Arhiva

I lokalni sukobi mogu dovesti do lomova

P. Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
I lokalni sukobi mogu dovesti do lomova

Sukob Veroljuba Stevanovića, gradonačelnika Kragujevca i jednog od lidera URS-a, sa policijskom upravom u ovom gradu prerastao je u politički okršaj, pošto je policija početkom nedelje uhapsila Stevanovićeve saradnike Zlatka Minića, direktora pokreta Zajedno za Šumadiju i Nebojšu Vasiljevića, funkcionera FK Radnički iz Kragujevca. Najpre je Stevanović optužio svoje koalicione partnere na republičkom nivou, tačnije predsednika Izvršnog odbora SNS-a i sina predsednika Srbije Radomira Nikolića da stoji iza tih hapšenja i da ona imaju političku pozadinu sa ciljem da se smeni gradonačelnik Kragujevca. Iz SNS-a su odgovorili da je to notorna laž.

Može li sukob u Kragujevcu, jednom od bedema URS-a, uzdrmati vladajuću koaliciju, ali i Ujedinjene regione, NIN je pitao Boška Ničića, trećeg čoveka URS-a i gradonačelnika Zaječara.

Pre svega, ne verujem da je Verko Stevanović mislio da iza hapšenja stoji sin predsednika Nikolića. Verujem da je mislio na odbor SNS-a u Kragujevcu, jer ne želim da verujem da je predsednikov sin Radomir umešan u celu ovu stvar sa hapšenjima, kaže Ničić.

SNS je već reagovao i tvrdi da je izjava Stevanovića laž. Može li ovaj sukob narušiti odnose SNS-a i URS-a?

Ne može, jer je to samo sukob na lokalnom nivou. Ali ne bi ga trebalo ni zanemarivati, jer smo svedoci da nekada ti periferni sukobi dovedu do ozbiljnih lomova. Zato je potrebno da ministar Mlađan Dinkić, lider naše koalicije i ministar policije Ivica Dačić dođu u Kragujevac i sa Stevanovićem jednom za svagda razreše probleme koji odavno postoje između njega i policijske uprave u tom gradu. Verko je mnogo uradio za Kragujevac i u partiji koja je ovaj grad od doline gladi dovela do jednog od najboljih u Srbiji ne verujem da ima korumpiranih ili kriminalizovanih struktura. Sa druge strane, svedok sam bahatosti i bezobrazluka policije u tom gradu. Na tu bahatost već je trebalo reagovati.

Da li vi sada upirete prst na premijera i ministra policije Ivicu Dačića da je on kriv što se toleriše, kako kažete, samovolja policijske uprave Kragujevac?

Ne upirem. Taj sukob postoji i iz vremena prethodne vlade i ne verujem da je on posledica pokušaja da se Stevanović smeni sa mesta gradonačelnika. Insistiram na tome da se čelnici vladajuće koalicije sretnu što hitnije u Kragujevcu kako bi se ovaj problem rešio pre nego što u tom gradu dođe do ozbiljnijih sukoba. Takođe, potrebno je ispitati kako je moguće da se četiri sata pre primene zakona, koji ukida zloupotrebu službenog položaja, direktor organizacije Zajedno za Šumadiju optužuje da je zloupotrebio položaj i hapsi zbog toga, iako stranka ne stoji iza te optužbe, a tobož je krao stranačke pare. Nešto je tu na klimavim nogama i to je potrebno ispitati.

Ali ipak nagoveštavate političku pozadinu. Može li se registracija URS-a kao stranke zaustaviti ili vaša stranka podeliti ako njen lider Dinkić kojim slučajem bude primoran da bira između Stevanovića i koalicije sa Dačićem i Vučićem?

Apsolutno ne. Mi smo svi već dovoljno u politici da sigurno nećemo na taj način rešavati probleme. Ponavljam da je u pitanju lokalni sukob, ali da se on mora rešiti sastankom čelnika koalicije da ne bi prerastao u nešto ozbiljnije.