Arhiva

Političari otkrivaju službene tajne

S. Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Političari otkrivaju službene tajne


Nevladine organizacije okupljene u Kući demokratije i ljudskih prava sačinile su dokument u kome su dali komentar na Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2013. godinu. Cilj je bio, kaže direktor JUKOM-a Milan Antonijević, da sa više detalja naglasimo pojedine stvari, kako bi Srbija išla bržim koracima ka dostizanju evropskih standarda u oblasti ljudskih prava i vladavini prava.

Šta je bila polazna osnova vaših zaključaka?

To su komentari na Izveštaj u kome se razmatra napredak Srbije u ispunjavanju političkih kriterijuma iz Kopenhagena. NJima se zahteva stabilnost institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina. Tu se prate regionalna saradnja, dobrosusedski odnosi sa zemljama obuhvaćenim proširenjem EU i državama članicama.

Koje promene su neophodne na unutrašnjem planu?


Neophodna je izmena Ustava Srbije. To je prepoznato i od samog Ministarstva pravde koje je to naglasilo i u svojoj Strategiji o reformi pravosuđa.

Konkretno koji deo Ustava?

Pre svega, izbor sudija i učešće parlamenta u njihovom izboru. Takođe smo skrenuli pažnju na vezani mandat poslanika. Ustavni sud je to osporio, ali ta je odredba i dalje u Ustavu.
Takođe, potrebno je mnogo više napretka u kontroli vlade od strane parlamenta.

U kakvom stanju je pravosuđe, s obzirom na to da je bilo dosta kritika iz EU?

Nisu ispravljene greške prilikom reizbora i odstranjenja sudija. Čak je isto urađeno i prilikom njihovog vraćanja. Tako su se na sudijskim pozicijama našli i oni protiv kojih se vode krivični postupci. Doduše, mali broj, ali je neophodno na to skrenuti pažnju. Kasni se sa uspostavljanjem mreže sudova i, nažalost, to je dovelo do još jednog potresa i paralize celog sistema.

Kako funkcionišu pravosudni organi u sklopu borbe protiv korupcije?

Neophodno je raditi na razvijanju nezavisnosti sudija i tužilaca od izvršne vlasti. Skoro sve istrage u poslednjih godinu i po dana najavljivane su prvo od strane političara, uključujući i rokove do kada će istrage biti završene i vrste optužnica koje će biti podignute, iako bi ovi podaci trebalo da budu službena tajna.

Za to se obično vezuje stanje u tajnim službama. Da li je dobro?

Potrebna je izmena kontrole snaga bezbednosti. Raste broj afera vezanih za njih a nijedna do sada nije rasvetljena. Konkretno, teške optužbe predsednika Republike i potpredsednika vlade o prisluškivanju. Tu je i pitanje rada žandarmerije, privatnog obezbeđenja

Mogu li građani na adekvatan način da ostvaruju svoja prava?

Ukazali smo na neophodnost reforme državne uprave jer je, nekako, uprava u senci pravosuđa a to je oblast gde građani treba da osećaju najveći napredak jer se tu susreću direktno sa državom.