Arhiva

Selakovićeva havarija pravosuđa

Slobodan Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Selakovićeva havarija pravosuđa

Foto Dejan Živančević

Tek ovih dana, oko pravoslavnog Božića, posle četiri meseca sklopljen je mir između advokata i Ministarstva pravde. Ali, advokatura će prekinuti štrajk tek nakon što izmene propisa o javnom beležništvu budu usvojene u parlamentu. Jednostavno, zbog svega što se dešavalo tokom četiri meseca advokate je naučilo da koga zmije ujedaju i guštera se plaši.

Ministar Selaković je borbu protiv advokata nekoliko puta menjao i prilagođavao. Počeo je sa omalovažavanjem, vređanjem i pretnjama advokaturi Srbije. Kada to nije pomoglo, organizovana je grupa advokata da idu kod ministra i premijera na kanabe da bi stvorili lažni utisak u javnosti kako vlast pregovara sa advokaturom. Pa se prešlo na osnivanje AKUS-a, unije krivičara Srbije koja je kao podržavala obustavu rada, ali je tražila minimum procesa rada samo u pritvorskim predmetima zbog besramno lažne borbe za ljudska prava pritvorenika, a u stvari u predmetima gde im je bio interes da opravdaju angažovanje koje je naplaćeno. Zatim se prešlo na osnivanje jednog Društva advokata sa nekoliko vrlo sumnjivih članova. Sve vreme, paralelno, jedna mala grupa advokata pristajala je da krši obustavu rada uz obećanje ministra Selakovića da neće imati posledice i da će ih Upravni sud vraćati u advokaturu.

Kada ni to nije urodilo plodom, ministar je prešao na diplomatiju, na pregovore, konstruktivne razgovore koji napreduje se svakim danom Ali, u igru ubacuje svog glavnog igrača i na čelo tzv. stručnog tima postavlja profesora Dejana Đurđevića, za koga kažu daje spiritus movens javnog beležništva Srbije, tako da u Srbiji nikada nije postojalo zanimanje koje je profitabilnije od posla javnog beležnika.

Pa izmene i dopune zakona, koje kroz parlament prolaze kao kroz bojler, a u kojima se čisto voluntaristički, arbitrarno umesto dotadašnje maksimalne galantnosti naprasno vraća trećina u sudski budžet, što je javnost nazvala principom - vratimo trećinu da ne bi sutra vraćali većinu. Dva meseca notarima je prepušten celokupan fiskalni prihod po ovom osnovu uz skromnu obavezu plaćanja PDV.

Jeste ministar Selaković nominalni nosilac celog posla, ali je malo verovatno da je sam ušao u olaku igru brojki u vreme sveopšte nemaštine i apelovanja da se sa odobravanjem učestvuje u odricanju danas radi boljeg života sutra.

Četvoromesečna blokada će se sigurno odraziti i na evrointegracije Srbije.
Aktivnosti koje je trebalo sprovesti zbog poglavlja 23 i 24, zbog blokade pravosuđa, nisu bile moguće. Pored vlastite zaštite advokati su se u svom štrajku borili i za vladavinu prava, koja i jeste osnov ova dva poglavlja.

Sudovi u Srbiji trebalo je da do 1. januara 2015. godine pošalju izveštaj o radu Visokom savetu sudstva u kojem, između ostalog, navode koliko su dobili novih predmeta, koliko su preneli starih i koliko predmeta su uspeli da reše, na osnovu čega se prati njihova efikasnost.

Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izrazio je bojazan da će izveštaj o radu svih sudova u Srbiji za 2014. godinu biti loš, jer sudovi neće ostvariti zacrtane ciljeve zbog štrajka advokata. Trenutno je više od tri miliona nerešenih sudskih slučajeva.

Može li mantra sa Miškovićem kao Spajdermenom koji, navodno, plete mrežu oko Selakovića, a pre svega oko njegovog ličnog neprijatelja premijera Aleksandra Vučića, da potisne u drugi plan pomenuti haos i havariju u pravosuđu, koji su se samo nastavili na nakaradnu reformu prethodne vlasti, i zbog kojih se, između ostalog, i traži smena ministra pravde Nikole Selakovića?