Arhiva

Pedofilna zona sumraka

Sandra Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00
Pedofilna zona sumraka

Foto Zoran Ilić

Jedan deo planete je prosto zgranut izjavom kardinala Napije da pedofilija nije zločin već poremećaj, dok je drugi uveren da je čak i to pomak jer se Katolička crkva konačno zainteresovala za ovaj problem. Sa nekoliko vekova zakašnjenja i na način na koji obično radi isplatom milionske odštete ljudima koji su u detinjstvu bili zlostavljani. A da, izdato je i nekoliko saopštenja o tome da su čak i u periodu kada nisu priznavali da u njihovim redovima postoje pedofili, one koji su malo skrenuli sa božijeg puta ipak slali kod psihologa.

Srpska pravoslavna crkva bila je daleko suzdržanija u slučaju vladike Pahomija. Po svemu sudeći u tu stručnu pomoć mimo molitve baš i nije verovala, a još manje je bila spremna da odreši kesu i bar simbolično nadoknadi patnje. Ne samo žrtava Pahomija, već i sistema koji je dozvolio da maloletnici od 2003. do 2011, kada je proces zastareo, ponavljaju bolne detalje pred usporenim istražnim organima i uz radost štampe koja je poput porno romana opisivala detalje fizičkih kontakata. I na kraju je sistem, a ne Crkva, isplatio odštetu, uz nategnuto opravdanje tipa izvinite što smo spori pa ne uradismo ništa.

Za neke je to mogla da bude priča sa srećnim krajem, ali ju je u potpunosti pokvario Nemanja S. tvrdnjom da ga je vladika dugi niz godina seksualno zlostavljao, a da konačno ima hrabrosti da progovori o tome. Nejasno je šta mu je tu hrabrost sada ulilo jer se malo šta promenilo na relaciji pedofilija-crkva-javnost, ali je teško poverovati da mladić laže. Jednostavno, ko bi iz čista mira želeo da obelodani seksualna iskustva sa Pahomijem, to nije baš priča koja laska, a još manje bi mogla da laska čak petorici dečaka.

I tada smo ušli u daleko veću zonu sumraka od one pedofilsko-estradne u koju nas je, preko Pinka i Željka Mitrovića uveo Era Ojdanić, koji je ispričao pred milionskim auditorijumom kako je sa 54 godine imao devojku koja je išla u sedmi razred osnovne škole. Naime, Eparhija vranjska izdala je saopštenje u kome je opisala trnoviti put kojim idu sa svojim episkopom, na koji ih je lično Isus upozorio rečima: Sve će vam to činiti zbog imena mojega, uz pojašnjenje da tako rade neprijatelji Crkve koji zaboravljaju da ona nije ljudska već božanska ustanova. A božanska ustanova čak i neprijatelju prašta. I to piše u saopštenju.

A u čemu se sastoji taj oprost? Pa, dan nakon toga su protiv Nemanje S. podneli prijavu da je proneverio crkvene pare. I tim gestom su tačno pokazali Željku Mitroviću kako da se izvuče iz ne baš zavidne situacije u kojoj, valjda neprijatelji Pinka, hoće da mu iz Farme uzmu zvezdu Ojdanića samo da bi ga saslušali zbog nedozvoljenog odnosa sa maloletnicom. A po njegovom mišljenju Era nije učinio ništa nedozvoljeno jer je platonski a ne seksualno opštio sa devojčicom. I to na toliko nevin način da su njegovu ispovest emitovali kao snimljen materijal, što bi se reklo sa predumišljajem. Po receptu Vranjske eparhije, Mitrović je upriličio slično saopštenje osvetiće se RTS-u, tako što će im javno preispitivati poslovanje, samo zato što su u Dnevniku promovisali kako Ojdanić bali nad detetom.

Ima li taj horor epilog? SPC će možda penzionisati Pahomija, ali Era ostaje na Farmi, jer će ga policija tako diskretno saslušati da gledaoci neće ni primetiti sat njegovog odsustva. Ako je za utehu početkom nedelje u Skupštini Srbije počela je rasprava o paketu pravosudnih zakona, među kojima je i novi zakon o zaštiti dece od silovatelja i pedofila. I bilo je vreme.