Arhiva

Odiseja 2005

Dragana Bošković | 20. septembar 2023 | 01:00

Prošlog vikenda je, u Marseju, zasedao “komitet za pilotažu” buduće ODISEJE 2005, bijenalnog projekta Internacionalnog instituta za mediteransko pozorište (IITM) i Evropskog saveta. Čitaoci, nadam se, pamte “Konstancu”, školski brod rumunske Ratne mornarice, nosač helikoptera koji, kompletno naoružan, postaje, tokom dva letnja meseca, svake druge godine, brod mira koji pronosi Mediteranom ideju ujedinjenja duhovnog prostora tog našeg “plovećeg kontinenta”.

Gospodin Hoze Monleon, direktor IITM-a, predstavio je, najpre, osnovne strateške pravce IITM-a za ovu i narednu godinu. “U dinamičnoj aktuelnoj istoriji, uvek teškoj, mi moramo da igramo ulogu onoga koji stalno podstiče susrete na Mediteranu”, napisao je Hoze Monleon u svom “Apelu iz Meride”, osnivajući IITM, 28. jula 1990.

Do sada, ODISEJA 2001 i ODISEJA 2003. plovile su pod naslovima “Dijalog civilizacija” i “Dijalog za mir”. Brod se, oba puta, uz veliku pompu, zaustavio u Kotoru, Uneskovom gradu. Prošle, 2003. godine, prvi put na školskom ratnom brodu “Konstanca” nalazio se i mladi srpski glumac Vladan Brković, u tom trenutku taze diplomirani iz klase Ivana Bekjareva, na Akademiji umetnosti BK. Vladan je plovio sa internacionalnom trupom ODISEJE 2003. dva meseca, obišavši trinaest zemalja Mediterana, igrajući glavnu ulogu u pozorišnom performansu “Memorija mora”, u režiji glavnokomandujućeg Rišara Martena, direktora Teatra Turski iz Marseja, gde je, zvanično, sedište ODISEJE.

Ovog maja, dok je na stotinak kilometara udaljenoj kanskoj Kroazeti vrvelo, a u Parizu divljao generalni štrajk metroa i TGV voza, Vladan je, u prisustvu Vladimira Jevtovića, još jednog člana IITM-a iz Srbije, smireno i razložno predložio, u Marseju, neke nove i sveže stvari za narednu plovidbu. Vaš izveštač, kao koordinator ODISEJE za Srbiju i Crnu Goru, predložio je nešto radikalno novo: da “Konstanca”, kojoj je baza rumunska luka Braila, na Dunavu, produži tom rekom do Beograda. Sumnja se da je brod prevelik za to. Nisu nepoznate bojazni koordinatora naše nesigurne Zajednice. Za nas, ovde, 2005. je veoma daleko. Strepnju od “povratka u tu budućnost” shvataju i ostali.

No, ima i većih problema. ODISEJA 2005. će ploviti pod naslovom “Rat i mir”! Ovoga puta, “Konstanca” će pokušati nemoguću misiju: da u plovidbi ODISEJE 2005. spoji umetnike iz arapskih zemalja i iz Izraela! Smrknuto, povišenim tonom, ali još uvek prijateljski, raspravljalo se o tome u Marseju. Svi su bili tu.

Lakoj melanholiji vašeg izveštača u predivnom mediteranskom okruženju doprinelo je i ono parčence istorije koje smo mi (“Jugosloveni”) ostavili u Marseju. Na Kanabijeru još uvek stoji mesingana ploča, na kojoj piše: “Ovde su pali za mir i za slobodu junački kralj Aleksandar Prvi od Jugoslavije, prijatelj Marseja i Francuske i Luj Bartu, ministar inostranih poslova, 9. oktobra 1934.”

Sedamdeset godina od tada, a iskustva strašna. Možda će ODISEJA 2005, u kojoj učestvuju 24 zemlje Mediterana, ipak, pokrenuti kamenčić (na dnu mora), od koga će se, jednom, stvoriti stena dovoljno jaka da zatvori put Jahačima Apokalipse. Mi, učesnici, nadamo se stalno u to.