Arhiva

Krili istinu o mleku

K. Preradović | 20. septembar 2023 | 01:00
Krili istinu o mleku


Mleko je tema broj jedan u Srbiji i to ne bez razloga. Informacija da čak 29 od 35 uzoraka mleka na domaćem tržištu ima prekomerne doze kancerogenog aflatoksina, koju je objavio Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, izazvala je paniku među građanima. Dok iz Vlade Srbije najavljuju da će sporno mleko povući iz prodaje iako nema opasnosti po zdravlje, Ivana Dulić Marković, bivša ministarka poljoprivrede kaže za NIN da su rezultati analize zabrinjavajući. Očekuje da će Ješić biti anatemisan, iako je iskazao građansku hrabrost i poštenje.

Šta takvi podaci znače za građane i da li je zaraženo samo mleko ili i svi mlečni proizvodi?

To znači da su zaraženi i mleko i mlečni proizvodi, zbog čega treba hitno povući sve količine sa tržišta i uraditi detaljnu vanrednu kontrolu kompletnog prometa kako bi se u prodavnice pustili samo ispravni proizvodi. To naravno košta i treba hitno naći novac za to, ali je neophodno učiniti. Vlada mora da objavi istinu o tome šta je ispravno, a šta ne. Treba hitno uvesti mleko iz EU, nikako ne iz regiona, koji ima slične probleme i dati preporuku seljacima da krave ne hrane kukuruzom već pšenicom, sojom i ječmom. Moguće je da bi to u kraćem periodu od nedelju dana dovelo do nestašica mleka, ali bolje i to nego da nas truju.

Kakve posledice ima aflatoksin po ljude i koliko dugo smo tome izloženi?

Aflatoksin ima kancerogena dejstva i u krajnjem ishodu može da izazove rak jetre. Što ga duže unosimo, opasnost je veća, a kod nas se to već radi nekoliko meseci. Koliko će to još trajati, zavisiće pre svega od toga hoće li Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da se pravi blesavo.

Da li je Ministarstvo moglo da spreči ovu situaciju?

Naravno da jeste, sve se znalo još pre četiri meseca, kada je utvrđeno da je prošlogodišnji rod kukuruza zaražen i opasan i za prehranu krava. Mnogi su upozoravali na to, a i sama sam to pitanje postavila Ministarstvu poljoprivrede. Umesto da nešto preduzmu, rešili su da ignorišu problem i zataškavaju ga. Trebalo je odmah da upozore seljake da razvrstaju kukuruz, a zatim da krenu u rigoroznu kontrolu. Tu je potpuno zatajila Uprava za zaštitu bilja, na koju se svake godine baca ogroman novac. Krive su i mlekare, koje imaju svoje laboratorije i internu kontrolu. Od jula nisu rađene vanredne kontrole mleka, nego su sad uzeli 300 uzoraka, čije rezultate još čekamo. To je bahatost i nečinjenje zbog koga smo sada došli u sitaciju da je problem prerastao i Ministarstvo i državu, a da su svi građani zabrinuti za zdravlje.

Ko treba da odgovara za to?

Ovde se radilo o ogranizovanom ćutanju i prikrivanju istine, zbog čega resorni ministar Goran Knežević treba da podnese ostavku ili da bude smenjen. Ovo je situacija koja zahteva sankciju jer se radi o zdravlju svih nas. Umesto toga, verujem da će u Ministarstvu poljoprivrede nastaviti da se prave ludi, smirivaće paniku i kriti sve i dalje.

Šta savetujete građanima?

Dugotrajno mleko malo je bezbednije, pa, ako već moraju da piju, neka se snabdevaju njim, dok se stanje na tržištu ne normalizuje.