Arhiva

Šta možete da učinite

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dijeta i vežbe

Započnite tako što ćete isplanirati svoje obroke i povećati fizičku aktivnost - cilj vam je trideset minuta dnevno. Nivo šećera u krvi stabilisaće se ako uzimate nekoliko manjih obroka (doručak, ručak, večera i dve užine) svakoga dana u isto vreme i ako odaberete namirnice koje sadrže dosta celuloze, a malo masti, kao što je sveže voće i povrće, pasulj i neprerađeno celo zrnevlje.

Lekovi

Ako promena ishrane i povećanje fizičke aktivnosti nisu dovoljni da nivo glukoze drže pod kontrolom, postoji nekoliko lekova koji vam mogu pomoći:

SULFONIL-UREJE Ovi lekovi aktiviraju pankreas da oslobodi više insulina

MEGLITINIDI Kao i sulfonil-ureje, i oni podstiču pankreas da stvori veće količine insulina

BIGVANIDI Ovaj tip lekova daje znak jetri da proizvede manje glukoze i senzitira mišićno tkivo da apsorbuje više glukoze iz krvi

TIJAZOLIDINDIONI

Najnoviji dodatak kompletu lekova za dijabetes, ove pilule povećavaju sposobnost insulina da gurne glukozu u mišićno i masno tkivo

INHIBITORI ALFA-GLUKOZIDAZE Delujući u crevima, ovi lekovi sprečavaju pretvaranje skroba iz hleba i testenina u šećer

Insulin

U zavisnosti od toga koliko im dugo nivo glukoze u krvi ostane visok i drugih zdravstvenih faktora, nekim dijabetičarima koji pate od tipa dva potreban je insulin. Iako postoje razne vrste insulina koje se mogu uzeti na različite načine, za dijabetičare koji pate od tipa dva, najpogodnije su injekcije - bilo sa špricem i iglom ili u vidu insulinskog penkala sa kertridom koji sadrži različite doze insulina. Mnogim ljudima stanje se poboljšava od kombinacije lekova koje uzimaju oralno i insulina, kojom kontrolišu nivo glukoze u krvi.

Testovi

Ako vam je dijagnostifikovan dijabetes, važno je proveravati nivo glukoze u krvi. To se može učiniti na više načina:

HBA1C Takođe poznat i pod imenom test glikoziranog hemoglobina, HBA1C je test krvi koji vam obezbeđuje beleženje nivoa glukoze u krvi tokom perioda od dva do tri meseca. Glukoza iz krvi vezuje se za hemoglobin, protein koji se nalazi u eritrocitima i koji prenosi kiseonik, stvarajući glikozirani hemoglobin. Pošto eritrociti telom cirkulišu nekoliko meseci, nivoi glikoziranog hemoglobina dobar su pokazatelj prosečnog nivoa glukoze u krvi tokom izvesnog vremenskog perioda.

URIN Kada telo ne može da stvori dovoljno insulina, a nivo šećera u krvi se suviše poveća, ono počinje da razlaže masti i stvara ketone. Ova jedinjenja dospevaju u urin i znak su da suviše malo insulina efektivno obavlja svoj posao.

KRV IZ PRSTA Najrasprostranjeniji način provere nivoa šećera u krvi - vađenje krvi iz prsta pre svakog obroka i polaska na spavanje - postao je mnogo prijatniji i manje bolan nego što je nekada bio. Automatske lancete čine vađenje krvi lakšim, a kompjuterizovani uređaji mogu automatski da zabeleže rezultat.

GLUKO-SAT Samo jedan uređaj odobren od strane Evropske unije omogućava merenje nivoa glukoze u krvi bez uboda kože. Nosi se na ruci i koristi slabe električne struje da lagano izvuče telesnu tečnost iz kože najviše šest puta u toku jednog sata, na period od maksimalno trinaest sati. Oni koji imaju fobiju od igle ipak neće moći da izbegnu ubod u prst. “Sat” treba da se kombinuje sa konvencionalnim načinom vađenja krvi.