Arhiva

Duvan i mi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Duvan i mi

Klinički psiholog Spomena Milačić, koja je povodom svoje prve knjige dobila prestižnu nagradu Društva psihologa Srbije, a bila je i višegodišnji saradnik NIN-a, napisala je drugu knjigu iz oblasti zdravstvene psihologije: “Svet koji čeka da ga udahnete”, priručnik za optimističko odvikavanje od pušenja.

O svom svakidašnjem ponašanju u totalno pušačkom okruženju, u kome svi živimo, ona kaže: “Prva stvar koju sam sebi obećala da ću je se držati, ako ikada prestanem da pušim, jeste da neću biti dosadna. Sigurno ne idem okolo govoreći ljudima kako pušenje izaziva rak pluća. Sećam se kada su meni to govorili. Mislila sam, pobogu, ja jesam zavisnik, ali nisam glupa. Nema pušača koji ne zna da pušenje loše utiče na njegovo zdravlje. Pušači ne ostaju pušači zato što su tupavi, već zato što je to bolest zavisnosti. Najrasprostranjenija bolest savremenog sveta! Kampanje tipa pukog zastrašivanja ne daju osobite rezultate. Verujem u to da je efikasnije pridobijati ljude za udisanje svežeg vazduha nego plašenje udisanjem duvanskog dima. Takođe verujem da zdravo okruženje čini nepušača. A vi to danas nigde u Beogradu nemate. Nema ofisa bez pepeljare, Kalemegdan je pun izduvnih gasova...”

Da li ste i sami jednom zasvagda prestali da pušite?

- Ne, ja sam kao izlečeni alkoholičar. Sada ne pije, ali je zauvek u riziku od jedne teške bolesti zavisnosti. Knjiga koju sam napisala trebalo bi da bude podrška svima onima koji, kao ja, uspevaju da iz dana u dan prebrode svoje nikotinsko sećanje. Ono što mi najviše pomaže, jeste smešna strana pušačkih navika. Samo dobro pogledajte pušače, njihove rituale i sujete.