Arhiva

Zbližavanje

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00
Zbližavanje


Na njegovom početku otvara se Salon arhitekture, nekako u isto vreme priređuje se izložba radova i dodela nagrada sa Konkursa Večernjih novosti, sledi zatim Nagrada Grada Beograda za arhitekturu i odmah za njom Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), pa dodela nagrada Udruženja arhitekta Srbije i Društva Beograda za najuspešnija ostvarenja u prethodnoj godini.

U višegodišnjem razvoju BINA zadržana je programska osnova, ali se ona i dalje sadržajnim obimom i prostornom razuđenošću prilagođava tekućim društvenim i stručnim okolnostima. U Kulturnom centru ističe se izvanredna video-prezentacija Slovenačke savremene arhitekture, zatim su tu: prikaz nagrađenih radova između dve BINA, izložba fotografija beogradskih motiva snimljenih kamerama iz ruku mladih romskih amatera, revija studentskih radova... Instalacija autorskog tandema iz Austrije i Belgije sa modernim pogledom na Korbizjeovo putovanje 1911. zemljama Orijenta, među kojima i Srbijom, ostala je pomalo u senci možda i zbog svoje podrumske galerijske pozicije. Na Arhitektonskom fakultetu prikazano je 50 modernih niških objekata 1930-1970. i izložba Modernizam u Srbiji.

U brojnim tribinama izdvajamo Balkansku konferenciju arhitekata koja je u nizu izlaganja autora internacionalnog sastava imala za cilj zbližavanje i razmenu kreativnih iskustava graditeljskih poslenika i profesionalnih udruženja Srednje i Istočne Evrope tzv. Regiona 2 Međunarodne asocijacije arhitekata. Kao što je već ustaljeno, i osmu BINA pratio je katalog iscrpnog informativnog sadržaja i kvalitetne grafičke obrade. BINA je i ovom prilikom potvrdila ulogu važnog sudeonika u kulturi Beograda, a, uz to, i uspešnog aktera u afirmaciji graditeljske umetnosti kao bitnog učesnika u stvaranju što je moguće bolje životne i radne sredine.