Arhiva

Prebrojavanje podobnih krvnih zrnaca

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00
Prebrojavanje podobnih krvnih zrnaca


Priča o Živoradu Žiki Ajdačiću predstavlja samo jedan od sramnih repova koje se vuku za ovom vlašću. A nažalost, ima ih. Dotični kulturni radnik je ovih dana saopštio spisak nepodobnih srpskih filmova (za jedan je Srbija dala deo novca), ima ih osam, i nabrojao njihove reditelje, uz objašnjenje da domaća filmska produkcija ne valja, da su pare potrošene na filmove koji skrnave kulturu Srbije, koji ne promovišu njene već belosvetske vrednosti.

U vreme kada je ovaj kulturni radnik stasavao na estradnoj sceni Srbije, Savez komunista Jugoslavije je bio presuditelj u svemu, posebno kad je o kulturnom stvaralaštvu reč. U tim vremenima, ovaj delatnik nije imao šanse da izriče svoj sud o bilo čemu, osim o zbivanjima na estradi. U vreme vlasti SPS i Slobodana Miloševića, kao član ove partije, približio se kulturnoj delatnosti, ali bez ikakve realne moći. Ova je partija imala mnogo jače kadrove koji je nisu brukali.

Posle izbora 2012. godine, kada je Ministarstvo kulture pripalo Srpskoj naprednoj stranci, iz redova SPS-a su izmileli kadrovi poput Dragana Kolarevića, koji je postavljen na mesto pomoćnika ministra za kulturu i Živorada Ajdačića, koji je uz dve tadašnje funkcije (sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograd i v.d. generalnog sekretara Kulturno prosvetne zajednice Srbije) postao i član Komisije za dodelu nacionalnih penzija i Komisije za sticanje i oduzimanje statusa ustanova kulture od nacionalnog značaja... Pre toga je već postao član Upravnog odbora Narodnog pozorišta, a prema informaciji koju sam lansira, član je i Odbora za selo u SANU! I Kolarević i Ajdačić su se kulturnoj javnosti legitimisali spiskom nepodobnih, nepatriotski orijentisanih umetnika.

Opravdanje zvaničnika iz Ministarstva kulture za ono što je radio Dragan Kolarević je nađeno u činjenici da je to pisao pre nego što je postao funkcioner u Ministarstvu kulture. Od onoga što je izrekao Živorad Ajdačić nije se ogradio niko od zvaničnika. A on je, recimo, prozvao reditelja Gorana Markovića zbog činjenice da u njegovom filmu Turneja glumac Gordan Kičić u jednom monologu kaže kako srpski narod teroriše ceo Balkan! Ajdačić optužuje i glumca Branislava Lečića da u filmu Srđana Dragojevića kaže kako Srbi idu da ratuju jer su manijaci. U nagrađivanom filmu Šišanje mladog Stevana Filipovića, Ajdačiću smeta što je glavni junak Srbin koji ubija Rome po Beogradu...

Ko će biti sledeći iz SPS-a koji će zabrinuti javnost sličnim prebrojavanjem, ma koliko upućeni tvrdili da ovakve aktere ne treba shvatiti ozbiljno iako, oni doduše, vređaju publiku, ali im se ona smeje jer ih ne uzima ozbiljno? Svejedno je ko će nas obradovati nekim novim, sličnim igrokazom, jedno je izvesno: cela ova otužna priča je još jedan dokaz da je kultura u Srbiji danas prepuštena kadrovima za koje smo mislili da su davno završili svoje neuspešne karijere.

Kultura u Srbiji ne zanima nikoga na vlasti, osim resornog ministra, naravno. Kultura, očigledno, ne zanima ni premijera, jer je upravo on, kao predsednik SPS, najodgovorniji što njegovi kadrovi, i u ime njegove stranke, prave ovakve budalaštine. Kada dobronamerni iz njegovog bližeg okruženja pokušaju da mu skrenu pažnju na to, on im odgovara da je sada samo Kosovo važno. Tako ispada po onoj poznatoj šta zna levica šta joj radi desnica!

Zbog te zamene teza, zbog te nebrige koja se pravda višim interesima, zbog odsustva intelektualne javnosti i javne reči, minorni partijski smutljivci nam prebrojavaju patriotska krvna zrnca.