Arhiva

Pravimo novu stranku

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00
Pravimo novu stranku

Foto Fonet/Nenad Đorđević

Politička neutralnost, glavna oznaka izvornog DSS-a, podrazumeva da Srbija neće ulaziti u trajne saveze. To nije pitanje odnosa prema Rusiji, jer Rusija niti ima savez, niti zove Srbiju u nekakav savez, već se odnosi na EU i NATO, budući da nam odatle danas dolazi jedini poziv. Približavanjem EU, Srbija je ušla u grotlo u kojem ne odlučuje o svojoj trgovini, pa ni o unutrašnjoj politici.

Sanda Rašković Ivić tvrdi da se DSS nije odrekao ideje političke neutralnosti?

Ako ste politički neutralni, izričito nećete pristupiti EU i NATO. Ako ste samo suvereni, ne isključujete mogućnost da ćete im pristupiti, jer su sve njihove članice takođe suverene države.

Jesu li iznevereni još neki izvorni principi DSS-a?

Državotvorni pokret, smatra da ne treba ići u unutrašnje saveze i koalicije sa SNS-om i režimskim strankama. Ovaj režim je suštinski autoritaran, sličan Miloševićevom politički pluralizam s jednom hegemonom strankom koja usisava sve ostale. Biti sistemska opozicija znači kolaborirati. DSS je nakon Koštuničine ostavke u martu ušao u vlast u Beogradu, većinskom odlukom u predsedništvu. Bilo je rečeno da će se ovaj stav preispitati nakon izborne skupštine. Rašković Ivić je rekla da će DSS ostati u gradskoj vlasti, ali da neće podržati projekat Beograd na vodi, da bi Andrija Mladenović ubrzo potom dodao da će ga podržati. Taj projekat je najveća prevara 21. veka. Nije perspektivan, a još bi gore bilo da ima perspektivu. Principijelni stav DSS-a bio je da ne treba učestvovati u vlasti na nivou višem od lokalnog, a Beograd je, politički gledano, trećina Srbije, ekonomski možda i polovina.

Da li će se Koštunica priključiti Državotvornom pokretu?

Sigurno će ga podržati, ali, poznajući ga sve ove godine, sumnjam da će promeniti odluku da se povuče s političkih funkcija.