Arhiva

Suđenje Šešelju mora da počne iz početka

Antonela Riha | 20. septembar 2023 | 01:00
Suđenje Šešelju mora da počne iz početka


Izricanje presude Vojislavu Šešelju odloženo je na neodređeno vreme. Ova odluka suda, kako je objašnjeno u Haškom tribunalu, usledila je zato što je Šešelj tražio izuzeće člana sudskog veća Frederika Harhofa. Advokat Toma Fila objašnjava da je odluka o izuzeću presedan u praksi tribunala, jer nikada do sada nijedan zahtev za izuzeće u Tribunalu nije usvojen. Problem je što se radi o sudiji koji se bira samo za taj predmet i koji nema zamenu. Tribunal bira novog tako što države kandiduju Savetu bezbednosti UN svoje sudije, od kojih Generalna skupština UN bira jednog. Za to im treba manje-više godinu dana. Kada ga izaberu, moraju da konsultuju Šešelja da li se slaže da novi sudija uđe u fazu postupka ili da počne suđenje iz početka. Znam Šešelja, on će tražiti da počne iz početka. Ako bi preostala dvojica članova veća to odbili i tražili da novi sudija uđe u fazu postupka iz koje je izašao prethodni nastaje problem jer je veće sudija, kako je saopšteno u Tribunalu, već donelo presudu i ona je bila na prevođenju. Tako da nema faze postupka u koju bi taj novi sudija mogao da uđe.

Šta to praktično znači?

To znači da mora iz početka. Traženo je da se odluka o izuzeću sudije Harhofa suspenduje da bi pronašli neko rešenje koje ne bi vodilo ka celoj ovoj proceduri. I sam sudija Harhof, koji je izuzet, žalio se, ali po pravilniku Haškog tribunala na odluku o izuzeću nema žalbe. Tako da je sada pat pozicija. Tribunal istražuje način kako da objavi presudu. Jedino što bi bilo pošteno jeste da puste Šešelja kući pa kada budu našli rezervnog sudiju, da ga vrate nazad i da se suđenje počne iz početka.

Koliko je Šešelj sebe oštetio time što se brani sam?

Najveći advokat u Francuskoj Rene Florio, kada je bio tužen za neku uvredu, odlučio je da ga brani advokat. Svi su ga zaprepašćeno pitali: Zar vama, najboljem advokatu, treba branilac? A Florio je odgovorio: Advokat koji se brani sam ima glupog klijenta. To je greška i Miloševića i Šešelja.

Kako ocenjujete dosadašnji proces?

Sud postoji zato da bi proces započeo i priveo kraju. Ne može se optužiti optuženi da ometa suđenje, već sud mora da bude sposoban da reši problem. Drugo, optužba je na staklenim nogama jer je Šešelj dokazivao da nema veze sa zločinima, da je u periodu za koji je optužen bio u opoziciji i to je ključno u njegovoj odbrani.

Koliko je ugled Tribunala doveden u pitanje istupom sudije Harhofa, koji je tvrdio da je promena u tumačenju udruženog zločinačkog poduhvata deo američko-izraelskog plana da se suzbije komandna odgovornost oficira?

Kada su donete presude na koje je predsednik suda, Amerikanac Teodor Meron, navodno uticao, a to su presude Gotovini, Perišiću i Stanišiću, Harhof je tražio da se ta praksa ukine i vrati na prethodni način suđenja. Aludirano je da su Amerikanci tražili oslobođenje, a da bi u tome uspeli morali su da promene praksu suda. Jer ako bi se ovo što je urađeno kod ove trojice generala primenilo i na ostale general, Lazarević bi morao da bude oslobođen uz izvinjenje