Arhiva

Nečista savest

Tijana Prodanović za NIN iz Atine | 20. septembar 2023 | 01:00
Nečista savest


Ekskluzivna vest: Bivši član Ekali kluba (najbogatije atinsko naselje, prim.) priznaje da je u njihovim objektima održavana profesionalna obuka u tenisu, dok su u kućama mnogih članova nađeni pravi teniski reketi i loptice. Da ovom ciničnom tvitu jednog Atinjanina nije prethodilo hladnokrvno ubistvo 34-godišnjeg Pavlosa Fisasa, možda bismo stav grčkih medija i odnos vlasti prema fenomenu ultradesničarske Zlatne zore (ZZ) - koji su tek sad počeli da definišu kao ozbiljan problem - mogli smatrati i komičnim

Pavlos Fisas, hip-hop muzičar, ubijen je u zoru 18. septembra, u radničkom kraju Pireja, sa dva uboda nožem Jorgosa Rupakiasa, člana ZZ. Mediji su najpre objavili da se radilo o sukobu navijača nakon fudbalskog meča, ali su se ubrzo televizijski studiji počeli puniti analitičarima i komentatorima iz raznih oblasti, koji su se izjašnjavali o problemu neonacista u grčkom društvu, ali i parlamentu. Usledilo je hapšenje čelnika i članova Zlatne zore, proces koji je još u toku.

Vladajuća Nova demokratija nije napravila dobru analizu glasova na potencijalnim izborima, pa joj je ubistvo Fisasa odlično leglo. Ovako je glasio komentar jedne fotografkinje iz Atine na iznenadnu odluku o hapšenju čelnika ZZ. Možda ovo deluje grubo i ogoljeno, ali odražava stav dela građana o tome da je vlast konačno odlučila da se obračuna sa neonacističkom strankom, kako bi povratila izgubljene glasove svojih, ekstremno desnih, bivših poklonika. U demokratskoj državi koja se igra vatrom jer pokazuje toleranciju prema fašizmu, sumnjam u sve i svakoga, rekao nam je 35-godišnji Fanis.

PRETNJE
Iz perspektive prava, advokat Zisis Andriopulos za NIN kaže da vlada kao izvršna vlast, nema - ili bar u uređenom svetu ne bi trebalo da ima - uticaja na rad pravosuđa. U tom smislu izjave, nalik na predizborne, premijera Antonisa Samarasa i ministra unutrašnjih poslova da su uspeli da suzbiju fašizam ne piju vodu, pogotovo kad se radi o sudskom procesu koji je u toku i optuženi su zaštićeni pretpostavkom nevinosti.

Ubistvu Fisasa prethodile su višegodišnje pretnje članova ZZ u atinskim naseljima u kojima uglavnom žive ilegalni imigranti, kao i u celoj zemlji. Dok je predsednik stranke Nikos Mihaloljakos javno izražavao nacističke stavove i citirao Hitlerove poruke, njegove profesionalno obučavane paravojne formacije tukle su imigrante i demolirale njihove prodavnice i ulične štandove, upadale čak i u obdaništa, tražeći od prosvetnih radnika da ne primaju decu imigranata i zabranjivale pozorišne predstave sa antihrišćanskom tematikom.

Većina ovih događaja je prijavljena policiji i zabeležena televizijskim kamerama. U januaru ove godine dvojica grčkih državljana - u stanu jednog od njih je nađen i promotivni materijal ZZ - hladnokrvno su ubili 27-godišnjeg Sahdžada Lukmana iz Pakistana, jer ih je navodno vozeći bicikl ometao u saobraćaju. Za veliki deo medija, ova žrtva i dalje nema ime, već se tretira samo kao Pakistanac ubijen u mirnom naselju Petralona. Tada, pre devet meseci, u političkim tok-šou emisijama, predstavnici vlasti su emitovali poznatu poruku o osudi nasilja odakle god da dolazi, nadovezujući se već u sledećoj rečenici na terorističke akte anarhista i odgovornost Sirize, levičarske stranke i glavnog pretendenta na vlast u redovima opozicije, za te akte. Ekstremizam ZZ nije bio (ozbiljna) tema.

O tome da li je vlast mogla i da li je trebalo ranije da reaguje na ponašanje ZZ, Zisis Andriopulos komentariše: Niko od nas ne zna šta tačno sadrže dokumenti koje pravosuđe ima protiv ZZ. Te detalje znaju samo optuženi i njihovi advokati. Sve ovo što čitamo u novinama i gledamo na televiziji su novinarska spekulisanja. Očigledno da je bio potreban tako ekstreman slučaj, ubistvo koje je moglo direktno da se poveže sa njima, kako bi ih vlasti tretirale kao kriminalnu organizaciju. Zašto proces nije pokrenut kada je ubijen mladić iz Pakistana pre nekoliko meseci, to je stvar političke volje. Očigledno da je vlastima u ovom trenutku odgovaralo da pokažu lice borca protiv fašizma. To je svakako pogrešno, jer bi pravosuđe moralo da funkcioniše nezavisno, a ne da čeka telefonski poziv premijera da započne proces.

U tom procesu nije zakasnila samo vlast, već i grčki mediji, koji su nakon ubistva Fisasa odjednom počeli da gospodi poslanicima iz redova ZZ dodeljuju epitet kriminalne organizacije, i da o donedavno legitimnoj političkoj ideologiji sada govore sa manjom dozom poštovanja kroz manje zvanični izraz zlatnozorci. Isti mediji i novinari koji su doskoro podizali gledanost svojih programa kroz izgradnju zlatnozorskog (da i mi upotrebimo njihov izraz) lajf stajla, hrabrih momaka snažnih muskulatura koji vode bakice pod ruku da podignu bez straha penziju sa bankomata, sada posvećuju čitave emisije otkrivanju i raskrinkavanju ove fašistoidne organizacije. Oni koji su do juče govorili o tome da bi možda jedna malo ozbiljnija ZZ mogla da učestvuje u vlasti, sada repetitivno objavljuju hroniku kriminalnog delovanja ove stranke. Novinari koji su Ilijasa Kasidiarisa, portparola stranke - istog onog koji je u TV emisiji išamarao poslanicu Komunističke partije - do skoro predstavljali kao mladog i zgodnog političara, sad se pitaju zašto je, sa još dvojicom poslanika, pušten da se brani sa slobode, pripisujući mu i zločine koje nije mogao da počini. Ko onda da krivi građane koji izvesne novinare nazivaju saučesnicima u ubistvu Fisasa?

Činjenica da su tri čelnika ZZ pušteni da se brane sa slobode uzdrmala je iznova Grke koji su pozdravili potez vlasti da se sa njima obračuna. Na pitanje zašto nije moglo drugačije, odgovara nam Andriopulos: Pušteni su uslovno, što znači da postoje ozbiljne indikacije krivice. A to što novinari govore o optužnici Kasidiarisa, to je smešno. U njegovu optužnicu u ovom trenutku niko ne može imati uvid jer je proces u toku. Šta su zapravo novinari uradili? Prepisali su u celosti taj član iz zakona koji se odnosi na kriminalne organizacije i sve kriminalne radnje koje se tu navode. I onda posle kažu kako se optužuje Kasidiaris čak i za potapanje broda. Zakon ne osuđuje ličnost, ne osuđuje na osnovu društvenog efekta. To rade mediji.

UTISAK
Za to vreme, lider ZZ Mihaloljakos i još dvojica poslanika, te još nekoliko članova stranke koji se direktno povezuju sa ubistvom Fisasa, brane se iz ženskog zatvora, u koji su smešteni, kako je objavljeno u medijima, zbog protesta ostalih zatvorenika koji su zapretili da su zlatnozorci među njima nepoželjni. U poslednjih nedelju dana uhapšeno je i nekoliko policajaca, jedan bivši oficir, kao i jedna poznata persona sa protesta rezigniranih građana, koja se bunila zbog opasnosti koja vreba od ilegalnih imigranata, a kasnije se kandidovala za poslanika ZZ. Iste te pogane imigrante koje bi da proteraju - postoje dokazi za to - ZZ je zapravo ekonomski eksploatisala.

Svi optuženi prate istu liniju odbrane: negiranje svih kriminalnih radnji koje im se pripisuju. I onih koje su snimljene i prikazane u medijima, i onih koje se jasno navode u statutu stranke i onih za koje su materijalni dokazi pronađeni u njihovim stanovima i kancelarijama. Prvo, negiraju statut stranke, pokušavajući da dokažu da nisu kriminalna organizacija. To zbog suda. Sve ostalo je samo sa ciljem da se ostavi utisak na narod. I to se dešava kad se suđenja iz sudnice prebacuju na televizijske kanale, objašnjava motive njihovog lažnog svedočenja advokat Andriopulos.

A uticaj koji zlatnozorci imaju na narod ogleda se i u razgovoru dve starije gospođe, koji smo prisluškivali u autobusu pre nekoliko dana: Jesi li videla da su uhapsili ove? Dobro je. Kriminalci. Jeste, ali da nisu i oni radili to što su radili, sad bi nas ovi (imigranti, prim.) sve pobili.

Prošlog vikenda je o ubistvu Fisasa svedočila kao očevidac i njegova devojka, koja je rekla: Urlala sam i molila (policiju) da nam pomogne. Sećam se jednog policajca koji mi je rekao: Ne možemo ništa da uradimo. Ima ih mnogo. Da li se broj poklonika Zlatne zore u međuvremenu naglo smanjio ili su vlasti počele da ih posmatraju iz neke druge perspektive - saznaćemo uskoro.

Osipanje, ne i nestanak

Na pitanje da li će Zlatna zora nakon poslednjih događaja nestati (bar) sa oficijelne političke karte ili će ih neki najverniji sledbenici proglasiti još većim herojima, za NIN odgovara 29-godišnja Hrisanthi: ZZ dejstvuje mnogo godina unazad i verovatno će nastaviti s radom. Poslednja događanja će još više ujediniti one autentične, hardkor sledbenike koji su oduvek znali čime se zapravo ova stranka bavi, dok će verovatno odbiti one koji su od ZZ očekivali da reši problem siromaštva u koje je grčko društvo dovedeno poslednjih godina.