u hirurgiji oka. Naime, te 1975. godine izvedena je prva operacija zamene staklastog tela iz unutrašnjosti očne jabučice u Evropi koju je izveo čuveni profesor K. Hajman (Sjedinjene Američke Države). Okolnost da je dr V. Mićović u brojnim asistencijama profesoru Hajmanu osposobljen za rešavanje specifične patologije oka, doprinela je da se na Očnoj klinici “Dr Đorđe Nešić” u Beogradu, na koju je u međuvremenu prešao 1976. godine, otvori posebno odeljenje za povrede oka, na kome je postao rukovodilac.

U toku svog hirurško-oftalmološkog radnog veka dr V. Mićović je objavio više od 100 stručnih i naučnih radova od kojih je tridesetak objavljeno u inostranstvu. Osim toga, 1986. godine objavio je Oftalmologiju, poznati udbenik za studente Više medicinske škole na kojoj je godinama bio profesor. Između ostalog, publikovao je monografiju Bakar u oku (1980) i knjigu Očna traumatologija (1997) koja predstavlja sintezu njegovih dostignuća i iskustva u oblasti povreda oka.

Rezultat višegodišnjeg entuzijastičnog stručnog i naučnog rada bio je izbor u zvanje profesora očnih bolesti na Univerzitetu u Kragujevcu 1991. godine. Bio je član Jugoslovenskog, Nemačkog oftalmološkog društva i Svetskog društva za očnu traumatologiju.

Bolest kojoj je prkosio nešto više od šest meseci savladala ga je 19. aprila 2004. godine i fizički razdvojila od porodice, prijatelja i kolega.

Profesor dr M. B. Đordjević